Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Digitálna platforma na vizualizáciu urbanistického plánovania a riešenie pre  bezpečné rezidentské parkovanie. To sú prvé dva projekty, ktoré budú podporené z unikátneho slovensko-amerického inovačného fondu. Dve slovenské spoločnosti GOSPACE Tech s.r.o. a DAMALIS s.r.o. tak zdokonalia svoje riešenia v špičkových podmienkach Centra pre inovačné technológie vo Virgínii, kam chodia testovať svoje produkty vývojári z celého sveta.

„Verím, že práca v takomto zahraničnom akcelerátore prispeje k zdokonaleniu týchto slovenských inovatívnych produktov, ktoré nájdu svoje uplatnenie aj v reálnom svete,“ povedal vicepremiér Peter Pellegrini a dodal, že podnikatelia takto dostanú aj šancu preraziť na medzinárodnom trhu a stať sa z lokálnych svetovými. „Naše firmy sa musia naučiť svoje prototypy komercionalizovať a prispôsobiť to, čo dokážu doma vyvinúť, potrebám okolitých krajín, pretože Slováci majú mnohokrát problém dostať svoje dobré nápady na komerčnú úroveň a  umiestniť ich na svetové trhy.“

V prvej fáze verejno-súkromného partnerstva na podporu experimentálneho vývoja a inovácií pre inteligentné mestá boli vyhlásené výzvy v dvoch oblastiach. V kategórii Manažment dopravy zvíťazil projekt, ktorý vďaka real-time monitorovaniu umožní ochranu rezidentských parkovacích miest pred neoprávneným parkovaním a zároveň rezidenta navedie na voľné parkovacie miesto.

V oblasti Digitalizácia správy mesta a služieb obyvateľom dotáciu získa projekt zameraný na vizualizáciu urbanistického plánovania. Je to digitálna platforma, ktorá zobrazí napríklad plánovaný stavebný rozvoj, verejné osvetlenie či parkovanie, a dá tak verejnosti transparentný základ na diskusiu so samosprávou.

Pilotná podpora projektov predstavuje model verejno-súkromného financovania v oblasti experimentálneho vývoja a inovácií, v ktorom Slovenská republika vyčlenila z vlastných zdrojov jeden milión eur s tým, že druhú značnú časť prostriedkov poskytnú súkromní partneri zo Spojených štátov amerických.

Medzinárodná hodnotiaca komisia vyberala spomedzi deviatich prihlásených projektov, z toho 6 pre oblasť Digitalizácia správy mesta a služieb obyvateľom a 3 pre oblasť Manažment dopravy. Pri svojom hodnotení vychádzala z posudkov nezávislých odborných hodnotiteľov, vyžrebovaných zo zoznamu odborných hodnotiteľov Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), a z posudkov od amerického partnera. Medzi hodnoteniami slovenských a amerických hodnotiteľov boli len minimálne rozdiely. Zástupcovia Centra pre inovačné technológie vo Virgínii podľa slov P. Pellegriniho ocenili transparentnosť celého procesu a vysoko profesionálny prístup slovenskej strany.

Značky: