Špičkový fotoaparát aj 4K video s 3D zvukom

HTC U11 je telefón, ktorý dosiahol v teste odborného portálu DxOMark hodnotenie 90 bodov. Je to doteraz najlepší výsledok v segmente smartfónov. Web DxOMark sa zameriava na podrobné a odborné testovanie fotoaparátov nielen v telefónoch, takže ak vás zaujímajú detaily, odporúčame prečítať ich recenziu.

Vysoké skóre potvrdilo HTC U11 aj v našom testovaní. Fototest s porovnaním vlajkových lodí aktuálne pripravujeme, takže zatiaľ vám nevieme povedať, či je naozaj najlepší na trhu. Avšak s jeho schopnosťami sme boli spokojní. HTC U11 vyniká verným podaním farieb, rýchlym zaostrovaním a ostrými a detailnými fotkami. Pozrite si našu galériu.

Fotografie, ktoré sme nafotili pomocou HTC U11 bez dodatočných úprav

Telefón má automatický HDR režim, rozlíšenie 12 Mpx a svetelnosť f/1.7. Nechýba optická stabilizácia a duálny LED blesk. K dispozícii je automatický režim aj Pro režim, ktorý umožňuje nastaviť ISO, expozíciu, natavenie bielej, zaostrenie a clonu. V prípade Pro režimu môžete ukladať fotografie aj vo formáte RAW. V prípade 12 Mpx rozlíšenia je pomer strán fotky 4:3, pre fotografie s pomerom strán 16:9 je dostupné rozlíšenie 9 Mpx.

V prípade nahrávania videí je k dispozícii rozlíšenie až 4K a funkcia 3D zvuku s tzv. akustickým zameraním. Toto je zaujímavá funkcia, nakoľko pri nahrávaní videa môžete priblížiť obraz na konkrétne miesto a na dané miesto sa zameria aj nahrávanie zvuku. Telefón pri nahrávaní videa využíva všetky 4 mikrofóny a v rámci akustického zamerania optimalizuje ich zachytávanie zvuku na priblížené miesto.

Je to praktická funkcia, ktorú sme testovali na koncerte skupiny Coldplay. Pozrite si priložené videá, pri zoomovaní je dobre počuť, ako sa mení zvuk. Takisto je pri priblížení napr. na pódium dobre počuť, ako sa vo videu utlmili zvuky spievajúcich ľudí okolo nás alebo basy, ktoré rezonovali až k nám.

Možnosti nastavenia zadného fotoaparátu 

Funkcia akustického zamerania má svoje čaro, avšak do budúcnosti by sme ocenili, ak by sa dala aktivovať aj bez nutnosti približovať video. Mohlo by to fungovať napr. ako nastavenie expozície pri fotení – ťuknete na nejaké miesto a prispôsobíte si expozíciu. Rovnakým spôsobom sa dá meniť expozícia pri natáčaní videa a ocenili by sme, ak by sa takýmto spôsobom dal aj zamerať zvuk na konkrétne miesto.

HTC U11 sklame používateľov, ktorí chcú nahrávať videá pri 60 fps. Všetky rozlíšenia umožňujú nahrávanie pri 30 fps, prípadne je k dispozícii spomalené video pri 120 fps. A to aj vo Full HD rozlíšení. Pri nahrávaní klasického 4K videa je obmedzenie dĺžky nahrávky na 6 minút, takže ak potrebujete nahrávať dlhšie, treba nahrávku rozdeliť do viacerých videí. Celkovú kvalitu videa však chválime, aj v tomto smere patrí U11 k lídrom na trhu. Posúďte sami z priložených videí z koncertu.

Pozrite si trojicu testovacích videí, ktoré sme natočili pomocou HTC U11 v rozlíšení Full HD (prvé video) a 4K (zvyšné dve videá). Využili sme funkciu 3D zvuku aj s akustickým zameraním. Všetky tri videá sú súčasťou priloženého playlistu

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Funkcia Edge Sense a výkon
3. strana: Multimediálna výbava a operačný systém
4. strana: Fotenie a natáčanie videa
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit