Sférický obraz je už bežnou súčasťou nášho života. Zábery, pri ktorých sa môžete otáčať napr. pohybom prsta po displeji telefónu a vidíte tak dookola celý záber okolo kamery ( 360°) už nie sú ničím prekvapivým. A ponuka na trhu je dostatočne široká.

Kamery na zachytenie takéhoto typu obrazu dospeli, vylepšil sa softvér na spracovanie obrazu a pribudlo aj živé vysielanie na sociálnych sieťach. V tomto článku sa pozrieme na trojicu produktov, ktoré sú bežne dostupné na našom trhu. Zoradili sme ich podľa abecedy a zároveň nám takto vyšlo poradie od najdrahšej kamery po najlacnejšiu.

360fly 4K

Toto je 360° kamera, ktorú používame v redakcii najdlhšie. Veľmi často ako akčnú kameru, keďže má aj takýto režim a hlavne pri realizácii videa z testovania automobilov je 360fly na nezaplatenie. Poskytuje totiž lepší „akčný“ obraz ako GoPro a je fakt poriadne odolná.

Takto vyzerá kamera 350fly 4K, výhodou je jej odolnosť

Technické parametre

Primárne je ale určená na realizáciu 360° záberov, a to jej ide veľmi dobre. Kamera má podobu tenisovej loptičky s priemerom 61 mm. Vnútorná kapacita pamäte je 64 GB, v tomto prípade sa nedá použiť pamäťová karta na rozšírenie kapacity. Natívne rozlíšenie obrazu je 2880 × 2880, snímkovacia frekvencia je 50 Mbps, čo je na akčné zábery vynikajúce. Mikrofóny sú dva a poskytujú kvalitný stereo zvuk. Zabudovaná 1780 mAh batéria vydrží na 1,5 hodiny nahrávania. Nabíjanie batérie trvá asi 2,5 hodiny.

Túto kameru môžete použiť aj pri daždi a odolá aj prachu – stupeň krytia je až IP67. K tomu existuje aj ďalšie ochranné puzdro za 79,90 eura. Kameru prepojíte cez vlastné Wi-Fi so smartfónom a ovládací program vám ukáže, čo nahrávate a aké máte možnosti – akčná kamera, 360° záber a po novom aj živé vysielanie na Facebook a YouTube. S touto kamerou môžete nahrávať obraz aj bez pripojenia na smartfón, dá sa to pomocou kombinovaného tlačidla, pričom sa orientujete podľa farby podsvietenia tlačidla.

Ach, len ten adaptér nestratiť …

Problémom tejto kamery je to, že na jej nabitie, resp. pripojenie kamery na počítač cez USB port potrebujete špeciálny adaptér, ktorý sa môže ľahko stratiť. Treba si dať naň pozor, ale dá sa kúpiť samostatne.

V spodnej časti kamery je štandardný závit na prichytenie príslušenstva a toho je požehnane. Príslušenstvo aj od tretej strany umožňuje prichytiť kameru napr. na bicykel, kapotu automobilu alebo na prilbu. S odolnosťou tejto kamery sa tak dostanete do situácií, z ktorých vychádzajú veľmi efektné videá. Výrobca pritom poskytuje aj okuliare pre virtuálnu realitu priamo spolupracujúce s touto kamerou.

Aplikácia na strih a manažment 360° videí sa dá stiahnuť aj pre PC, podpora pre mobilné zariadenia je pre Android a iOS. Vaše videá si môžete odkladať aj do cloudu od výrobcu.

Cena: 599 EUR (pre HD rozlíšenie je cena 339 EUR)
Zapožičal: audio.sk

Lenovo Moto 360 camera

V tomto prípade ide o rozširujúci modul k smartfónom Moto Z. Znamená to, že modul Moto 360 camera sa len pripojí k telefónu cez konektor a na telefóne je pevne pridržiavaný magnetickým držiakom. To je ideálne na použitie v teréne, priamo na displeji vidíte, čo fotíte alebo točíte a môžete sa sústrediť priamo na snímané objekty.

