Android 8.0 a EMUI 8.0

Mate 10 Pro prichádza do predajní s predinštalovaným systémom Android 8.0 a nadstavbou EMUI 8.0. Huawei sa rozhodol zjednotiť číslovanie operačného systému aj nadstavby, Mate 9 mal Android 7.0 a EMUI 5.0. Android 8.0 prináša niekoľko noviniek, ktoré využijete aj pri používaní Mate 10 Pro.

V prvom rade ide o trochu chaotický režim obraz v obraze, ktorý aktuálne funguje iba pri sledovaní videí v prehliadači Chrome alebo pri navigácii cez Mapy Google. Ďalšie aplikácie snáď budú pribúdať. YouTube vyžaduje pre použitie tejto funkcie predplatné služby YouTube Red, ktorá u nás nie je dostupná a Netflix podporuje obraz v obraze až od Androidu 8.1.

Ak nie sú k dispozícii notifikácie, automaticky sa zobrazí kompletný panel s rýchlymi nastaveniami

Android 8.0 so sebou prináša aj podporu prémiových zvukových kodekov LDAC a aptX HD. Podporuje ich aj Mate 10 Pro, čo je výborné. Konečne naplno využijete bezdrôtové slúchadlá a iné audio zariadenia spoločnosti Sony aj na iných telefónoch, ako sú Xperie.

EMUI 8.0 má tiež zjednodušenú obrazovku nastavení, podporuje pokročilú správu notifikácií a dáva používateľovi väčšiu slobodu pri nastavovaní spotreby batérie aplikáciami. Ak sa s tým nechcete hrať, môžete nechať tieto nastavenia v rukách EMUI, prípadne si ju prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Nechýbajú ani skratky aplikácií a zobrazovanie notifikácií podržaním prsta na ikone aplikácie. Zopár aplikácií, ako napr. WhatsApp, túto funkciu však aktuálne nepodporujú.

Obrazovka s nastaveniami prináša v Androide 8.0 niekoľko zmien

Premení sa na počítač

Špecifickou funkciou nového Mate 10 Pro je počítačový režim. Venovali sme sa mu v samostatnom článku, v rýchlosti dávame do pozornosti podstatné informácie. K dispozícii sú dve možnosti, ako pripojiť Mate 10 Pro k monitoru. Ak máte monitor s USB-C portom, vystačíte si s jedným USB-C na USB-C káblom. Ten je často súčasťou dodávky monitora, ale nie je to samozrejmosť.

Ak monitor nemá USB-C port, Mate 10 Pro pripojíte k HDMI či DVI portu. Budete potrebovať USB-C adaptér, ktorý obsahuje príslušný port. Je fajn, že môžete použiť ľubovoľný takýto adaptér, nepotrebujete špeciálne príslušenstvo od Huawei.

Režim PC je súčasťou telefónu

Najčastejšie sme používali zariadenie Club3D MINI USB-C Smart Docking Station (HDMI+USB2.0+USB-C Charger). Ide o prémiový USB-C adaptér s HDMI 2.0 portom, USB 2.0 portom a USB-C portom pre potreby napájania. Je to praktické príslušenstvo, pretože zariadenie môžete súbežne napájať, mať ho pripojené k monitoru a pripojiť si aj nejaké USB príslušenstvo alebo úložisko. Jeho cena je 89 eur. Ak však potrebujete iba základný USB-C adaptér s HDMI výstupom, ten sa dá kúpiť už od 20 eur. Záleží teda najmä na vašich preferenciách. Je výborné, že spomenuté adaptéry využijete aj v kombinácii s notebookmi, MacBookmi a Windows tabletmi s USB-C portom. Nejde teda o jednoúčelové príslušenstvo a pokiaľ ho viete využiť s rôznymi zariadeniami, pravdepodobnejšie zvážite jeho kúpu.

Premena telefónu na režim počítača je otázkou niekoľkých sekúnd. K telefónu stačí pripojiť kábel, resp. USB-C adaptér a v priebehu pár sekúnd sa na obrazovke monitora zobrazí režim EMUI Desktop. Podobne ako Samsung DeX, aj Huawei Mate 10 Pro môžete používať po pripojení k obrazovke v počítačovom režime alebo iba v režime zrkadlenia obrazovky – v tomto prípade vidíte na monitore presne to, čo na displeji telefónu.

K prepojeniu s monitorom vám postačí hocaká redukcia z USB-C na HDMI

Z praktického hľadiska je atraktívnejší režim EMUI Desktop. Jeho rozhranie pripomína jednoduchý počítač. K dispozícii je pracovná plocha, ponuka v štýle Štart menu, panel úloh, bočný panel s notifikáciami a aj čiastočná podpora pravého tlačidla myši. Tá je dostupná na pracovnej ploche a v zopár optimalizovaných aplikáciách.

V počítačovom rozhraní môžete používať takmer všetky aplikácie. Nie všetky však nájdete v zozname aplikácií v EMUI Desktop. Riešenie, ktoré sme používali my, bol prechod do obchodu Play cez prehliadač Chrome a spúšťanie aplikácií cezeň. Nie je to ideálna situácia, avšak tieto aplikácie ponúkajú obmedzenú funkcionalitu. Aktuálne medzi nimi nájdete napr. YouTube či Facebook, takže snáď sa situácia časom zlepší. Podobne ako niektoré ostatné vlastnosti telefónu, aj EMUI Desktop predstavuje určitý prísľub do budúcnosti. Ďalšie informácie nájdete v samostatnom článku.

Rozhranie EMUI Desktop je prispôsobené pre monitor počítača

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Balenie, dizajn a konštrukcia
2. strana: OLED displej a procesor Kirin 970
3. strana: Dual SIM režim a výdrž
4. strana: Android 8.0 a počítačový režim EMUI Desktop
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit