Ešte pred oficiálnym uvedením sú dostupné ďalšie informácie o novom systéme.

Téme operačného systému sme sa venovali v týchto článkoch:

Teraz prinášame ďalšie detaily a ako prezrádzajú informácie na Twitteri alebo serveri Windows Latest, niektoré funkcie nie sú finálne. Je celkom prirodzené, že v testovacej verzii, ktorá koluje internetom, nie je ani zďaleka všetko dokončené.

Keď sa na systém pozrieme po dizajnovej stránke, prezrádza to príspevok na Twitteri. Ten ukazuje nový tip plávajúceho panelu na ovládanie hlasitosti.

Aktuálne je totiž panel v štandardnom tvare, akom ho poznáte z Windows 10. Po novom, ako ukazuje Twitter, by mal dostať zaoblenie presne tak, ako ho majú hlavné menu, kontextové, prípadne dialógové okna či okná samotných programov.

Praktickejšou zmenou bude pamätanie si rozloženia aplikácií na viacerých monitoroch. Táto možnosť pribudla v nastaveniach obrazovky a štandardne je zaškrtnutá. Použitie dvoch monitorov je pohodlné a máte možnosť si presúvať aplikácie na druhý monitor podľa vašich zvykov. Keď ho ale odpojíte a neskôr pripojíte, treba to urobiť znova. Nová možnosť by mala umiestniť aplikácie tak, ako ste ich používali v minulosti a otvorí ich na zapamätanej obrazovke.

S týmto súvisí aj ďalšia možnosť, ktorá po odpojení monitora logicky presunie aplikácie na hlavnú obrazovku, no minimalizuje ich. Vo Windows 11 sa už udomácnila funkcia na zobrazenie zariadení podľa ovládača, o ktorej sme informovali pred časom. Táto vlastnosť pribudne aj vo Windows 10, kde sme sa s ňou na jednej z insider zostave stretli.

media handling panel windows 11

Zdroj: Twitter

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Windows 10 skončí. Stanovený bol definitívny dátum

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.