Huawei uvedie na trh svoj doteraz najlepší telefón. Otestovali sme ho.

Huawei Mate 10 Pro bol predstavený 16. októbra. Telefón sme používali viac ako 2 týždne a v tejto recenzii sumarizujeme naše dojmy. Nevyhneme sa ani porovnaniu s Huawei Mate 9, ktorý sme dlhodobo používali a trúfame si povedať, že ho poznáme veľmi dobre. Mate 10 Pro je vydarený nástupca, aj keď pre niekoho môže byť tento telefón trochu mätúci.

Huawei totiž v Mníchove predstavil celkovo trojicu zariadení. Cenovo dostupnejší Mate 10 Lite predstavuje strednú triedu. Dopĺňajú ho dve vlajkové lode – štandardný model Mate 10 s LCD displejom, pomerom strán 16:9, rozlíšením 1440 × 2560, 3,5 mm jackom a microSD slotom. Toto zariadenie sa však na našom trhu nebude predávať.

Na Slovensku bude k dispozícii z prémiovej dvojice iba Huawei Mate 10 Pro, ktorý má OLED displej, pomer strán 18:9, rozlíšenie 1080 × 2160 a neponúka ani 3,5 mm jack a ani microSD slot.

Huawei Mate 10 Pro

Štandardne bohaté balenie

Obsahu balenia sa zvyčajne pri recenziách telefónov špeciálne nevenujeme. Nie je dôvod. Obvykle dostanete nad rámec nabíjačky a kábla iba slúchadlá. V prípade Mate 10 Pro treba spraviť výnimku, nakoľko v balení nájdete všetko, čo budete potrebovať k bežnému a bezpečnému používaniu telefónu. Samozrejmosťou je nabíjačka a USB-C kábel. Konkrétne ide o SuperCharge nabíjačku, ktorá zatiaľ ako jediná spĺňa normy inštitútu TÜV Rheinland.

Výrobca chce týmto spôsobom poukázať na bezpečnosť svojej technológie, ktorá dokáže nabíjať telefón s výstupom až 4,5V/5A. Technológia nie je novinkou, predstavená bola pred rokom. Za zmienku stojí, že v porovnaní s konkurenčnými nabíjačkami je tento adaptér o poznanie väčší – stále je však dostatočne kompaktný. Pre plnohodnotné využitie nabíjačky budete potrebovať priložený kábel, ktorý umožňuje nabíjanie s maximálnym možným výstupom. Ak kábel vymeníte za iný, nabíjanie bude pomalšie. Máme to otestované, preto treba používať priložený kábel.

Súčasťou balenia sú USB-C slúchadlá a redukcia z USB-C na 3,5 mm jack, ktorý na telefóne nenájdete. V balení sa tiež nachádza praktický a na dotyk veľmi príjemný silikónový ochranný obal. Ochranná fólia na displej je už na telefóne nalepená, takže ako sme spomenuli, v balení nájdete naozaj všetko potrebné.

Balenie s telefónom je na pomery Huawei štandardne bohaté

Štýlových 6 palcov pre masy

Používanie priloženého ochranného obalu odporúčame. Huawei Mate 10 Pro je nádherný kus telefónu, avšak jeho zadná strana sa rýchlo a ľahko uťapká. A nakoľko je pokrytá sklom, je aj pomerne šmykľavá. Práve dizajn, ktorý kombinuje displej s pomerom strán 18:9 a chrbtom zo skla, pôsobí trochu iným dojmom, ako sme boli v minulosti zvyknutí.

Trúfame si povedať, že Huawei Mate 10 Pro je prvý smartfón tejto série, ktorý je skutočne zameraný na masy. Vďaka pomeru strán 18:9 sa totiž drží rovnako pohodlne ako akýkoľvek 5,5-palcový telefón a na pohľad vyzerá štýlovo. Mate 10 Pro pôsobí ako športiak a fakt je, že takýto dizajn by sme skôr očakávali od sesterskej značky Honor. Ani Huawei však nechce zaostávať za aktuálnymi trendmi.

Celková ergonómia je vďaka zaoblenému chrbtu výborná a musíme uznať, že sklo na zadnej strane pôsobí na dotyk lepšie ako hliníkové šasi. Silikónový obal vám tento pocit nedopraje, avšak telefón chráni a ide o praktickú voľbu aj z hľadiska vystupujúcich objektívov, ktoré majú okolo seba pomerne ostrý rám. Vystúpenie objektívov sa vďaka obalu neprejaví.

Telefón sa aj napriek 6-palcovému displeju pohodlne drží v jednej ruke. Vďaka pomeru strán 18:9

S tenkými rámikmi a chrbtom zo skla

Rozloženie jednotlivých prvkov neprekvapí. 6-palcový OLED displej lemujú dva veľmi tenké rámiky. A hoci bola séria Mate vždy špecifická tenkými rámikmi, rozdiel medzi Mate 9 a Mate 10 Pro je zrejmý a viditeľný na prvý pohľad. Horný rámik obsahuje prednú kameru, slúchadlo a LED diódu. Na spodnej hrane nájdete iba logo výrobcu.

Zadná strana obsahuje štandardne umiestnený a vynikajúci snímač odtlačkov prstov a duálny fotoaparát. Každý objektív má samostatný rámik, čo je v porovnaní s predchodcom zmena. Snímač odtlačkov prstov má praktické umiestnenie a nedá sa stláčať. Nefunguje ako tlačidlo, avšak pár dotykových gest podporuje – napr. pri prezeraní fotiek alebo pri fotení.

Na hornej hrane nájdete IR vysielač, spodná obsahuje iba USB-C konektor a reproduktor. Na pravej hrane sa nachádzajú tlačidlá hlasitosti a napájania, ľavá hrana obsahuje šachtu pre dve nano SIM karty. Ako už bolo spomenuté, microSD slot ani 3,5 mm jack vo výbave nenájdete. Mate 10 Pro však ponúka odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP67.

Sklo je štýlové, avšak aj pomerne šmykľavé

 

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Balenie, dizajn a konštrukcia
2. strana: OLED displej a procesor Kirin 970
3. strana: Dual SIM režim a výdrž
4. strana: Android 8.0 a počítačový režim EMUI Desktop
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit