Po niečo vyše mesiaca, prináša spoločnosť Vivaldi ďalšiu novú verziu pre počítače a notebooky.

Tá nesie označenie 3.3, pridáva 7 nových funkcií, opravuje 48 chýb a aktualizuje Chromium jadro na verziu 85.

Režim prestávky

Vývojári s tímu Vivaldi sú si vedomý, že my ľudia trávime veľa času za počítačom počas surfovania na internete. Aj keď na jednej strane, sú radi že pri tejto činnosti je využívaný ich prehliadač, na druhej strane sú znepokojený o naše zdravie a aký dopad naň má dlhé sedenie bez prestávok pri počítači.

Preto do tejto verzie pridávajú úplne novú funkciu tzv. Režim prestávky. Tento režim funguje tak, že po stlačení klávesovej skratky, gesta myšou alebo kliknutím na tlačidlo sa zakryje celý obsah prehliadača (listy, panely) a pozastaví všetky prehrávané videá, stlmí zvuk.

Čiže používateľ nebude vidieť ani počuť nič a môže sa venovať okolitému svetu, dať si pohár vody, trocha sa prejsť, pocvičiť a pod. A v práci sa napokon nebude musieť báť o to, že zvedavé oči kolegov budú pozerať na čom práve robí alebo čo má na internete otvorené.

Tlačidlo pre režim prestávky je štandardne umiestnené v stavovej lište vľavo dole. Kde si pri prvom spustení môžete nastaviť ľubovoľnú klávesovú skratku (predvolená je Ctrl + . ) alebo zakázať zobrazenie informačného okna pri ďalšom spustení. Toto tlačidlo je samozrejme presúvateľné.

Jedinečný motív vzhľadu pre súkromné okná

Doteraz bol súkromný režim v prehliadači Vivaldi odlíšený iba ikonou kľúča v adresnom riadku, prípadne uvítacou obrazovkou pri spustení (ak bola aktivovaná).

Tentoraz, spoločnosť Vivaldi pridáva nový motív „Private“ určený predovšetkým pre súkromné okná. Ale ako to už pri Vivaldi býva, nie je to pravidlom, takže motív si môžete zmeniť podľa seba alebo si vybrať iný. Stačí ísť do časti Nastavenia > Motívy vzhľadu > Motív vzhľadu súkromného okna a tam si zvoliť motív, ktorý vám vyhovuje.

private mode vivaldi

Zvýraznenie základnej domény

Bezpečnosť a súkromie sú v dnešnom svete dôležité. Preto sa spoločnosť Vivaldi čo najviac zameriava na túto oblasť a prináša do nej novú funkciu. Zvýraznenie základnej domény v adresnom riadku. Čo to znamená?

Ak v prehliadači navštívite akúkoľvek stránku, názov „hlavnej“ domény, bude zvýraznený, ostatné časti budú menej viditeľné. Týmto spôsobom môžu používatelia rozpoznať, ktorá spoločnosť ovláda doménu a zabrániť podvodom a phishingovým útokom.

Ako príklad, sa doteraz v prehliadači zobrazovala stránka v adresnom riadku nasledovne: www.google.fakesite.com, ale odteraz bude doména zvýraznená a zobrazená takto: www.google.fakesite.com

Okrem toho vás Vivaldi upozorní varovnou ikonou v prípade ak je adresný riadok veľmi úzky alebo jeho veľkosť bola zmenená, čo sťažuje čítanie základnej domény.

Jednoduchšie orezanie adresy

V tejto verzií sa dostalo adresnému riadku väčšej pozornosti, kedže boli opravené viaceré chyby a pridaná aj nová možnosť pre jednoduchšiu manipuláciu s URL adresou. Tá môže byť rýchlejšie „orezaná“ počas držania klávesy Ctrl (Cmd/⌘ pre používateľov macOS) a následného kliknutia.

Ak držíte CTRL počas prechádzania cez URL adresu v adresnom riadku, bude jasne viditeľné kde presne bude URL adresa orezaná. To uľahčí prácu pri prechode medzi adresami a novými miestami.

address bar vivaldi

Ďalšie novinky

Podpora úplného blokovania: Zabudovaný prvok pre blokovanie sledovania a reklám, odteraz podporuje blokovanie celých stránok. Taktiež si môžete zvoliť svoje vlastné sady pravidiel a spravovať ich v zdrojoch blokovania. Toto je krok k väčšej kompatibilite so súpravou pravidiel uBlock Origin.

Presun záložiek v rýchlom prístupe: Tak ako v mobilnej verzií prehliadača je možnosť presunu záložiek v rýchlom prístupe do priečinkov, odteraz je to možné aj pri počítačovej verzií.

Upravené zobrazenie štatistík histórie: Menšie opravy sa dočkala aj sekcia správcu histórie, kde boli upravené farby pre lepšiu čitateľnosť, zobrazenie percentuálneho spôsobu prechodu na stránky a graf aktivity prehliadania (pri prechode na graf alebo kruhový diagram).

Funkcia, ktorá sa snaží dozerať na zdravotný stav používateľov, implementovaná priamo v prehliadači je v skutku zaujímavý nápad. Uvidíme s čím prídu vývojári do budúcna, akými vylepšeniami tejto funkcionality sa dočkáme aby bola čo najviac nápomocná pre zdravie. Taktiež veríme, že už dorazí dlho sľúbený poštový klient.

Čiže, ak používate prehliadač Vivaldi, nezabudnite si ho aktualizovať a ak nie, skúste mu dať šancu, možno vás zaujme. No každopádne dajte si pauzu, trocha si oddýchnite a venujte čas niečomu alebo niekomu inému. Pretože čas je vzácny a stále sa dá využiť aj inak 🙂

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Prehliadač Vivaldi 3.1 má v sebe správcu poznámok

Značky: