Ak si chcete zahrať všetky nové hry pre Nintendo Switch, ale nemáte konzolu, radšej odolajte lákadlu v podobe emulátorov.

Bezpečnostná firma Symantec upozornila, že podvodníci zneužívajú falošné Nintendo Switch emulátory na distribúciu nebezpečného softvéru.

Prísľub týchto emulátorov je jednoduchý, vraj si budete môcť zahrať novú Zeldu a ďalšie Switch hry bez toho, aby ste si zakúpili konzolu. A je jasné, prečo sú pre ľudí lákavé – Switch nie je najlacnejšia konzola na trhu a zároveň je dosť náročné sa k hardvéru dostať. Nintendo už tradične nedodalo predajcom dostatočné zásoby a tak je konzola prakticky non-stop vypredaná.

Tieto falošné emulátory sa šíria cez videá na YouTube, ktoré ponúkajú návod krok-po-kroku ako získať emulátor a zahrať si Switch hry zadarmo na PC. Niektoré tieto videá vás prelinkujú na rôzne dotazníky, ostatné vás rovno zavedú k súboru na stiahnutie.

Jedno video nás doviedlo k stiahnutiu súboru „Switch_Emulator_0.6.1.dmg“ pre Mac a „Switch_Emulator_0.6.1.iso“ pre Windows. Zistili sme, že obsahuje inštalátor OSX.Malcol (pre Mac) a PUA.Downloader (pre Windows), ktoré stiahnu a nainštalujú nežiadúci a potenciálne nebezpečný sotfvér PUA.OneSystemCare,“ vyjadruje sa Symantec v blogu.

Ak chcete hrať na počítači hry cez emulátor, vyvarujte sa stránok, ktoré od vás vyžadujú vyplnenie rôznych dotazníkov – je to jasný znak, že sa vás niekto pokúša podviesť. Zistite si viac o bezpečných emulátoroch, kým budete niečo inštalovať na svoj počítač. Ak naozaj chcete hrať hry pre Nintendo Switch, zvážte kúpu konzoly.

Len nedávno sme informovali o možnosti hrať novú Zeldu cez emulátor na počítači. Jedná sa však o verziu pre Wii U, niekoľko rokov starú konzolu, a Cemu emulátor je jeden z najlepších dostupných emulátorov pre Wii U – navyše osvedčený mnohými používateľmi.

Vývoj emulátorov trvá roky. Dolphin, ktorý emuluje GameCube a Wii, a je vo vývoji od roku 2003, len vlani dosiahol míľnik – zahráte si na ňom všetky hry z GC. Pre Nintendo Switch, konzolu, ktorá je na trhu sotva mesiac, jednoducho ešte žiadny emulátor neexistuje.

Zdroj: Symantec

VIDEO: Zelda: Breath of the Wild je už skoro 100% hrateľná cez emulátor na PC