Stisni ma a zasvietim

V segmente smartfónov je dnes pomerne náročné prinášať inovácie. Niektorí výrobcovia idú cestou ultratenkých rámikov, iní sa snažia zaujať unikátnymi funkciami. Sony Xperia XZ Premium má spomalené video, ktoré sa natočí pri 960 fps a HTC U11 má technológiu Edge Sense. Vďaka nej môžete telefón stískať po bokoch a aktivovať tak vybrané funkcie.

Edge Sense považujeme za praktický doplnok. Určite sa nájdu názory, že je to zbytočnosť, ale my sme si na túto funkciu zvykli. Nepoužívali sme ju dennodenne a nepotrebujeme ju k životu, ale v špecifických situáciach sme ju ocenili. Napr. v tme, keď sme potrebovali rýchlo aktivovať blesk fotoaparátu v režime svetla. V prípade väčšiny iných telefónov je potrebné telefón odomknúť, stiahnuť horný panel a v rýchlom nastavení aktivovať svetlo. V prípade HTC U11 stačí stlačiť bočné hrany. Je to jednoduché a praktické.

Funkciu Edge Sense si môžete v prípade potreby vypnúť alebo zapnúť. Vypnúť ju odporúčame napr. v aute, keď dávate telefón do držiaka. V takom prípade sa nám často aktivovala jedna z dvoch skratiek, ktoré sme Edge Sense priradili. Jednoduchšie je teda funkciu dočasne úplne vypnúť.

Tento telefón budete radi stískať po bokoch

Edge Sense si takisto v rámci prvého spustenia telefónu prispôsobíte. Telefón dokáže rozoznať niekoľko úrovní stisku, my sme preferovali citlivejšie nastavenie. Úroveň tlaku je dodatočne možné zmeniť a takisto je možné aktivovať rozšírený režim, kedy telefón reaguje na krátke a dlhé stlačenie a podľa toho vykoná jednu z dvoch akcií. Krátke stlačenie sme používali na spustenie fotoaparátu a dlhé stlačenie aktivovalo svetlo.

Medzi ďalšie dostupné skratky patrí spustenie hlasového asistenta, rýchle spustenie vybranej aplikácie, vytvorenie screenshotu obrazovky alebo zapnutie nahrávania zvuku či zapnutie/vypnutie Wi-Fi hotspotu. Taktiež je možné nastaviť, či má byť funkcia aktívna pri vypnutej obrazovke. My sme mali toto nastavenie povolené pre rýchle spustenie skratiek.

Vypnúť si môžete aj vizuálnu odozvu a vibrácie, ktoré vás upozorňujú na aktiváciu funkcie. Vibrácie sú však užitočnou pomôckou, nakoľko hrany telefónu sú pevné a na ich tvare necítite, že telefón stláčate. Ich tvar sa nemení a v prípade vypnutého displeja sú jedinou spätnou väzbou práve vibrácie.

Ako sme už spomenuli, Edge Sense je prakticky doplnok, ktorý sme využívali. Nepovažujeme ho za hlavný dôvod, prečo si kúpiť telefón, ale ide o jednu z inovácií, ktorá sa dá reálne využívať aj počas každodennej práce s telefónom. Nastavenie svetla je naozaj praktické a zvykli sme si takýmto spôsobom aktivovať aj fotoaparát – a to aj napriek tomu, že rýchlo ho môžete zapnúť aj dvojitým stlačením tlačidla napájania. Na Edge Sense sme si však rýchlo zvykli.

Možnosti nastavenia funkcie Edge Sense

Výkon bez kompromisov

HTC U11 má vo výbave to najlepšie, čo aktuálne nájdete na trhu. Nie je to prekvapením, zodpovedá tomu aj cena. Procesor Snapdragon 835 dopĺňa 4 GB operačná pamäť a 64 GB úložisko. To je možné rozšíriť pomocou pamäťovej karty o veľkosti až 2 TB.

K prevádzke operačného systému nemáme pripomienky. Telefón bežal svižne, bez zaváhaní a to sa týka aj prepínania medzi aplikáciami. Poradil si so všetkými hrami, ktoré sme skúšali a nezaznamenali sme žiadne problémy. Toto je jednoducho vlajková loď a je fajn, že sa tak správa aj v praxi. Namerané hodnoty testov nájdete v priložených screenshotoch.

Výsledky meraní pomocou nástrojov AnTuTu, PCMark a 3DMark

Telefón má vo výbave 3000 mAh batériu. Popravde, od 5,5-palcového zariadenia by sme očakávali o trochu vyššiu kapacitu, ale batéria nás vo výsledku neobmedzovala. Počas bežného pracovného dňa nám telefón vydržal celý deň a keď sme ho nechali na stole a používali sme ho iba občasne, dosiahli sme vydrž dvoch dní. Telefón bol neustále pripojený do internetu a s aktívnou synchronizáciou. Nabíjanie je vďaka podpore technológie Quick Charge 3.0 rýchle, do 90 minút sa dostanete z takmer vybitej batérie na takmer 100%.

Je to taký štandard a pri používaní HTC U11 sme sa správali v podstate rovnako ako aj pri testovaní ostatných vlajkových lodí s o niečo väčšou kapacitou batérie. Keď sme vedeli, že nás čaká náročný deň a budeme používať dlhšiu dobu GPS navigáciu a fotiť / točiť video, vždy sme mali po ruke powerbanku. Do práce počas štandardného dňa sme si ju však so sebou nebrali. V aplikácii PCMark sme pri neustále zapnutom displeji so stredným nastavením jasu a s na výkon rôzne náročnými aktivitami namerali hodnotu 6:46.

Výdrž batérie obvykle pokryje 1 bežný deň. Keď sme telefón používali menej často, vydržal 2 dni. Na pravej fotke možnosti optimalizácie pomocou systémového nástroja Boost+

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Funkcia Edge Sense a výkon
3. strana: Multimediálna výbava a operačný systém
4. strana: Fotenie a natáčanie videa
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit