5G, IoT, umelá inteligencia a bezpečnosť.

Orange splnil plán, ktorý oznámil v roku 2022 na konferencii Orange 5G pre biznis, a na Slovensku spustil technológiu 5G SA (Standalone Architecture). Táto technológia prináša skutočnú 5G konektivitu so všetkými jej výhodami a umožňuje slovenským firmám naplno využiť jej potenciál vrátane nízkej latencie až na úrovni do 1 ms.

Orange za posledný rok rozšíril pokrytie 5G siete, ktoré bolo začiatkom októbra 2023 na úrovni 57,1 %, pričom cieľ do konca roka 2023 je 65 %. Operátor tiež aktívne buduje ekosystém firiem a inštitúcií, ktoré využívajú 5G.

Koncom roka 2022 oznámil spoluprácu so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave v oblasti výskumu a vývoja autonómnych 5G dronov a spojil sa aj so Žilinskou univerzitou s cieľom vyvinúť 5G riešenia pre slovenský priemysel. Operátor aktuálne pracuje aj na viacerých neoznámených projektoch s niekoľkými slovenskými firmami.

Orange biznis konferencia 2023Zdroj: TOUCHIT
Mariusz Gatza, generálny riaditeľ Orange Slovensko, na Orange biznis konferencii 2023

Dôležitá je bezpečnosť…

Rastúce požiadavky na konektivitu nie sú jedinou výzvou, ktorej musia dnes čeliť slovenské firmy a aj samotný telekomunikačný operátor. „Rastú náklady na škody a aj počet firiem, ktoré sú poškodené ransomvérom,“ povedal Mariusz Gatza, generálny riaditeľ Orange Slovensko, na Orange biznis konferencii 2023.

Za posledných 5 rokov sa náklady na kybernetické škody strojnásobili a počet firiem, ktoré poškodil ransomvér, vzrástol o 18 %. Rastie aj počet DDoS útokov, ktoré musí odrážať Orange vo svojej sieti na Slovensku. Za obdobie od januára do augusta v roku 2022 ich bolo viac ako 5-tisíc. Za rovnaké obdobie v roku 2023 ich bolo už vyše 15-tisíc.

Orange ponúka slovenským firmám viacero bezpečnostných riešení – od DDoS ochrany až po manažovanú bezpečnosť. Jeho služba Online ochrana, ktorá je dostupná aj pre firmy, zachytila od spustenia vo februári 2022 už viac ako 650-tisíc vírusov a phishingových správ.

Orange biznis konferencia 2023Zdroj: TOUCHIT
Počet DDoS útokov, ktoré musí odrážať Orange vo svojej sieti na Slovensku, neustále rastie

… aj dôraz na ekológiu

Orange je unikátom medzi slovenskými operátormi vďaka vysielačom so solárnym napájaním. V októbri 2022 ich prevádzkoval 180, dnes je ich takmer 400. Cieľom tohto projektu je nielen zníženie prevádzkových nákladov, ale najmä znižovanie emisií oxidu uhličitého (CO2), k čomu sa zaviazala celá skupina Orange.

Konkrétne má ísť o zníženie o 30 % do roku 2030 v porovnaní s rokom 2015. Do roku 2040 chce operátor dosiahnuť nulové emisie v súlade s Parížskou dohodou. Vysielače so solárnym napájaním doteraz vygenerovali 738,84 MWh energie, čo zodpovedá malému mestu so 180 domami, a ušetrili 101,96 ton emisií oxidu uhličitého.

Orange dokáže znížiť spotrebu energie nielen solárnym napájaním, ale aj optimalizáciou prevádzky jednotlivých vysielačov. O tom na Orange biznis konferencii 2023 rozprával Matej Babiak, ITN Transversal Manager v Orange Slovensko. Pokiaľ vás zaujímajú detaily, pozrite si našu videoreportáž.

Internet vecí, umelá inteligencia a ich prínos pre firmy

Orange ponúka aj riešenia zo segmentu Internetu vecí (IoT), ktoré bežia na rôznych sieťach (mobilné dátové siete, LoRaWAN, NB-IoT, LTE-M) a sú dostupné na celom Slovensku. Medzi IoT riešenia od Orangeu patrí inteligentné parkovanie a iné smart city riešenia, monitorovanie výrobného procesu v priemysle, poľnohospodárstve, ale aj inteligentné meranie veličín ako teplota, vlhkosť, spotreba a parametre elektrickej energie a iných prevádzkových veličín.

Táto služba sa nazýva Smart Data a umožňuje firmám pochopiť sledované hodnoty a na základe toho zoptimalizovať spotrebu energií. Novinkou v portfóliu IoT služieb je Smart Serverovňa, ktorá vás upozorní, ak by sa vo vašej serverovni objavilo riziko zatopenia, požiaru alebo by sa v nej pohyboval niekto, kto tam nemá čo robiť.

Orange takisto ponúka riešenie na automatizovanú analýzu obrazu v reálnom čase pomocou umelej inteligencie. Takéto riešenie dokáže odhaliť o 50 % viac udalostí ako manuálne sledovanie záznamu. Ďalšie detaily sa dozviete vo videoreportáži v čase od 4:42.

Orange biznis konferencia 2023Zdroj: TOUCHIT
Orange ponúka službu Smart Data na inteligentné meranie veličín

Zdroj: Orange, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit