Od budúceho roka vstúpi do platnosti zmena v označovaní procesorov. Čo to znamená pre zákazníka?

Procesor Pentium bol kedysi chápaný ako to lepšie pre domáce počítače a ako ďalšia generácia a nasledovník procesorov 486. Keďže Pentium znamenalo kedysi vlajkovú loď a výkonnejší počítač, bolo treba uviesť na trh aj lacnejšiu alternatívu. Tu vstúpil na trh model Celeron. Intel však vydal vyhlásenie, v ktorom ukončuje éru týchto procesorov, minimálne podľa ich názvu. Ich architektúru zjednotí pod jeden názov – Intel Processor.

Intel Celeron D 347Zdroj: http://computeuk.co.uk/
Intel Celeron D 347 3.06 GHZ CPU Socket 775. Procesor z roku 2006

Tu prichádza otázka, ako ich od seba rozoznať? Čo je to Intel Processor? Nie je to zavádzajúce pre zákazníka? Legitímne otázky, no nemusí to byť tak horúce. Zisťovali sme, ako to je s čipmi Pentium a Celeron. Faktom je, že rozdiely, aspoň v špecifikácii, sú minimálne. Či už ide o veľkosť cache (tu spravidla ťahali za kratší koniec práve Celerony) alebo úprava frekvencie.

Podstatná je aj architektúra, no rozdiely na hotovej počítačovej zostane by ste v praxi poznali len minimálne. Toto boli procesory určené len pre najlacnejšie počítače. Netvrdíme, že najhoršie, no okupovali segment do 400 eur, ak hovoríme o notebookoch.

Josh Newman, viceprezident spoločnosti Intel a dočasný generálny riaditeľ divízie Mobile Client Platforms hovorí:

„Či na prácu alebo zábavu, PC je dôležitou súčasťou v rámci tempa technologického vývoja, ktoré formuje svet…. Nová označenie procesorov Intel zjednoduší ponuku firmy, aby sa používatelia mohli sústrediť na výber správneho procesora pre ich potreby.“

Intel sa ďalej plánuje sústrediť na svoje zavedené značky ako Intel Evo, Intel Core, Intel vPro. Bežní používatelia však môžu mať zmätok aj v aktuálnom označení. Intel Core je označenie procesorovej architektúry, zatiaľ čo Evo je súčasťou väčšieho celku. Špeciálne si to môžete všimnú pri drahších notebookoch spravidla v cene nad 1000 eur. Tie majú na sebe nálepku Intel Evo, neznamená to, že by ste nemali procesor Core.

Ten v notebooku je, no prenosný počítač ako taký spĺňa ďalšie požiadavky v rámci Wi-Fi od Intelu, energetickej optimalizácie a ďalšie. vPro je typ procesorov, ktoré sú vhodné na vzdialenú správu a tieto počítače sú potom jednoduchšie spravovateľné vo firemnom prostredí v rámci bezpečnostných politík konkrétnej firmy.

Zdroj: Intel

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.