Dlhoročný vedecký výskum potvrdzuje Einsteinovu teóriu relativity.

Cestovanie v čase, masívne super hmoty implodovaných hviezd ako aj možnosť cestovania na iné konce galaxie či vesmíru behom niekoľkých minút. Čierne diery sú úkaz, ktorý stále nie je preskúmaný.

Tím vedcov z European Southern Observatory (ESO) v Čile nedávno dokončil svoj 26-ročný výskum, ktorý určil to, čo sa stane keď hviezda prenikne do čiernej diery. Výsledky štúdio potvrdzujú, že známa teória všeobecnej teórie relativity naozaj platí a že E sa rovná MC2.

Nie že by sa doteraz objavili výrazné pochybnosti, ale každá teória stojí za jej preverenie. Najmä po istom čase, ktorý uplynul. Ide o to, že v čase, keď Einstein prišiel s jeho hlavnou teóriou relativity, nemal možnosť nakúpiť si extrémne silné generátory gravitačného poľa na otestovanie svojej teórie. No, vlastne to sa nedá urobiť ani v roku 2018, takže vedcom zostala ako možnosť použiť iný postup.

Čo sa však urobiť dá, je že Veľmi veľký teleskop v ESO namierite na stred Mliečnej dráhy a počkáte, kým sa vyčasí.

Niekde približne vo vzdialenosti 26 000 svetelných rokov v centre našej galaxie je nadmerne veľké čierna diera, ktorá je viac ako 4 miliónkrát masívnejšia ako naše malilinké Slnko.

Okolo tejto čiernej diery sú hviezdy a iné vesmírne objekty, ktoré svojou gravitáciou priťahuje a prechádzajú čiernou dierou. Týmto spôsobom vedci určili, ako sú hviezdy priťahované čiernou dierou ovplyvnené. Na rozdiel od vesmírneho prachu a miniatúrnych meteoritov sú hviezdy pre vedcov pozorovateľné. Preto sa sústredili na tieto objekty.

Zdroj: TheNextWeb

Prečítajte si aj:

Zatmenie Mesiaca: Poradíme vám, ako odfotiť tento výnimočný okamih aj smartfónom (doplnené)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.