Dual SIM s podporou oboch SIM kariet v 4G režime súčasne

Jednou z atypických funkcií nového Mate 10 Pro je podpora používania oboch SIM kariet v 4G režime. Podobne ako v prípade ostatných Huawei a Honor zariadení, k dispozícii je nastavenie duálnych SIM kariet (ak máte Dual SIM verziu), v rámci ktorého si môžete nastaviť predvolenú SIM kartu pre mobilné dáta a prípadne si nastaviť predvolenú kartu na volania alebo si zapnúť presmerovanie hovorov medzi oboma kartami.

Rovnako je to aj v prípade Mate 10 Pro. Novinkou sú dve nastavenia – 4G dvoch kariet SIM a prístup na internet počas hovoru. Vďaka týmto nastaveniam môžete používať obe SIM karty v 4G režime súčasne, čo má však z praktického hľadiska zmysel iba vtedy, ak chcete využívať VoLTE na oboch kartách, resp. ak by druhá SIM karta fungovala iba v 4G sieti.

Bežný používateľ pravdepodobne nebude mať potrebu využiť režim oboch kariet v 4G, nakoľko zmena predvolenej SIM karty pre prístup do mobilného internetu funguje rovnako ako v minulosti a bez ohľadu na nastavenie režimu dvoch kariet v 4G. V oboch prípadoch sa v rámci prepnutia predvolenej dátovej karty na chvíľu vypnú obe karty, zmení sa nastavenie slotu pre dáta a obe SIM-ky sa opäť zapnú. Celý proces trvá cca 20 – 30 sekúnd.

Šachta pre SIM karty je na ľavej hrane. Na pravej hrane nájdete tlačidlá

Kráľovská výdrž

Rad Huawei Mate vždy vynikal veľkou batériou s kapacitou 4000 mAh. V prípade platformy Android však veľká batéria nezaručuje vždy automaticky dlhú výdrž batérie. Mate 9 nám napr. ponúkal za bežných podmienok nadštandardnú výdrž batérie, avšak pri používaní fotoaparátu alebo po pripojení Android Wear hodiniek či počas používania GPS navigácie klesala zostávajúca kapacita batérie pomerne rýchlo.

V prípade Mate 10 Pro sa situácia zlepšila a trúfame si tvrdiť, že novinka od Huawei má skutočne kráľovskú výdrž batérie. Počas testovania nám telefón vydržal fungovať na jedno nabitie 20-26 hodín. Počas tejto doby sme mali displej zapnutý cca 5 – 6 hodín, telefón bol neustále prepojený s Android Wear hodinkami a mal aktívnu automatickú synchronizáciu. V telefóne sme mali v tej dobe aktívne dve SIM karty.

Nastavenie dvoch SIM kariet, Always-on displeja a gestá pre snímač odtlačkov prstov

Počas víkendu sme otestovali nenáročné používanie. Telefón vydržal fungovať takmer 48 hodín, pričom sme ho aktívne používali 2 hodiny, mali sme aktívnu automatickú synchronizáciu a prepojenie s hodinkami Samsung Gear Sport cez Bluetooth.

Dlhú výdrž batérie oceňujeme najmä z hľadiska náročných dní, kedy je potrebné, aby telefón vydržal na jedno nabitie čo najdlhšie. V takomto prípade prináša Mate 10 Pro pridanú hodnotu v porovnaní s priamou konkurenciou. Faktom je, že počas doterajších dvoch týždňov testovania nám telefón vždy ponúkol na jedno nabitie minimálne 20 hodínovú výdrž so 4 hodinami aktívneho používania. Často to však bolo ešte o niečo viac, samozrejme v závislosti od spôsobu používania.

Výdrž batérie počas testovania v záťaži aj počas víkendu

Testovali sme aj výdrž počas používania GPS navigácie Waze. Takmer 2,5-hodinová cesta z Bratislavy do Budapešti počas slnečného jesenného dňa nám spotrebovala polovicu batérie, čo je dobrý výsledok aj v porovnaní s Mate 9, ktorý mal o poznanie väčšiu spotrebu pri používaní GPS modulu. Reálne odhadujeme 4 hodinovú výdrž non-stop navigácie, avšak Huawei ponúka aj autonabíjačku s podporou nabíjania SuperCharge. V neposlednom rade, pomocou aplikácie PCMark sme namerali výdrž batérie v teste Work 2.0 na úrovni 9,5 hodiny pri nastavení manuálneho jasu na 45%.

Spomenuté údaje považujte za ilustračné hodnoty, avšak faktom je, že hoci Mate 10 Pro nie je telefón s úplne najdlhšou výdržou na jedno nabitie  – na trhu nájdete zariadenia s pomalším, avšak energeticky efektívnejším procesorom a zároveň väčšou batériou, jednoznačne patrí medzi lídrov na trhu a v segmente vlajkových lodí s veľkým displejom pravdepodobne lepšieho vytrvalca nenájdete.

Výbornú výdrž ideálne dopĺňa v úvode spomenuté rýchle nabíjanie Huawei SuperCharge. V rámci testovania sme merali, ako rýchlo sa nabije vybitý telefón. Počas prvých 4 minút sa nabila kapacita z 2% na 12%. Po 20 minútach mal telefón k dispozícii 37% batérie, po 36 minútach to bolo 64%. Po hodine svietilo na ukazovateli už 88% a nabitie z vybitej batérie na 100% trvalo celkovo 85 minút. Do úvahy treba brať aj fakt, že počas nabíjania si telefón stiahol 2,80 GB aktualizačný balíček a aktualizoval sa.

Mate 10 Pro sa oplatí aj na chvíľu pripojiť k nabíjačke SuperCharge

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Balenie, dizajn a konštrukcia
2. strana: OLED displej a procesor Kirin 970
3. strana: Dual SIM režim a výdrž
4. strana: Android 8.0 a počítačový režim EMUI Desktop
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit