Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na podanie daňového priznania a zaplatenie vyrubenej dane v riadnom termíne zostáva ešte  desať pracovných dní. Aj vlani si nechávali daňovníci túto povinnosť najmä na posledný možný deň. Vyplýva to zo štatistik ČSOB o platbách. Keďže tento rok vychádza posledný marcový deň na nedeľu, daňovníci majú na splnenie povinnosti jeden deň k dobru. Posledným dňom pre priznanie a zaplatenie daní v riadnom termíne je totiž pondelok, 1. apríl 2019. Pri platbe je pritom rozhodujúci termín, kedy peniaze z účtu daňovníka odídu. Preto by si klienti mali ustrážiť kľúčové termíny.

Bez ohľadu na to, či ide o zamestnancov, živnostníkov alebo firmy, väčšina z nich platí dane na poslednú chvíľu. Z údajov ČSOB o platbách vyplýva, že až 57 % fyzických osôb zaplatilo vlani vyrubenú daň z podnikania alebo prenájmu počas posledných štyroch dní. Na úplne posledný deň si túto povinnosť nechal každý piaty daňovník.

Podobný trend eviduje ČSOB aj pri platiteľoch dane z príjmu právnických osôb. Takmer dve tretiny (65%) z nich platili vlani dane v posledných 4 dňoch.

„Aby boli dane zaplatené včas, rozhoduje dátum, kedy sú peniaze z účtu daňovníka odpísané. Klienti ČSOB majú viacero možností, ako dane zaplatiť aj na poslednú chvíľu, teda 1. apríla. Viac času majú už spravidla tí, ktorí platia dane prostredníctvom kanálov elektronického bankovníctva,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Daňovníci môžu zadať platbu najneskôr 1. apríla 2019 priamo v pobočke do 15:00 hod.  Prostriedky z účtu im budú v ten istý deň aj odpísané, a deň na to pripísané na účet Finančnej správy SR. V prípade kanálov elektronického bankovníctva tak môžu v pondelok 1. apríla urobiť do večera 21:00 hod a platbu môžu realizovať cez aplikáciu ČSOB SmartBanking, ČSOB InternetBanking 24, ČSOB BusinessBanking Lite a MojaČSOB.

Značky: