Qualcomm už dávnejšie spolupracoval s Microsoftom na oficiálnej podpore pre systém Windows 10.

Už pri čipsete Snapdragon 835 sa nadviazala spolupráca, ktorá úspešne pokračovala aj pri ďalšej generácii Snapdragon 845. Táto spolupráca bola dostatočne úspešná a smerovala k vytvoreniu špecializovaného čipsetu.

Aj keď v prípade Snapdragon 850 sa nejedná a úplne nový čip (v podstate rýchlejšia 845), tak je určený pre ultra-prenosné počítače so systémom Windows. Tak ako v prípade väčšiny vlajkových čipsetov od spoločnosti Qualcomm, tak aj tento model má osem jadier, pričom väčší „cluster“ je taktovaný na vyššiu frekvenciu (takmer 3 GHz) oproti verziám, ktoré sú určené pre použitie v smartfónoch.

Jadrá Kryo 385 Gold (založené na Cortex-A75) dosahujú až 2,96 GHz, čo je o niečo vyšší takt, ako je v prípade mobilných zostáv (Snapdragon 845 pri Sony XZ2 je taktovaný na 2,7 GHz). Tento nárast taktovacej frekvencie je umožnený vďaka lepšiemu teplotnému manažmentu väčších prenosných počítačov.

Spoločnosti Lenovo a HP už pracujú na prenosných počítačoch, ktoré by mali práve tento pripravovaný čipset – Snapdragon 850 využívať.

Zdroj: GSM Arena

Prečítajte si aj:

Qualcomm Snapdragon 710 a 730: Pozrite si plné špecifikácie nových čipsetov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.