Malý a výkonný.

To sú hlavné charakteristiky tohto mini počítača. Raspberry Pi 4 aktuálne dostáva významný nárast v oblasti výkonu a to aj pri zachovaní atraktívnej ceny, ktorá sa oproti predchodcovi nezmenila.

Najväčšie a najvýznamnejšie vylepšenie prichádza pri CPU. Nová čipová sada obsahuje štyri jadrá Cortex-A72 s frekvenciou 1,5 GHz, namiesto Cortex-A53 s taktom 1,4 GHz. Táto zmena sama o sebe prináša asi 3× vyšší výkon v porovnaní s modelom Raspberry Pi 3 B+. Pamäť rovnako zaznamenala výrazné zlepšenie z LPDDR2 na LPDDR4.

Nové GPU VideoCore VI umožňuje prehrávanie videa v rozlíšení 4K pri 60fps HEVC. Obraz sa môže následne prenášať až na dva 4K monitory pomocou dvoch Micro HDMI portov. Z konektivity je potrebné spomenúť porty 2 × USB 3.0 a 2 × USB 2.0. Novinkou pri modeli Pi 4 je aj napájanie cez USB-C, namiesto pôvodného microUSB. Podpora Bluetooth je takisto vylepšená z verzie 4.2 na 5.0.

Verzia s 1 GB pamäťou RAM štartuje na 35 dolároch (prepočet 31 eur), čo je rovnaká cena ako pri predchodcovi, 2 GB model je ocenený na 45 dolárov (prepočet 40 eur), pričom 4 GB verzia bude stáť 55 dolárov (prepočet 49 eur).

Zdroj: RaspberryPi

Titulný obrázok: betanews

Prečítajte si aj:

Tváre všetkých na predaj. Aj tá vaša…

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.