Rovnako nemáte starosti o napájací konektor, keďže kamera si berie napájanie z telefónu a prepojenie na smartfón je integrálna vlastnosť riešenia. Neexistuje možnosť použiť tento modul samostatne alebo pri spojení s PC. Výrobca neuvádza krytie tejto kamery, podľa vyhotovenia predpokladáme, že kvapky vody spoľahlivo prežije. Súčasťou dodávky je aj plastová ochrana na kameru.

Technické parametre

Samotný modul Moto 360 camera obsahuje dva objektívy s 13 Mpx snímačom. Celkové rozlíšenie fotografie je tak 2 × 13 Mpx. Plocha snímača je celkovo 2 × 1/2,8 palca, svetelnosť je F2,0. Doba uzávierky je v profesionálom režime nastaviteľná od 1/4000 po 1/30 sekundy, tiež môžete nastavovať ISO od hodnoty 100 po 3200. V profi režime takisto nastavíte bielu a expozíciu ±2,0.

Práca s modulom

Fotiť s týmto modulom by ste mali v polohe telefónu na výšku, ak ho umiestnite na šírku, softvér vám oznámi, že nemusí byť správne. Fotiť sa ale dá aj takto. Po nasadení tohto modulu sa prestane používať zabudovaná predná i zadná kamera v smartfóne a klasická ikona fotoaparátu vedie na možnosť realizácie 360° záberov.

Okrem fotografií sa v 360° režime dajú zaznamenávať aj videá, pričom tie majú zvuk nahraný v 3D režime. Práve preto sú na kamere tohto modulu umiestnené 4 mikrofóny (3 na zadnom objektíve a 1 na prednom). Fotografie sú vo formáte JPG, videá vo formáte MP4. Ďalší režim, ktorý môžete použiť je ultraširoký – zaznamenať sa tak dá 150° záber realizovaný buď prednou alebo zadnou kamerou. Fotiť sa dá aj pomocou stlačenia tlačidla v zadnej časti modulu.

Príklad snímania obrazu v ultraširokom režime so 150° záberom z jednej kamery

Editácia obrazu priamo v telefóne

Aj tu sa dá vysielať video v 360° naživo cez Facebook. Zdieľať tieto zábery je možné priamo z aplikácie Google Fotky. Súčasťou modulu je aj fotoeditačný program určený pre sférické zábery. Pomocou neho môžete pre fotografie premeniť 360° záber na klasický plošný, realizovať výrez z 360° podania, aplikovať filter, prispôsobiť expozíciu, kontrast a zreteľnosť. Editovať sa dá aj video, priamo v telefóne tak môžete strihať 360° zábery.

Cena modulu: 279 EUR
Zapožičal: Lenovo

Samsung Gear 360 (2017)

Hlavnou výhodou kamery Gear 360 (2017) v porovnaní s predchádzajúcou generáciou je rozlíšenie až 4K a praktickejší dizajn. Ten umožňuje ľahšie používanie kamery. Gear 360 je teraz ľahká a kompaktná kamera. Aj tu je možnosť živého vysielania 360° obrazu napr. na Facebooku alebo na YouTube.

Technické parametre

Gear 360 je vybavená dvomi 8,4 Mpx snímačmi obrazu a objektívmi Bright Lens (rybie oko) so svetelnosťou F2,2. Obraz sa dá zachytávať buď samostatne alebo pohodlnejšie po spojení s mobilnou aplikáciou Gear 360.

