Hoci sa nejedná o prvý serverový procesor od Qualcommu, Centriq 2400 je prvým SOC od firmy vyrobeným 10nm FinFET technológiou.

Sladké časy Intelu v oblasti serverových procesorov pomaly končia. Kde mal Intel doteraz 90% trhu, tam teraz nastupuje množstvo konkurentov. IBM a Nvidia, dokonca aj AMD pripravujú nové produkty určené pre servery. A teraz sa do boja pridáva aj Qualcomm, s podporou čínskej vlády.

Centriq 2400 je síce len druhou generáciou serverových procesorov od Qualcommu, no už teraz firma spravila Intelu škrt cez rozpočet. Kým Qualcomm ponúka až 48 jadier v procesore vyrobenom 10nm technológiou, Intel stále zdokonaľuje svoj 14nm výrobný proces. Zaostáva aj v počte jadier, Intel má v ponuke najviac 24 jadrový E7 Broadwell procesor.

Qualcomm zatiaľ nezverejňuje bližšie informácie a špecifikácie svojich serverových procesorov. Vieme však, že firma si chce odkrojiť svoj kus z koláča serverového trhu, ktorý sľubuje pekne vysoké marže. Pripomeňme, že Qualcomm postavil svoj úspech na procesoroch pre mobilný trh, s malými maržami a vražednou konkurenciou.

Najväčším orieškom pre firmu, aj ostatných konkurentov, však bude prelomiť dominantné postavenie Intelu v oblasti dátových centier. Tam má Intel až 99% podiel na celosvetovom trhu. Vstup naň si bude vyžadovať čas a veľké investície. Qualcomm však demonštroval, že Centriq 2400 procesory dokážu poháňať Apache Spark a Hadook na Linuxe. Ich procesory pracujú aj so štandardom SBSA, takže by mali na nich fungovať akékoľvek aplikácie postavené pre ARMv8 serverové platformy.

ARM sa stáva atraktívnou voľbou pre servery a dátové centrá. Nízka spotreba a nízka cena sú kľúčové, keďže aj pár wattov nižšia spotreba na každom procesore môže znamenať ušetrené milióny za elektrinu pri masovom nasadení. Qualcomm plánuje komerčné uvedenie svojich nových serverových procesorov na trh do druhého kvartálu 2017, čím predbehne 10 nm Cannonlake od Intelu. Pokiaľ sa firme podarí podchytiť zopár zákazníkov pracujúcich so serverovými hyperfarmami, môže mať v rukách recept na úspech.

Zdroj: Tom’s Hardware