Z posledného prieskumu vyplynulo, že Android smartfóny používatelia vymieňajú oveľa častejšie.

Je to už taký zaužívaný stereotyp, postaviť pred seba Android smartfóny a iPhone od spoločnosti Apple pre porovnanie rôznych špecifikácií. Niekto preferuje skôr novšie Androidy, iný zasa radšej siahne po iPhone. Ako však vyplynulo z posledného prieskumu z Consumer Intelligence Research Partners, používatelia menia smartfóny od spoločnosti Apple menej často.

Zatiaľ čo v minulosti za tým stála najmä dlhšia softvérová podpora či kvalitnejšie spracovanie, dnes už tieto faktory v tomto smere nemôžeme porovnávať. Prečo teda používatelia vymieňajú Android smartfóny častejšie a aký veľký rozdiel medzi tým je? Aj na to sa pozrieme teraz v našom článku.

Android vs. iPhone

Ako často vymieňate svoj smartfón vy? Počas prieskumu sa ľudia delili do štyroch skupín, pričom jedna menila svoj smartfón skôr ako uplynul jeden rok od jeho kúpy. Druhá skupina sa radila do kategórie výmeny smartfónu medzi 1 a 2 rokmi používania, tretia zasa medzi 2 a 3 rokmi a štvrtá skupina využívala svoj telefón pokojne viac ako 3 roky.

Z prieskumu taktiež vyplynulo, že až 23 % používateľov Android smartfónov svoj telefón mení skôr ako po jednom roku používania. V prípade používateľov iPhonov šlo len o 10 %. Hodnoty sa však líšili aj v ďalších kategóriách, na čo sa môžete pozrieť v grafe nižšie.

Výmena smartfónov štatistikyZdroj: androidauthority.com
Ako často menia používatelia svoj smartfón?

Dôvody môžu byť rôzne

Ako sme už spomenuli, v minulosti bola veľkou prednosťou iPhonov práve softvérová podpora. To už dnes ale neplatí, keďže väčšina výrobcov Android smartfónov ponúka pokojne aj štyri či päť rokov softvérovej podpory. Príkladom môžu byť napríklad Samsung či Xiaomi, ktorí svoje podpory pre smartfóny v poslednej dobe predlžujú a čoskoro sa pokojne dotiahnu aj na Apple.

Druhým faktorom mohla byť výdrž, resp. lepšia kvalita spracovania telefónov. Avšak ani toto už dnes nemôže byť hlavným faktorom, keďže väčšina Android smartfónov je vyrobená z rovnakých materiálov ako iPhony. Používatelia teda zvyčajne získajú sklenený chrbát smartfónu s kovovým rámikom či už siahnu po Androide alebo iPhone.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro Max

Dôvodom môže byť aj cena telefónov. Zatiaľ čo v radoch Androidov nájdete aj lacnejšie modely, iPhone je jednoducho väčšia investícia. Kúpiť si iPhone teda znamená zainvestovať do najbližších rokov, zatiaľ čo lacnejší Android si môžete kúpiť pokojne aj každý rok. Treba tu však rátať s faktorom, že lepšie Androidy sú cenovo podobne zasadené ako iPhony.

Preto je zrejme najzaujímavejším argumentom ten štvrtý, ktorý poukazuje na možnosť výberu. Zatiaľ čo spoločnosť Apple predstaví ročne štyri smartfóny a medziročné vylepšenia nie sú až také veľké, Android telefóny prichádzajú ako na bežiacom páse. Používatelia majú na výber z rôznych možností a parametrov, čo je pravdepodobne dôvodom, prečo sa tieto telefóny kupujú častejšie ako nové iPhony.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.