Aplikáciu Gear 360 môžete nainštalovať aj na iné telefóny s podporou operačného systému Android, použiť ju môžete aj s iPhone. Rovnako sa dajú prepojiť aj s počítačmi s operačným systémom Windows alebo MacOS. Najlepšia podpora je však pre telefóny Samsung Galaxy. Pri vytváraní fotografií alebo videa s 360° záznamom si môžete vyberať z rôznych režimov prehliadania, nástrojov pre úpravu, fotoefektov a filtrov. Videá s 360° záznamom je možné konvertovať do štandardných formátov. Zaznamenané video je vo formáte MP4, má rozlíšenie 4096 × 2048 (24 fps), fotografia má rozlíšenie 15 Mpx.

GEAR 360 sa teraz dá ľahko chytať do ruky

Páči sa nám, že kamera má teraz štandardné pripojenie na statív, ale stáť dokáže aj samostatne a tiež sa dá pripevniť na šnúrku, aby ste ju nestratili. Napájací konektor je USB-C, ak teda máte moderný telefón, postačí vám jeden adaptér.

Nahrávanie obrazu je možné aj bez pripojeného telefónu, na tele kamery sú tri tlačidlá a malý displej. Môžete tak aj bez smartfónu zmeniť režim prevádzky, zistiť ostávajúcu kapacitu pre zábery a takisto spustiť nahrávanie videa alebo fotografovať.

Živé vysielanie na sociálnych sieťach

Po spojení kamery Gear 360 so smartfónom alebo počítačom môžete zdieľať 360° obraz na Facebooku, YouTube alebo Samsung VR.

Obraz sa nahráva na microSD kartu, ktorá je v šachte v tele zariadenia (do 256 GB). Ako režimy môžete použiť aj časozberné video, video v slučke a HDR. Stupeň krytia je IP53, kameru teda nie je možné použiť na natáčanie vo vode, ale menšie kvapky vody jej neublížia. Zaznamenaný obraz sa dá preniesť do smartfónu napr. cez Wi-Fi Direct, do počítača cez USB-C alebo cez microSD kartu. Batéria s kapacitou 1160 mAh vydrží asi na 4 hodiny používania, hmotnosť kamery je 130 gramov.

Cena: 259 EUR
Zapožičal: Samsung

Verdikt

So všetkými kamerami sme nakrútili 360° zábery počas dňa a tiež pri zníženej úrovni svetla. Všetky poskytujú kvalitný obraz a budete s ním spokojní. Najlepšie zábery sme dosiahli v prípade kamery 360fly 4K, keďže tu sa obraz sníma len jednou kamerou a nie je vôbec vidieť rozdiel v nastavení medzi dvoma kamerami.

Pri ostatných dvoch riešeniach sa tento efekt môže objaviť, závisí to od snímanej scény. 360fly však neposkytuje obraz pod kamerou, keďže sem šošovka „nevidí“. V praxi to často nevadí. Výrobca o kvalitách obrazu z tejto kamery nepochybuje, a preto je aj jej cena vyššia, konkrétne najvyššia v teste. Je to tak skôr profesionálne riešenie.

Ako najpraktickejšie riešenie sa nám pozdával modul Moto 360 camera, predpokladom však je, že vlastníte alebo budete vlastniť niektorý z telefónov zo série Moto Z. Vtedy máte po starostiach o nabíjanie a prepojovacie káble či adaptéry – jednoducho modul zacvaknete a pracujete. A zachytený obraz vyzerá naozaj veľmi dobre.

Samsung Gear 360 (2017) je výrazné vylepšenie voči tomu, čo poskytovala predchádzajúca generácia. Podarilo sa výraznejšie potlačiť predtým dosť viditeľný rozdiel medzi snímaním jednej a druhej kamery a toto je oveľa praktickejšie riešenie. Pri porovnaní s najdrahším riešením z nášho testu sme však zistili dosť veľký rozdiel v kvalite obrazu, a to hlavne pri nízkej úrovni svetla.

Ak máte Samsung Galaxy telefón, môžete využiť synergiu ekosystému Samsung. Výborné je, že kamera plnohodnotne funguje aj samostatne a výhodou je celkom prijateľná cena. Celkove Gear 360 prináša výborný pomer výkon/cena.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.