Ďalší model z radu Lifebook T prináša nielen dobre technické parametre, ale hlavne špičkový pracovný nástroj. Unikátne kĺbové uchytenie Fujitsu umožní využiť notebook ako konvertibilný – v režime tabletu alebo notebooku. Výnimočných vecí je tu viac, tak poďme na ne.

Vyhotovenie a používanie

Horčíkové telo, ktoré odolá nešetrnému používaniu je samozrejmosťou. Nám sa páčilo aj to, že spracovanie nie je hliníkové, v zime vás nebude nepríjemne chladiť. Zároveň sa výrobca snažil priniesť stroj, ktorý vám hlavne uľahčí prácu. Honba za milimetrami hrúbky nebola pre výrobcu priorita.

Aj preto je tu nadštandardná portová výbava. Klávesnica má dva stupne podsvietenia a je rovnaká ako u ostatných modelov tejto alebo ďalších biznis sérií notebookov od Fujitsu. Teda je dôverne známa, pretože nemá žiadne neštandardne umiestnené prvky. Mohla by byť o kúsok tichšia, no stále ide o jednu z najtichších klávesníc v notebookoch. Veľký Enter a dostatočne veľké šípky sú ďalšia vec, ktorú sme ocenili.

Model notebooku / ParameterFujitsu Lifebook T937
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskToshiba, 256 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, VGA,  HDMI, LAN, čítačka SD, SmartCard, SIM karta, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]318 × 224 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,368
ZapožičalFujitsu
Cena (EUR s DPH)2149

Zapínanie je v časti pod displejom, aby sa dal notebook zapnúť aj v režime tabletu. Pero na dotykové ovládanie, kreslenie alebo písanie máte vpravo v základni. Čítačka odtlačkov, po ktorej ešte treba prejsť prstom je takisto pod displejom, opäť z dôvodu univerzálneho prístupu pri tabletovom režime. Reproduktory sú nad klávesnicou a tu sa žiadna zmena neudiala. Ide o základ vhodný tak na telefonovanie. Majú príliš plochý zvuk s výrazne potlačenými stredmi a basmi.

Unikátne uchytenie displeja na otočnom kĺbe umožňuje ponechať základňu v pôvodnej polohe a len otočiť displej. Vyzerá to veľmi pekne a keď chcete kolegom niečo ukázať, stačí k nim natočiť displej. Touchpad sa používa dobre, tlačidlá by mohli byť pevnejšie. Pri dotyku na ne sa jemne pohybujú a na skutočné stlačenie ich treba akoby dotlačiť. Toto sa prejavuje aj v starších generáciách a žiadalo by sa istý pokrok aj v tomto smere.

Chválime unikátnu technológiu na rozpoznávanie krvného riečiska, PalmSecure. Nachádza sa v pravej časti základne, funguje vynikajúco a je to super bezpečná záležitosť, ktorú žiadny iný výrobca notebookov nemá.

Výkon a hardvérová výbava

Výrobca ešte nedodáva tento stroj s 8. generáciou CPU od Intelu. To je poznámka na úvod, pričom sa chceme dostať k tomu, že tento prístup je celkom v poriadku. Je tu procesor Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, čo bohato postačuje na náročné používanie. Ani sme si nevšimli, že sme reálne prešli z Core i7 na našom pracovnom notebooku na model s Core i5.

Model / TestyFujitsu Lifebook T937
Kancelársky výkon – PCMark 102873
Essentials6472
Productivity5194
Digital Content Creation1914
Herný výkon – 3DMark 111584
Graphics score1469
Physics score3637
Combined score1263
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]467,5
Access time [ms]0,207
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:51
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]28,6 / 33,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,3 / 39,9
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,55
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5

Pamäť má kapacitu 8 GB RAM a je tu 256 GB SSD disk. Tieto dva komponenty sú očividne podstatnejšie, ako výpočtová sila procesora. Aspoň z veľkej časti kancelárskeho používania.

Zahrievanie notebooku je minimálne, takmer nepostrehnuteľné. Vetranie nie je hlučné a pri náročnejšom využití budete počuť slabé šumenie ventilátora.

Model T937 je takmer neustále tichý a aj vo vyššej záťaži nie je hlučnosť komplikáciou. Tu je typicky vidno, že dobrý návrh a pridanie pár milimetrov na hrúbke má svoj význam. Ide tu aj o dostupnosť portov a jedinečný rozkladací LAN konektor. Výborná vec. Kto potrebuje, pod batériou nájde slot na SIM kartu.

Silnou stránkou je zabezpečenie cez nástroje Workplace Protect. Ide o nástroje, ktorými definujete spôsob zabezpečenia notebooku. Napríklad ochranu počas bootovania cez vybraný spôsob autentifikácie (PalmSecure, čítačka odtlačkov atď.) a zabezpečenie v systéme. Vytvoriť si môžete aj šifrované kontajnery na vaše súbory.

Hodnotenie
+ odolnosť tela,
+ koncept konvertibilného notebooku,
+ pevný kĺb,
+ výbava portov,
+ čítačka PalmSecure,
– kvalita reproduktorov,
+ tlačidlá touchpadu

Cena: 2149 EUR
Zapožičal: Fujitsu

Verdikt

Fujitsu Lifebook T937 je super stroj dneška. Firma ukazuje, ako si predstavuje konvertibilný počítač s maximálnym zabezpečením. Používate počítač na prácu a je pre vás dôležitý výkon aj možnosti zabezpečenia? Toto je definitívne ten správny model. Otočný displej je niečo, čo inde neuvidíte a rovnako tak aj nadštandardnú výbavu portov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.