Conga 12090 je vlajková loď značky Cecotec. Prináša inovácie, avšak nie všetky fungujú bezchybne.

Robotické vysávače Conga prišli na Slovensko koncom roka 2023. Ide o produkty španielskej značky Cecotec, oficiálnym slovenským distribútorom je Play Electronics a servis zastrešuje Fixit. V praxi by to malo znamenať, že by ste nemali mať problém s nákupom náhradných dielov či s riešením prípadného problému s vysávačom.

Cecotec má vo svojom portfóliu viacero vysávačov Conga, ktoré sa odlišujú cenou aj použitými technológiami. Zoznam modelov, ktoré sú v predaji na Slovensku, si môžete pozrieť priamo na oficiálnom slovenskom webe.

V redakcii sme nedávno otestovali cenovo dostupný model Conga 8290 (jeho recenziu nájdete TU) a aktuálne čítate recenziu na model Conga 12090, ktorý možno považovať za vlajkovú loď tohto výrobcu. Jeho cena je 749 eur a prináša niekoľko zaujímavých technológií. Ako sme však zistili počas testovania, nie všetky fungujú tak dobre, ako sme očakávali.

Cecotec Conga 12090Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090

Laserová navigácia bez tradičnej vežičky

Za posledné roky som testoval množstvo robotických vysávačov, takže mám prehľad o tom, čo je štandard na trhu v tomto segmente zariadení.

Jeden zo štandardov je laserová navigácia, ktorá patrí medzi najspoľahlivejšie na trhu. Jediným jej obmedzením je obvykle vežička, ktorá zvyšuje výšku vysávača o pár milimetrov a práve tá môže prekážať niektorým používateľom, pretože vysávač sa kvôli nej nezmestí pod určitý nábytok.

Cecotec preto použil vo vysávači Conga 12090 technológiu, ktorá ponúka laserovú navigáciu, avšak bez vežičky. Jeho výška je vďaka tomu o pár milimetrov nižšia v porovnaní s ostatnými vysávačmi s laserovou navigáciou – 93 mm. Laserový senzor je zabudovaný pod strechu vysávača, čo je zaujímavá myšlienka – minimálne na papieri. Bohužiaľ, v praxi to u mňa doma nefungovalo tak dobre ako tradičná laserová navigácia.

Cecotec Conga 12090 sa počas testovania párkrát opakovane zasekol pod hernou stoličkou OMEN by HP Citadel Gaming Chair, čo sa doteraz nestalo žiadnemu z viac ako desiatky vysávačov, ktoré som doma testoval. Rovnako sa dostal do situácie, že namotal, resp. zachytil káble na miestach, kde sa im ostatné vysávače bez väčších komplikácií opakovane vyhýbali – vrátane lacnejšieho modelu Conga 8290.

Je zrejmé, že vaša skúsenosť s navigáciou vysávača Conga 12090 môže byť iná ako moja a do veľkej miery bude ovplyvnená špecifickými detailmi vo vašej domácnosti. Avšak faktom je, že Conga 12090 je na takéto detaily citlivejšia ako iné vysávače s laserovou navigáciou a tradičnou vežičkou. A rovnako platí, že Conga 12090 nemá takú pokročilú a inteligentnú navigáciu ako Xiaomi Robot Vacuum X10+, Roborock S8+ či iRobot Roomba Combo j7+.

Cecotec Conga 12090Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090 využíva laserovú navigáciu bez laserovej vežičky

Mopovanie pomocou valca

Je škoda, že Cecotec Conga 12090 zaostal za mojimi očakávaniami z hľadiska navigácie, pretože jeho mopovanie som si obľúbil. Conga 12090 využíva mopovací valec, čo je opäť prvok, s ktorým som sa v prípade tohto vysávača stretol prvýkrát. Cecotec sa v jeho prípade inšpiroval tyčovými vysávačmi.

Robotické mopovanie pomocou valca funguje dobre a spoľahlivo. Mopovanie je rovnomerné a valec sa počas upratovania neustále čistí a zároveň sa vlhčí – pozrite si fotku spodnej časti vysávača. Následne sa v dokovacej stanici špinavá voda vypustí do nádobky na špinavú vodu a načerpá sa nová čistá voda. Na oba účely je v dokovacej stanici určená zdieľaná nádoba s dvoma časťami.

V dokovacej stanici sa mopovací valec umyje a vysuší. Funguje to dobre a nemám k tomu pripomienky. Treba však akceptovať krátkodobo vyššiu hlučnosť vysávača (približne 2× 10 sekúnd) – po upratovaní sa automaticky vyprázdni do dokovacej stanice a následne sa spustí proces čistenia a sušenia valca.

V súvislosti s valcom ešte jeden poznatok z testovania. Conga 12090 je kvôli mopovaciemu valcu citlivejšia na handry a iné prekážky, ktoré by sa mohli pripliesť vysávaču pod nohy. Keď sa tak stane, je veľká pravdepodobnosť, že sa handra zamotá do valca a vysávač sa zasekne. Treba na to myslieť a nenechávať takéto drobné predmety na zemi – platí to pre všetky robotické vysávače.

Cecotec Conga 12090Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090 zaujme mopovaním pomocou valca

Štandardné robotické vysávanie

Conga 12090 má jednu hlavnú kefu a výkon až 4000 Pa (na vysávacom otvore). Vysávač ponúka niekoľko nastavení výkonu počas vysávania a disponuje funkciou automatického zvýšenia výkonu na kobercoch. Kvalita vysávania je štandardná v segmente robotických vysávačov.

Zabudovaná nádobka je rozdelená do troch častí. Časť na prach a nečistoty má objem 275 ml, zásobník na čistú vodu má 250 ml a na špinavú vodu 150 ml. Conga 12090 má 5200 mAh batériu a na jedno nabitie ponúka výdrž až 4 hodiny.

Vysávač ponúka režim vysávania, mopovania alebo aj vysávania aj mopovania. V prípade mopovania si môžete aktivovať režim navigácie do písmena Y pre efektívnejšie mopovanie. Rovnako si môžete prispôsobiť správanie na kobercoch, pričom platí, že v režime mopovania sa Conga 12090 automaticky vyhne kobercom.

Cecotec Conga 12090Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090: Kombinovaná nádobka na prach, čistú a špinavú vodu

Viacfunkčná dokovacia stanica

Cecotec Conga 12090 ponúka multifunkčnú dokovaciu stanicu. Obsahuje vrecko na prach s objemom 2 litre, do ktorého sa vysávač automaticky vyprázdni po skončení vysávania. Môžete si nastaviť, či tak má spraviť vždy alebo po každom 2. alebo 3. vysávaní. Proces automatického vyprázdnenia trvá približne 10 sekúnd a je hlučný – ako aj v prípade ostatných vysávačov s touto funkciou.

Súčasťou dokovacej stanice je kombinovaná nádobka na čistú a špinavú vodu. Časť pre čistú vodu má objem 2,6 litra, špinavá voda sa vypúšťa do nádoby s objemom 1,3 litra. Keďže ide o kombinovanú nádobku, pri vylievaní špinavej vody pravdepodobne vylejete aj zvyšok čistej vody.

Dokovacia stanica zabezpečuje očistenie mopovacieho valca a jeho vysušenie. Tento proces sprevádza krátkodobo zvýšený hluk (cca 10 sekúnd) a neskôr 2-hodinové sušenie. Proces sušenia je pomerne tichý.

Cecotec Conga 12090Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090: Dokovacia stanica obsahuje kombinovanú nádobku s časťami na čistú a špinavú vodu

Ďalšie detaily, ktoré by ste mali vedieť

Conga 12090 využíva mobilnú aplikáciu Cecotec. Svoj účel plní, hoci, osobne by som ju zjednodušil a zmodernizoval. Niektoré časti aplikácie môžu byť v slovenčine, modul aplikácie pre vysávač je v angličtine.

Vysávač Conga 12090 nerozpráva a na rôzne situácie reaguje pípaním. Je to otravné a pípanie som si v nastaveniach vypol.

Pomocou aplikácie Cecotec si môžete vytvoriť harmonogram upratovania. Chválim, že si môžete vytvoriť niekoľko rozvrhov, pričom si môžete zadefinovať režim upratovania (vysávanie, mopovanie alebo aj vysávanie a aj mopovanie a s akými nastaveniami) a to, či sa má upratať celá domácnosť alebo iba vybrané izby.

Conga 12090 dokáže prekonať prechodové lišty a iné prekážky do výšky 1,6 cm. Na hornej strane má dotykové tlačidlá (tam, kde majú iné vysávače vežičku s laserom) a horná strana vysávača sa v mojej domácnosti poškriabala na viacerých miestach – pravdepodobne vtedy, keď vysávač upratoval pod hernou stoličkou, kde sa párkrát aj zasekol.

Cecotec Conga 12090: Aplikácia CecotecZdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090: Aplikácia Cecotec
Cecotec Conga 12090: Aplikácia CecotecZdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 12090: Aplikácia Cecotec

Verdikt

Cecotec Conga 12090 je ambiciózny robotický vysávač. S cenou na úrovni 749 eur ide o priamu konkurenciu pre vysávače ako Xiaomi Robot Vacuum X10+, Roborock S8+ či iRobot Roomba Combo j7+.

V porovnaní s vysávačmi značiek Xiaomi či Roborock sa vlajková loď značky Cecotec snaží odlíšiť laserovou navigáciou bez vežičky – osobne by som však dal prednosť spomenutým konkurenčným vysávačom, ktoré majú spoľahlivejšiu a inteligentnejšiu navigáciu ako Conga 12090.

Druhým zaujímavým prvkom je mopovací valec a toto je vlastnosť, ktorú som si počas testovania obľúbil. Čiže, Cecotec, do ďalšej generácie si prosím prvotriednu navigáciu a bude to výborné.

Cena: 749 eur

Zapožičal: Cecotec

Páči sa nám

  • Dizajn vysávača
  • Mopovanie pomocou valca je výborné
  • Multifunkčná dokovacia stanica
  • Funkcia Carpet Boost
  • Možnosť zadefinovať si viac harmonogramov vysávania s rozličným nastavením režimov upratovania
  • Slovenská distribúcia zabezpečuje náhradné diely aj kvalitný servis

Nepáči sa nám

  • Navigácia vysávača nie je taká spoľahlivá a inteligentná, ako je štandard v cene na úrovni 750 eur
  • Vysávač reaguje na rôzne situácie otravným pípaním (konkurenčné vysávače aj hovoria)
  • Mobilná aplikácia potrebuje zmodernizovať a zjednodušiť

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit