Inovované verzie smartfónov, to je niečo úplne bežné. A to ešte z čias klasických telefónov. Je to stávka na istotu, aspoň z pohľadu výrobcu. My sme testovali KEYone v pôvodnej verzii s 3 GB RAM a 32 GB úložiskom v striebornej farbe. To je vlastne koniec vlastností, ktorými sa rozdiely medzi strieborným a inovovaným Black Edition končia.

Zaujímalo nás však, ako veľmi prospeje smartfónu nárast v oblasti RAM. Je nutné ale dodať, že telefón vyzerá skutočne dobre. V čiernej farbe je o poznanie krajší, ako v kombinácii čiernej a striebornej v pôvodnom KEYone. Neskrývame nadšenie z tohto kúsku a stále je to smartfón, ktorý sme si veľmi obľúbili. Výrobca ponechal kvalitnú konštrukciu. Zaoblené hrany umožňujú pohodlné držanie, zároveň sa telefón nešmýka z ruky a ani na hladkých povrchoch.

Zadná strana je pogumovaná a je to neskutočne praktická vec. Na ovládacie tlačidlá si treba zvyknúť. To tlačidlo pod dvojitým tlačidlom hlasitosti nie je na zapnutie displeja. Slúži na rýchly prístup k funkcii, ktorú si nadefinujeme. Tlačidlo na zapnutie displeja je na opačnej hrane. Je to ale detail, na ktorý si zvyknete.

Zostala špičková klávesnica s podsvietením. Náš model mal rozloženie QWERTY. Na medzerníku je tradične snímač odtlačkov, funguje bezchybne. Používanie takéhoto telefónu je praktické najviac na prácu. Odporcovia by síce mohli namietať proti malému displeju. Avšak ten si nikdy neprekryjete virtuálnou klávesnicou. Máte hardvérovú pod displejom, nad ňou dotykové tlačidlá na ovládanie systému a celú zobrazovaciu plochu vždy pre seba.

Model telefónuBlackBerry KEYone Black Edition
Operačný systémAndroid 7.1.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,5 / 1080 × 1620
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx, f/2.2 / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, f/2.2 / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3505 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 73 × 9 / 180
KonektorUSB-C
ZapožičalIngram Micro
Cena [EUR s DPH]649
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score55615
PCMark for Android – Performance4854
3DMark Sling Shot Extreme – Total460
Graphic379
Physics1833
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Výnimkou je jeden riadok navrhovaných slov alebo virtuálna klávesnica so symbolmi. Povrch tej fyzickej podporuje gestá, pohybom prsta sprava doľava vymažete posledné slovo. Pohybom zdola nahor vložíte do textu navrhované slovo. Stačí tento pohyb urobiť v časti pod jedným z troch návrhov. Takýchto vylepšení je podstatne viac a ako obvykle, aj tu si jeden Shift môžete nakonfigurovať ako Ctrl. Tým budete môcť využívať klávesové skratky ako napríklad Ctrl + A či Ctrl + C.

Poďme k systému. Áno mierne sa zrýchlil. Procesor je ten istý, ale viac kapacity RAM odstráni spomalenie telefónu pri náročnejších činnostiach a podstatne viac aplikácií vám zostane v RAM. Kým klasický KEYone dosiahol 43 158 bodov, KEYone Black Edition získal o 12 457 bodov viac. Smartfón dokáže spraviť pomerne dobré fotky, čiže nejde len o pracovný nástroj. Áno, video bude na menšom displeji, ale inak je to parametrami aj multimédiami plnohodnotný zástupca vyššej triedy.

Hodnotenie
+ pevné telo,
+ zadná protišmyková úprava,
+ hardvérová klávesnica,
+ super bezpečný Android
– stále problematické SMS a MMS

Cena: 649 EUR
Zapožičal: Ingram Micro

Verdikt

BlackBerry KEYone Black Edition je praktický smartfón a je to unikát na trhu. Bohužiaľ, toto bude asi naozaj posledný kúsok z ich produkcie s hardvérovou klávesnicou. Tento KEYone je pomerne rýchly telefón, na ktorom sa píše lepšie, ako by ste si mysleli. Kto vybavuje veci, pracuje s textami, ocení možnosti tohto modelu a objaví jeho pridanú hodnotu. Popri tom sa ale môžete spoľahnúť aj na fotoaparát a kvalitné telo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.