Článok, ktorý napísal viceprezident spoločnosti, bol doplnený o ďalšie dôvody na zablokovanie obsahu.

Sociálna sieť a pridružené (kúpené) aplikácie a iné platformy patriace pod Facebook budú proti dezinformáciám bojovať s novými pravidlami. Guy Rosen sa vo svojom článku vyjadril o niekoľkých bodoch, ktoré budú mať za dôsledok zablokovanie vášho príspevku, prípadne ďalšie reštrikcie.

Klasická otázka slobody prejavu môže pokojne naraziť na to, že používate Facebook a je to v prvom rade ich platforma. Musíte tak dodržiavať isté pravidlá. A tých zas tak veľa nie je a nie sú ani nemorálne. COVID-19 to celé urýchlil a tak stačí, aby ste napísali, že ide o umelo vytvorený vírus a ste na čiernom zozname.

Opiera sa o fakty z WHO, nie o názor a potrebu istým spôsobom hendikepovaných jednotlivcov šíriť lživé informácie na to, aby si vyliečili svoje komplexy. Tie sa liečia u odborníka, nie na sociálnej sieti.

Späť k Facebooku – pravidiel je viac a takisto nebudú tolerované príspevky poukazujúce na to, že vakcíny nie sú účinné pred chorobou spôsobujúcu tento typ nového koronavírusu. Ďalší zo štvorice bodov, ktorý nebude tolerovaný, hovorí o tom, že je bezpečnejšie prekonať chorobu ako si nechať pichnúť vakcínu. No a posledný bod hovorí o tom, že reštrikcie vyvolá aj tvrdenie o toxicite a nebezpečnosti vakcíny a o tom, že zapríčiňuje autizmus.

Na pohľad veľmi pekný prehľad, čo stihli ľudia vymyslieť a prekrútiť podľa „svojej pravdy“. Tušili ste o niektorých bodoch? Uvidíme, ako to bude v praxi. Mediálna situácia nielen na Slovensku je zatiaľ dôkazom ani nie tak straty slobody slova ale mediálneho lynču a diskreditácie akonáhle máte síce podobný ale umiernenejší pohľad.

Uvidíme, ako sa Facebook popasuje s novou výzvou a či sa aj z tejto sociálnej siete stane miesto, kde šírenie strachu a paniky dostáva jasnú zelenú. A či názory, ktoré budú vyjadrovať postoj ku konštruktívnej debate a snahe nepanikáriť budú okamžite považované za kacírske.

Dokument bol aktualizovaný viackrát. Uvedené štyri body spadajú pod aktualizáciu z 8. februára 2021, čo tak nejak odpovedá novým „poznatkom“ o tom, čo sú schopní ľudia na sociálnych sieťach šíriť.

Dezinformácie a klamlivé príspevky je treba potláčať a Facebook ako spoločnosť si uvedomuje istú zodpovednosť za svoj priestor. O boj proti dezinformáciám sa firma stará v spolupráci s organizáciami preverujúcimi fakty.

Jedným faktom na teraz je, že niektorých jedincov naozaj treba vo svojich spletiach zastaviť, druhý fakt – a ten sa ukáže – kedy sa už pohľad alebo názor opierajúci sa o fakty stane neprijateľným a bude penalizovaný.

Zdroj: Facebook Newsroom

Prečítajte si aj:

Ako sa zoznámiť? Skúste to cez Zoznamku na Facebooku

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.