Multimediálna výbava na jednotku, avšak bez 3,5 mm jacku

Ako už bolo spomenuté, HTC U11 má vo výbave 5,5-palcový Super LCD 5 displej s rozlíšením 2560 × 1440. Displej má výborné zobrazovacie uhly a živé podanie farieb. Biela farba v prípade prednastavených nastavení trochu uteká k červenému odtieňu, avšak počas používania nám to nevadilo. V prípade potreby si nastavíte chladnejšiu bielu v nastaveniach. Teplejšie farby sme ocenili počas sledovania multimédií alebo hrania hier. Pokročilú virtuálnu realitu Daydream však tento displej nepodporuje, jej podmienkou je AMOLED.

Displej si zaslúži pochvalu za maximálny jas, ktorý sme namerali na úrovni 477 cd/m2. Vysoký maximálny jas oceníte najmä počas letných dní, telefóny sa vonku zapotia, avšak s čitateľnosťou na priamom slnku sme v prípade tohto telefónu nemali problém. Oceňujeme aj nočný režim, ktorý tlmí modré svetlo a dokáže sa automaticky aktivovať od západu do východu Slnka.

Pochvalu si zaslúžia BoomSound reproduktory, resp. celková reprodukcia zvuku. Reproduktory sú dva. Horný je štandardne umiestnený medzi diódou a predným fotoaparátom, ten spodný sa nachádza vedľa USB-C konektora na spodnej hrane. Jeho tvar možnože prekvapí, pripomína nejaký port.

V balení sa nachádzajú USB-C slúchadlá a redukcia z USB-C portu na 3,5 mm jack. BoomSound reproduktory sú na spodnej hrane a v hornom rámiku nad displejom

Reprodukcia zvuku patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. HTC U11 v tomto smere potešil maximálnou hlasitosťou aj celkovou kvalitou, resp. čistotou reprodukovaného zvuku. U11 je v tomto smere lepší ako Samsung Galaxy S8 či Sony Xperia XZ Premium a jediným rovnocenným súperom je Huawei Mate 9. Vybrať lepšieho z dvojice Mate 9 a U11 je ťažká úloha, nakoľko oba telefóny dokážu reprodukovať hlasný zvuk bez výraznejších skreslení aj pri maximálnych hlasitostiach. V niektorých pesničkách sme preferovali podanie telefónu od Huawei, v ďalších pesničkách by sme dali víťazné body HTC.

HTC U11 má v základnej výbave redukciu z USB-C na 3,5 mm jack a takisto aj oficiálne USB-C slúchadlá HTC USonic priamo od HTC. Tie ponúkajú funkciu potláčania okolitého hluku a telefón vám ich po pripojení nastaví tak, aby hrali ideálne. Taká je teória. V praxi nám vytvorený profil nevyhovoval vždy, dosť záleží od toho, aký štýl hudby počúvate. Zvukový profil však môžete rýchlo zapnúť alebo vypnúť v hornej lište a kvalita slúchadiel je vo všeobecnosti veľmi dobrá.

Telefón poteší aj podporou Hi-Res audia a štvoricou mikrofónov, ktoré využijete pri nahrávaní videa. Tomu sa venujeme v samostatnej časti článku.

HTC U11 ponúka dva režimy reprodukcie zvuku – kino a hudba. K dispozícii je aj unikátne nastavenie priložených slúchadiel

Android bez zbytočností

Operačný systém Android je vo verzii 7.1.1 a s aktualizáciou zabezpečení k 1. aprílu 2017. Počas testovania sme nedostali žiadnu aktualizáciu, avšak telefón je na trhu iba pár dní. Veríme však, že podpora vlajkovej lode bude zo strany výrobcu lepšia v porovnaní s telefónom HTC U Ultra, ktorý sme testovali dávnejšie.

Nadstavba HTC Sense je výborná. Výrobca už v prípade minuloročnej vlajkovej lode ohlásil, že nebude zbytočne zahlcovať systém nepotrebnými aplikáciami a toho sa drží dodnes. Páči sa nám, že v základnej výbave nájdete zväčša dobre použiteľné aplikácie. Pár nepotrebných appiek sa možnože nájde (napr. Viveport), avšak tie sa dajú odinštalovať. Škoda však, že viacero výrobcov neponúka výber aplikácií pri prvom nastavení telefónu, ako to robí Samsung v prípade Galaxy S8.

K prevádzke systému nemáme pripomienky a rovnako ani k systémovým aplikáciám. Emailový klient je veľmi dobrý a nemali sme potrebu ho nahrádzať inou aplikáciou. Rovnako ani Hlasový záznamník. Oceňujeme aplikáciu Boost+, ktorá na pozadí inteligentne zrýchľuje telefón a optimalizuje využitie energie. V rámci optimalizácie energie si môžete aj manuálne nastaviť, aby sa optimalizovalo rozlíšenie obrazovky. To sa hodí najmä pri niektorých hrách. Konkrétnu hodnotu si však nenastavíte. Boost+ vám takisto pripomenie, ak ste niektorú aplikáciu nepoužívali dlhšiu dobu (15 dní, mesiac alebo 2 mesiace). Je to fajn pripomienka, aby ste si telefón vyčistili od nástrojov, ktoré ste na skúšku nainštalovali, ale nepoužívate ich.

Android 7.1.1 s nadstavbou HTC Sense a predinštalovanými aplikáciami

Súčasťou HTC Sense je aj virtuálny asistent HTC Sense Companion. O ňom sme písali už v recenzii na HTC U Ultra. Asistent vám začne posielať návrhy po cca dvoch týždňoch používania, pričom informuje o predpovedi počasia, vašej aktivite počas týždňa a pripomenie aj, aby ste nabili telefón či si zobrali powerbanku. Do úvahy berie udalosti z vášho kalendára. Taktiež odporučí zaujímavé miesta či reštaurácie v okolí, avšak takéto odporúčanie sme v Bratislave počas testovania nedostali.

Prínos asistenta od HTC je diskutabilný, nakoľko podobné odporúčania posiela aj samotný Google Asistent. Ak vás bude HTC Sense Companion otravovať, môžete si funkciu vypnúť. V niektorých prípadoch sa však môže jeho odporúčanie hodiť. Napr. vás upozorní, ak je aktívny budík nastavený neskôr ako prvá schôdzka vo vašom kalendári.

Virtuálny asistent HTC Sense Companion

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Funkcia Edge Sense a výkon
3. strana: Multimediálna výbava a operačný systém
4. strana: Fotenie a natáčanie videa
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit