Slovensko je podľa rečníkov na ITAPA dnes v stave, kedy musí na seba upútať pozornosť. Teda v pozitívnom slova zmysle. Jednou z ciest sú rozsiahle reformy, konkrétne digitálne. Teraz teda prichádza čas, kedy musíme v niečom vyniknúť.

ITAPA 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Tento rok je to jubilejný 20. ročník ITAPA. Toto sú ľudia, ktorí stoja za týmto kongresom

Matej Tóth na ITAPA

Práve preto bol aj jedným z rečníkov na ITAPA Matej Tóth, ktorého pozná celý svet a viaže sa k nemu aj príbeh odvahy a trpezlivosti. Ďalším prvkom, v ktorom by mohlo Slovensko vyniknúť by mohla byť umelá inteligencia. Olympionik na ITAPA 2021 potvrdil, že motivácia hrá kľúčovú úlohu v naštartovaní zmien.

ITAPA 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Tlačová konferencia po vystúpení kľúčových rečníkov

Ak ste v niečom výnimočný, musíte svoje schopnosti posunúť ostatným, a nikdy si ich nenechať len pre seba,“ povedal Tóth. V spolupráci so spoločnosťou CISCO Systems Slovakia rozbehol vôbec prvú hybridnú učebňu na Slovensku, konkrétne na Základnej škole Radovana Kaufmana v Partizánskom. Svoju lásku k športu tak doslova pretavil do digitálnej telesnej výchovy a následne do výučby prostredníctvom najnovších technológií. Táto technológia je unikátna v tom, že dokáže plnohodnotne nahradiť fyzickú prítomnosť v triede. Nie je to len o webovej kamere a bezplatnom komunikačnom softvéri, je to skoro naúrovni toho, akoto vnímame v skutočnom živote.

Digitálne Slovensko

Šéfka informatizácie a digitalizácie Slovenska, Veronika Remišová vo svojom prejave tradične hovorila o digitalizácii štátnej správy a odbúrania byrokracie. Podľa nej je dôležité hľadať v populácii talenty a inšpirovať ich. Našou výhodou je a bude schopnosť tvoriť konkurencieschopné riešenia s vysokou pridanou hodnotou. Ministerka Remišová neskôr na tlačovej konferencii ako príklad uviedla štátnu akciovú spoločnosť Slovensko.IT, ktorá je za aplikáciou GreenPass, ale aj korona.gov.sk.

Cesta k digitálnej samostatnosti

Keď na jar tohto roku začala Európska únia hovoriť o svojom pláne stať sa digitálne suverénnou, členským štátom začala blikať kontrolka. O 10 rokov sa totiž mapa únie môže zmeniť práve v prospech tých, ktorým sa podarí naplniť ciele a hodnoty tejto stratégie, tzv. Digitálneho kompasu.

Pandémia COVID-19 toto všetko ešte viac podčiarkla. Veď si len skúsme predstaviť, ako ťažko by sa nám s koronakrízou bojovalo pred 30 rokmi. Teda v období, kedy digitálne technológie neboli také pokročilé ako dnes. Koronakrízu tak treba brať ako príležitosť. Takto sa vyjadril v úvodnom paneli Ulrik Vestergaard Knudsen, zástupca generálneho tajomníka OECD.

Superpočítač zo Slovenska proti Intelu?

Jedno z najlepších vystúpení na ITAPA 2021 mal Radoslav Danilák zakladateľ technologickej spoločnosti Tachyum. K jeho vystúpeniu sa ešte vrátime, mali sme s ním dlhšiu debatu. Ako sa vyjadril vo svojom vystúpení, nemali by sme sa snažiť byť hviezdami vo všetkom. Podľa Daniláka by sme sa mali sústrediť na vybrané oblasti. Podobne to robí aj Singapur. „Ten sa rozhodol stať sa lídrom v umelej inteligencii, čo je cesta, ktorou by sme sa mali vydať aj my,“ uviedol Danilák.

ITAPA 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vývojový model superpočítača TACHYUM

Tachyum sa snaží vybudovať vlastný superpočítač, súperom tejto Slovenskej firmy nie je nikto iný ako Intel, AMD alebo Qualcomm. Ak sa jeho projekt podarí, Slovensko získa vo svete skutočný cveng. „Slovensko má potenciál mať počítač s väčšou kapacitou a rýchlosťou ako ľudský mozog. V súčasnosti má najrýchlejší superpočítač na svete Japonsko, no našim cieľom je prekonať ho a byť v top 5 štátov s najrýchlejším superpočítačom. Avšak, za zlomok nákladov na vývoj. Kým Japonci na jeho vývoj vynaložili miliardu dolárov, náklady na slovenský superpočítač sa pohybujú na úrovni 70 miliónov eur,“ zdôraznil Radoslav Danilák. Tachyum pritom spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied na jeho vývoji. Zároveň pripomína, že každé euro, ktoré krajiny investujú do superpočítačov, sa dokážu do ekonomiky vrátiť v podobe až stoviek eur. 

ITAPA 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Radoslav Danilák z firmy Tachyum

Digitálne zručné firmy ale aj obyvatelia

Spomenutý Digitálny kompas má do roku 2030 zabezpečiť u minimálne 80 % dospelých žijúcich v EÚ aspoň základné digitálne zručnosti. Zároveň bude v informačných a komunikačných technológiách pracovať minimálne 20 miliónov ľudí. Bude to znamenať aj posilnenie zastúpenia žien v IT. Anna Záhorčáková, obchodná riaditeľka spoločnosti Ditec vyzvala premiéra Eduarda Hegera, aby vytvoril pracovnú skupinu pre rodovú rovnosť. Jej účastníkmi majú byť len muži. Podobný model sa už osvedčil na Islande, kde je najvyššia rodová rovnosť na svete. Všetky domácnosti by mali mať gigabitové pripojenie, verejné služby majú byť dostupné online, tri podniky zo štyroch by mali využívali cloudové služby, big data a umelú inteligenciu.

Chýbajúci talent?

Pavol Frič z IT Asociácie Slovenska na margo nedostatku talentov upozornil, že celému IT sektoru dnes u nás chýba viac ako 10-tisíc špecialistov, pričom samotný IT sektor je schopný ročne vyrobiť obrat 3,5 miliardy eur: „Problémom však je, že odborníci chýbajú nielen súkromnému IT sektoru, avšak chýbajú aj tomu štátnemu, ktorý má veľmi zlý imidž. Firmy, ktoré spolupracujú so štátom, tak dnes nemajú reálneho partnera, ktorý by im na strane štátu vedel dobre zadať a napísať IT projekt.“

Ján Hargaš, štátny tajomník rezortu informatizácie, vo svojej prezentácii jasne povedal, že vláda si musí robiť realistické plány na naplnenie projektov. Obrovské oneskorenia štátnych IT projektov je u nás už legendou a vôbec to neprispieva k dôvere ľudí k vedeniu štátu.

V celkovom hodnotení ťah ITAPA vsadiť možno trochu netradične na Mateja Tótha bol správny. Je to človeka, ktorého väčšina Slovákov pozná, je príkladom trpezlivosti ale aj svetového úspechu. Navyše je to sympatický človek. Naozaj hodné nasledovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.