V seriáli okrem tipov na zaujímavé produkty ponúkneme aj “pohľad do technologického zákulisia”, ktorý odhalí princípy fungovania vybraných technológií.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabeháte si po lesnom chodníku, či budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie. 

Základnou výbavou každého turistu, alebo športovca, by mali byť inteligentné hodinky, ktoré dokážu sledovať niekoľko dôležitých parametrov výletu, či športovej aktivity. Pokiaľ sa pozrieme na ponuku inteligentných hodiniek, tak medzi outdoorovo / športovo ladené značky môžeme zaradiť Garmin, Suunto a Polar.

Zástupcov týchto značiek sme v našej redakcii aj testovali a „prelinky“ na vybrané modely nájdete na konci článku. V produktových tipoch uvedieme aj cenovo dostupnejšie modely smart hodiniek, ktoré môžu byť pri pobyte v prírode taktiež užitočné. Na začiatok sa pozrieme, ako funguje jedna z hlavných funkcií, ktorá je súčasťou takmer všetkých inteligentných hodiniek.

Meranie tepu

Meranie tepu zo zápästia optickou technológiou je užitočný a hlavne pohodlný spôsob, ako zaznamenávať tep v priebehu času. Niektorí výrobcovia ponúkajú pulzomer, ktorý dokáže merať pulz nepretržite. Frekvencia merania a záznamu pulzu sa mení v závislosti od intenzity aktivity, ktorú používateľ práve vykonáva. 

V presnosti merania tepu môžeme na pomyselné prvé miesto zaradiť hodinky od spoločnosti Garmin, ale aj táto technológia merania má určité obmedzenia. Systém optického merania môže za určitých podmienok vykazovať zvýšenú odchýlku. Medzi faktory, ktoré na to vplývajú patrí fyziológia a anatómia používateľa, spôsob nosenia/utiahnutie remienka a typ a intenzita aktivity, pri ktorej sa pulz meria. 

Základné zásady pri meraní tepu zo zápästia:

  • Hodinky musia byť priamo na koži. Medzi snímačom a kožou nesmie byť žiadne oblečenie, ani tenké.
  • Pokiaľ je to počas aktivity potrebné, hodinky si umiestnite o niečo vyššie ako ich bežne nosíte (nad zápästie). Snímač sníma prietok krvi cez tkanivo a čím viac tkaniva dokáže nasnímať, tým je výsledok presnejší.
  • Pohyby ruky a sťahovanie svalov, môžu ovplyvniť presnosť nameraných hodnôt snímača.
  • V prípade nízkej srdcovej frekvencie nemusí snímač poskytovať stabilné hodnoty. Krátke zahriatie pár minút pred spustením merania môže pomôcť.
  • Pigmentácia pokožky a tetovanie môžu blokovať svetlo. V takom prípade hodnoty z optického snímača nemusia byť spoľahlivé.
  • Optický snímač nemusí poskytovať presné hodnoty srdcovej frekvencie ani pri plávaní. Výnimku tvoria nové optické senzory napríklad zo série Garmin fénix 6. V každom prípade najpresnejšie výsledky dosiahnete použitím hrudného pásu, ktorý je určený na plávanie.
  • Ak požadujete vyššiu presnosť a rýchlejšiu odozvu na zmeny srdcovej frekvencie, odporúčame používať kompatibilný hrudný snímač srdcovej frekvencie. Jeho výhody oceníte aj pri intervalovom tréningu.

Stiahnite si našu príručku Fitness a zdravie úplne zadarmo tu>>

Príručka Fitness + zdravie z dielne TOUCHIT

Príručka Fitness + zdravie z dielne TOUCHIT, Zdroj: TOUCHIT

Hrudný pás

Hrudný pás

Zdroj: Fitendo

Tento snímač srdcovej frekvencie sa skladá z dvoch častí – vysielača pripevneného k hrudnému pásu, a prijímača, ktorý sa nosí na zápästí ako hodinky. Táto druhá možnosť je oproti meraniu optickou technológiou aj pokročilejšia a podstatne presnejšia. Hrudný pás sa k hodinkám môže pripájať prostredníctvom Bluetooth, alebo pomocou technológie ANT/ANT+.

Keď srdce bije, srdcový sval vysiela elektrický signál. Táto elektrická aktivita sa dá merať cez kožu. Vysielacia časť snímača je umiestnená v oblasti srdca a zachytáva srdcom vysielaný signál. Vysielač potom vysiela elektromagnetický signál obsahujúci údaje o srdcovej frekvencii do prijímača na zápästie, ktorý zobrazuje srdcovú frekvenciu.

