Priemerná výdrž batérie a praktické super-nabíjanie

3200 mAh batéria vyzerá na papieri výborne, avšak výdrž v praxi je v prípade P10 iba priemerná. Záleží najmä na vašom spôsobe používania telefónu a aj od toho, aké aplikácie máte nainštalované. V našom prípade však v niektorých momentoch klesali percentá pomerne rýchlo a to aj počas noci, keď telefón ležal na stolíku. Vinníka sa nám nepodarilo nájsť, spotreba aplikácií bola podľa EMUI počas noci minimálna.

Faktom je, že telefón sme testovali ešte pred jeho oficiálnym uvedením na trh a Huawei nám medzičasom naservíroval tri rôzne aktualizácie. Aj v rámci nich sme si všimli rozdiely v spotrebe a napr. najnovšia aktualizácia má lepšiu optimalizáciu v standby režime ako jej predchodca. Tak či onak, počas bežného pracovného dňa ponúka telefón výdrž na (takmer) jeden deň, avšak keď P10 poriadne zaťažíte, percentá klesajú rýchlo. Kombinácia hrania Pokémon GO počas slnečného dňa a počúvania hudby cez Bluetooth dokázala telefón aj trochu rozohriať a batériu spotrebovať za necelé 3 hodiny.

Batéria sa v záťaži vybíja pomerne rýchlo. Výdrž je vo všeobecnosti priemerná, telefón v bežných podmienkach vydrží deň

V rovnakých podmienkach vydržala P9 o niečo dlhšie a to aj napriek menšej batérii. Takáto výdrž je aj v porovnaní s konkurenciou priemerná. Je však možné, že Huawei časom vydá aktualizáciu, ktorá v tomto smere prinesie lepšiu optimalizáciu. Aktuálne počítajte s výdržou jeden deň bežného používania. Ak však budete potrebovať telefón počas dňa aktívnejšie používať a budete sa napr. hrať a robiť desiatky fotiek, pribaľte si powerbanku. Mimochodom, pri našom spôsobe používania telefónu má niekedy problém s jednodňovou výdržou aj Mate 9.

Pravdepodobne budú dni, kedy budete musieť telefón nabíjať aj 2-krát a práve vtedy využijete technológiu super-nabíjania. Tú ponúka aj spomenutý Mate 9, avšak P10 sa vďaka menšej batérii nabije ešte rýchlejšie. Nabíjanie z 0% na 100% trvá necelú hodinu a pol, avšak výhodou technológie je, že maximalizuje nabíjanie telefónu aj počas kratších úsekov. My sme bežne nechali nabíjať P10 polhodinu – hodinu, pretože nám to stačilo na doplnenie šťavy.

Super-nabíjanie chválime, ide o praktickú funkciu. Treba si však dať pozor na to, že musíte používať priloženú nabíjačku (tá je o niečo väčšia ako bežné nabíjačky) a priložený 5A kábel s fialovými vnútornými konektormi. V opačnom prípade nevyužijete potenciál technológie. Výhodou je, že telefón vám priamo počas nabíjania oznámi, akou rýchlosťou sa nabíja. K dispozícii sú 3 stupne – nabíjanie, rýchle nabíjanie a super-nabíjanie. Štandardnú rýchlosť nabíjania sme dosiahli pri použití ľubovoľnej nabíjačky a kábla, rýchle nabíjanie umožnila kombinácia priloženej nabíjačky s ľubovoľným 2A USB-C káblom a super-nabíjanie fungovalo iba v prípade použitia priloženého príslušenstva.

3 rýchlosti nabíjania, ktoré sú závislé od toho, akú nabíjačku a kábel použijete

Fotenie je zábava

Huawei od modelu P8 prezentuje svoju vlajkovú loď ako fotomobil. Pred rokom prišiel s ambicióznym duálnym fotoaparátom s certifikáciou Leica, avšak až P10 konečne plnohodnotne napĺňa sľuby spoločnosti. Huawei urobil od uvedenia P8-čky na trh veľký skok k lepšiemu a P10 môže súperiť s tými najlepšími. Portál DxOMark ohodnotil telefón známkou 87, čím sa Huawei P10 zaradil medzi tri najlepšie fotomobily na trhu. Minimálne podľa danej stránky. Lepšie hodnotenie získali len Google Pixel a Samsung Galaxy S7 edge / HTC 10.

Bez ohľadu na hodnotenie DxOMarku, P10 sa osvedčila aj v našom teste. Najmä porovnanie s P9 a P8 ukázalo viaceré zlepšenia. P10 oproti minuloročnej vlajkovej lodi lepšie fotí v neideálnych svetelných podmienkach a dokáže zachytiť aj viac detailov na takejto scéne.

Fotenie s Huawei P10 je zábava. Profesionálny režim nechýba

Okrem kvality fotiek, ktorá je na veľmi dobrej úrovni, si nás P10-ka získala aj tým, že nás fotenie s ňou skutočne bavilo. A nemáme na mysli iba klasický automatický režim. P10 je jeden z mála telefónov, pri ktorom využívame aj rôzne doplnkové režimy a funkcie. Lebo nás to baví.

Huawei P10 vďaka kombinácii monochromatického a farebného snímača robí v režime Jednofarebne asi najlepšie čiernobiele fotky, aké môžete vytvoriť pomocou smartfónu. Experimentovali sme aj s profesionálnym režimom a Nočným záberom. Ten vie zachytiť výborné nočné fotografie, ale budete potrebovať statív. Novinkou P10 je režim Portrét, ktorý mierne rozostrí pozadie. Počas používania sa nám osvedčila najmä kombinácia režimu Jednofarebne a funkcie Portrét. Výsledkom boli naozaj štýlové fotky. Efekt rozmazaného pozadia môžete dosiahnuť aj pomocou režimu Širokouhlá clona, avšak Portrét je potreby fotenia tvárí ľudí pohodlnejšie a rýchlejšie riešenie.

Fotoaparát môžete používať v 12 Mpx alebo 20 Mpx režime s pomerom strán 4:3. V prípade vyššieho rozlíšenia nie je k dispozícii funkcia priblíženia. Ak preferujete pomer strán 16:9, musíte si vystačiť s rozlíšením 9 Mpx. V prípade videa sú k dispozícii režimy 4K, 30 fps, 1080p, 30 a 60 fps a 720p, 30 fps. Optickú stabilizáciu využijete pri nastavení kvality do 1080p, 30 fps, vrátane. Kvalita výsledného videa je vo všeobecnosti dobrá, avšak za Samsung Galaxy S7 či iPhonom zaostáva.

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Huawei P10

Podrobnejšie porovnanie fotoaparátov v smartfónoch Huawei P10, P9 a P8, recenzia pokračuje na štvrtej strane:

Testujeme Huawei P10. Veľké porovnanie fotoaparátov troch generácií (Huawei P8, P9 a P10)

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: dizajn a konštrukcia
2. strana: výkon a operačný systém
3. strana: výdrž batérie a fotoaparát
4. strana: verdikt

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit