Program Zoner Photo Studio X prichádza s pravidelnými aktualizáciami a my jeho vylepšenia podrobne sledujeme.

Jesenná aktualizácia priniesla pamäťovú cache na rýchle prechádzanie medzi snímkami v RAW formáte. Teraz vývojári pridali disková cache. Každý súbor, na ktorom pracujeme, bude mať na diskovej cache vlastný súbor s veľkosťou zhruba 1 MB. Zrýchlenie pri práci s fotkami bude aj desiatky minút počas dňa a najmä pri veľkom počte RAW súborov. Načítanie RAW súborov sa teraz zrýchlilo 4-krát.

V Zoneri pracujú aj na použití s neurónovými sieťami pri automatických úpravách, a to v spolupráci s FIT VUT v Brne. Výhodou je napríklad detekcia tváre s prispôsobením nástrojov na upravenie fotografie. Rovnako ZPS teraz rozpozná, že na fotke je krajina, portrét a pod.

Upravené je aj prostredie v module Editor a Vyvolať. V predvolenom stave sa teraz používa plávajúci panel, ktorý sa objaví až vtedy, keď ho potrebujete. Rovnako existuje možnosť nastavenia prostredia do pôvodného stavu alebo plného využitia širokých monitorov.

V module Vyvolať pribudli úplne nové farebné a čiernobiele presety. Tento modul sa s nimi dostáva na celkom novú úroveň. S presetmi si vytvoríte zaujímavé úpravy veľmi rýchlo, nám sa páčil napr. efekt Polaroid.

Po nastavení kurzora na preset v module Vyvolať teraz hneď vidíte výsledok. A zmenilo sa aj prostredie s plávajúcimi panelmi

V module Editor je ďalej upravené prostredie na prácu s vrstvami. Niektorí používatelia sa totiž sťažovali na neprehľadné prostredie. Teraz môžete v Editore organizovať vrstvy do skupín, presúvať ich a aplikovať na ne niektoré úpravy. Vítame aj vodiace čiary, ktoré zlepšujú orientáciu vo vrstvách.

Od apríla je možné kúpiť ročnú licenciu s mesačnou frekvencia platenia. Toto riešenie bude mierne drahšie ako kúpa ročnej licencie so zaplatením na celý rok v jednej platbe, ale zase platíte menšiu čiastku. ZPS X má aktuálne celosvetovo až 22 000 používateľov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.