Jednoduché monitory srdcovej frekvencie môžu zobrazovať iba tep v danom čase. K dispozícii sú aj komplexnejšie monitory, ktoré nielen zobrazujú tep, ale môžu byť nastavené tak, aby zaznamenávali čas, vypočítali priemerný a maximálny srdcový rytmus a môžu vydávať aj upozornenia na prekročenie stanovenej tepovej zóny. Majú vlastná pamäť, ktorá ukladá údaje o aktivite.

Pokročilé hrudné pásy na meranie tepu môžu obsahovať aj ďalšie senzory. Tie vedia športovcom poskytnúť užitočné informácie, ktoré môžu zúžitkovať pri tréningu, prípadne úprave návykov. Nie je preto ojedinelé, že v hrudnom páse nájdeme napríklad aj akcelerometer, ktorý dokáže zaznamenávať dobu kontaktu nohy so zemou, vertikálnu osciláciu alebo napríklad aj porovnáva pomer zaťaženia ľavej a pravej nohy.

Tréningové zóny a alarmy

Tepové zóny

Správnym výberom intenzity bude tréning efektívnejší

Monitory srdcovej frekvencie sú užitočné na sledovanie intenzity tréningu. Súčasťou monitora srdcovej frekvencie je často aj možnosť nastaviť si tréningové zóny a po spustení alebo prekročení vopred stanovenej cieľovej hodnoty tepu zaznie alarm. Pre čo najväčší požadovaný efekt tréningu je potrebné dodržiavať správne tepové zóny, v ktorých telo rôzne reaguje na záťaž. 

Zaznamenávať a prezerať

Veľa monitorov srdcovej frekvencie dokáže merané hodnoty ukladať a synchronizovať s pridruženou aplikáciou, ktorá ponúkne prehľadnejšie prostredie a podrobnejšie analýzy vašich aktivít.

Pedometer

Môže byť aj samostatné zariadenie. Krokomer sa používa na počítanie krokov, z ktorých je možné vypočítať prejdenú vzdialenosť. To sú užitočné informácie, ktoré sa dajú kombinovať s údajmi o srdcovej frekvencii. Medzi ďalšie možnosti monitorov srdcovej frekvencie patria: spálené kalórie, čas v zónach, kondičný test a predprogramované cvičenia.

ABC

Tieto tri písmená nie sú iba na začiatku abecedy, ale mali by byť aj súčasťou základnej výbavy hodiniek pre aktivity v prírode. Písmeno A označuje altimeter, teda výškomer, ktorý je vo väčšine prípadov barometrický, teda nadmorská výška sa určuje na základe zmien atmosferického tlaku. Pri meraní nadmorskej výšky (nastúpaných a naklesaných metroch/poschodiach) spolupracuje aj GPS. 

Monitorovanie nadmorskej výšky bez barometra je nepresné a môže vykazovať veľké odchýlky od skutočnosti.

Veľké B označuje samotný barometer, ktorý okrem presného určovania nadmorskej výšky v spolupráci s altimetrom dokáže napríklad upozorniť na blížiacu sa búrku a môže aj poskytovať graf vývoja tlaku, alebo počítať nastúpané poschodia počas dňa. Pred samotnou aktivitou sa výškomer zkalibruje pomocou GPS a počas aktivity sa zmena výšky kontroluje pomocou barometra.

Posledným z trojice je písmeno C – kompas. Je to spoľahlivá spôsob, ako aj v neznámom prostredí nájsť „sever„. 

Navigovanie pomocou hodiniek

Pokiaľ sa v hodinkách nachádza GPS/Glonass (Galileo) čip, budete mať vždy spoľahlivé informácie o vzdialenosti, tempe/rýchlosti, čase, nadmorskej výške (ABC) a ďalších hodnotách aj v náročnejších podmienkach (v horách, pri stromoch, budovách). Pokročilé hodinky dokonca ponúkajú navigačné mapové podklady. Počas aktivity sa prejdená trasa pomocou GPS zaznamenáva, takže budete si môcť v aplikácii presne pozrieť, kde ste sa nachádzali v určitom čase.

Tipy na hodinky

  • Suunto 9 Baro – Recenziu nájdete na tomto odkazeTOP model
  • Suunto 5 – Recenziu nájdete na tomto odkazePomer cena/výkon
  • Garmin 6X Pro Solar – Recenziu nájdete na tomto odkazeTOP model
  • Garmin 5X Plus – Recenziu nájdete na tomto odkazeOverená klasika
  • Garmin Marq Adventurer – Recenziu nájdete na tomto odkazeTOP model
  • Garmin Forerunner 245 Music – Recenziu nájdete na tomto odkaze – Pre bežcov
  • Polar Vantage V – Recenziu nájdete na tomto odkaze – Pre znalcov
  • Huawei Watch GT 2 – Recenziu nájdete na tomto odkaze Cenový tip
  • Amazfit T-Rex – Recenziu nájdete na tomto odkazeTIP na odolné hodinky

Celý seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Prečítajte si aj:

7 aplikácií nielen pre cyklistov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.