Dajte si pozor, ak podporujete projekty na stránkach ako Kickstarter alebo Indiegogo.

Platobná platforma PayPal ponúka ochranu používateľa, čo v praxi znamená, že ak vám obchodník nepošle tovar, môžete sa sťažovať a požiadať o vrátenie peňazí. Celý proces je pomerne jednoduchý, avšak sťažnosť musíte podať v priebehu polroka od uskutočnenia transakcie.

PayPal v týchto dňoch informuje o zmene podmienok, kedy je možné aplikovať ochranu používateľa. Od 25. júna 2016 bude platiť, že o vrátenie peňazí nemôžete žiadať v prípade platieb za hry, hazard alebo ak ste podporili projekt na crowdfundingových portáloch.

Túto zmenu však považujeme skôr za kozmetickú a nie za niečo, čo by reálne zvýšilo riziko podporovania crowdfundingových kampaní. Kickstarter neumožňuje platby cez PayPal a hoci tento platobný systém využijete na portáli Indiegogo, väčšina projektov sľubuje, že hotový produkt pošle cca až po roku od spustenia kampane. Problémy s nedoručením odmien sa reálne začnú objavovať po roku – dvoch odo dňa, čo ste poslali peniaze. A v tomto prípade vám nepomôže už ani ochrana kupujúceho v službe PayPal.

Ak teda plánujete podporovať nejaké projekty na spomenutých stránkach, uvedomte si, že ide o hazard. Z vlastných skúseností vieme, že mnoho projektov sa nepodarí dokončiť a aj tie, ktoré sa dostanú na trh, často nespĺňajú pôvodnú / prezentovanú víziu ich výrobcov.

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Technologické podvody na Kickstarteri

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit