V tento deň si veľa z nás bude lámať hlavu nad rôznymi úlohami.

Medzinárodný deň hlavolamov tento rok pripadol na piatok trinástehoV tento deň sa v roku 1944 narodil v Budapešti maďarský vynálezca hlavolamov, Ernő Rubik. Jeho najúspešnejším dielom sa stala Rubikova kocka, ktorá je najlepšie a najrýchlejšie predávanou logickou hrou na svete. Pri tejto príležitosti by sme svoj čas mali venovať riešeniu krížoviek, sudoku, hádaniek, kvízom, hlavolamom alebo skladaniu puzzle.

Prvé majstrovstvá sveta v skladaní Rubikovej kocky, organizované Guinnessovou knihou rekordov, sa konali 13. marca 1981 v Mníchove. Víťazom sa stal Jury Froeschl z Mníchova s najrýchlejším časom 38 sekúnd.

Prvé oficiálne majstrovstvá sveta sa konali o rok neskôr, 5. júna 1982 v Budapešti. Vtedy sa víťazom stal vietnamský študent Minh Thai s časom 22,95 sekundy. Svetový rekord v skladaní Rubikovej kocky s rozmermi 3×3×3 aktuálne drží Feliks Zemdeks z Austrálie. Ten dosiahol čas 4,22 sekundy.

Rubikova kocka dnes

Aktuálne najrýchlejší oficiálny čas v skladaní Rubikovej kocky bol stlačený na 0,637 sekundy. V roku 2016 ho nedosiahol pritom človek, ale robot skonštruovaný nemeckým výrobcom polovodičov Infineon a Sub1 Reloaded bot. Tento rok bol tento rekord prekonaný novým robotom. Inžinier Jared DiCarlo a študent MIT Biomimetic Robotics Lab Ben Katz, dokázali zostrojiť robota, ktorý zloží farebnú kocku za 0,38 sekundy. Tento čas nie je zatiaľ oficiálne zaevidovaný.

Rubikova kocka sa od svojho vzniku v roku 1974 stala svetovo najpredávanejšou hrou, ktorá pomáha podporovať matematické myslenie a riešenie logických problémov.

Odvtedy sa vydalo nespočetné množstvo pokračovaní s rôznymi rozmermi a tvarmi, ktoré sú inšpirované pôvodným hlavolamom. Tak ako čas plynul, vznikala potreba vyrábať inteligentné zariadenia aj z vecí, kde by ste smart funkcie neočakávali. Jasným príkladom je GoCube – Rubikova kocka s Bluetooth pripojením. Ak ste doposiaľ nevedeli Rubikovu kocku poskladať a aj napriek tomu vás to láka, tak práve GoCube by mohla byť nápomocná.

Hlavolamy sú tu od nepamäti

Archimedov Stomachion

Prvým hádankárom bol pravdepodobne Archimedes. Vek najstaršieho hlavolamu nie je možné presne určiť. Za jeden z najstarších o ktorom vieme, vznikol okolo roku 250 pred našim letopočtom. Je ním práve Archimedov Stomachion. Jeho cieľom je zistiť, koľkými spôsobmi je možné usporiadať 14 tvarov tak, aby vytvorili štvorec. Riešenie zistili vedci až v roku 2003 – týchto spôsobov je až 17 152.

Hlavolamy do vrecka

Medzi najzaujímavejšie hlavolamy patria tie, ktoré schováte do vrecka. Sú nimi napríklad aj herné tituly pre smartfóny, zamerané na logické myslenie. Medzi najznámejších zástupcov patrí hra The Room. Pokiaľ ste si ju obľúbili, tak v prípade The House of Da Vinci by ste mali zbystriť. Ide totiž o slovenskú hru (iOS, Android, Steam), ktorá prináša veľmi podobný herný zážitok. Ako už názov napovedá, hlavolamy budete riešiť v dome Leonarda Da Vinciho a budete sa snažiť zistiť, prečo a kam zmizol.

Hra ponúka dobré audiovizuálne spracovanie. Na herný svet sa budete pozerať z pohľadu prvej osoby a okrem množstva logických hádaniek sa môžete tešiť aj na vernú atmosféru Florencie z roku 1506. Bonusom je lokalizácia do slovenčiny.

Dnes je ten správny čas na vyriešenie aspoň malého hlavolamu. Kľudne siahnite po svojom mobilnom zariadení a stiahnite si jeden do svojho smartfónu cez Google Play, prípadne App Store.

Prečítajte si aj:

Muž, ktorý sa snažil úplne najviac, nikdy si neprestal veriť a napokon nedosiahol nič a skončil ako troska

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.