Vysoké daňové zaťaženie kryptomien je niečo, čo pravdepodobne nikomu nepomôže (teda ani štátu, ani vám, nám).

Na webe Petice.com je dostupná petícia, ku ktorej sa môžete pridať a vytvoriť tak iniciatívu nad tým, aby sa dosiahlo zaťaženie v podobe DPH a odvodov do zdravotnej poisťovne. Tie sú v podobe fyzickej osoby 19 % alebo 25 % a k tomu sa ešte pridáva podľa nás nezmyselný poplatok 14 % na zdravotnom poistení.

Viac k téme kryptomeny:

Je to pravdepodobne reakcia na bull market v roku 2017, kedy vláda zistila, že existujú kryptomeny a dajú sa z toho vytĺcť nejaký peniaz. Je v poriadku platiť dane, no tu treba trochu sebareflexie zo strany štátu – 33 % je naozaj veľa. Inak, ak prerobíte, stratu si odpočítať nemôžete. Ak to ale robíte na firmu, môžete to mať aspoň ako náklad do firmy, ak teda máte v predmete podnikania aj záležitosti okolo kryptomien.

V prípade, že sa chcete zapojiť do petície, môžete ju podpísať na tejto adrese. Formulár s položkou Mesto váš môže pomýliť a je potrebné zadať celú adresu vášho trvalého pobytu. Vysoké daňové zaťaženie bude mať za cieľ odliv na decentralizované burzy, burzy ktoré nevyžadujú KYC (Know Your Customer) teda verifikáciu cez občiansky preukaz. Neexistuje jednoznačné usmernenie, ako presne kryptomeny zdaniť, no metód je viac a využiť môžete napríklad stránku Koinly.

Obrázok: Alesia Kozik /Pexels

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.