Výkon, spotreba a parametre

Moto G5 si zakladá hlavne na výkone vo svojej kategórii. Výrobca veľmi dobre vie, čo do telefónu dal a pozná jeho hardvérový základ. Nepredáva ho ako najvýkonnejší smartfón všetkých čias a nie je to ani najvýkonnejší smartfón v portfóliu Lenovo Moto.

Dobre, pozrime sa teraz na to, čo tento telefón je a nie čo nie je. Ide o výkonné smartfón v strednej triede, ktorý prekonáva drahšie modely. Tu sa podarilo skĺbiť najmä super cenu a vyšší výkon vďaka čistému Androidu. Z toho, čo sme testovali, prekonáva drahšie modely aj pri fotografovaní.

Moto G5 má procesor Snapdragon 430 s grafickým jadrom Adreno 505. My sme testovali model s 3 GB RAM. Ten bol svižný za každých okolností. Aj napriek slabšiemu CPU a benchmarkovým výsledkom je to pohotový telefón.

G5-ka má Full HD displej, 16 GB úložný priestor a v podstate plnohodnotnú výbavu moderného smartfónu. Nemá NFC čip a tiež nemá filter modrého svetla, hoci Android 7 túto funkcionalitu ponúka od základu. Tiež sme sa stretli s tým, e snímač okolitého osvetlenia nefungoval úplne správne. Buď bol obraz vytrvale s veľkým jasom alebo zase s minimálnym. Jednoducho v ľudskej reči povedané, na displeji sme nič nevideli a museli sme intenzitu jasu prispôsobovať ručne.

Výkonovo je pripravený na najnovšie 3D hry ako aj množstvo obsahu napríklad na viacerých kartách v internetovom prehliadači. Tým, že dlhodobo používame (a teda porovnávame) telefóny so Samsung Galaxy S7, tvrdíme, že Moto G5 je dostatočne rýchle. Prehodenie všetkých kont a používanie G5-ky ako primárneho telefónu nebol vôbec bolestivý.

Ešte pár slov k možnosti rozšírenia microSDXC kartou. Tabuľkovo je tu podpora „len“ pre 128 GB verziu kariet. Najvyššia, akú sme zatiaľ mali všeobecne v rukách bola 64 GB verzia. To je hoci sa to nemusí javiť, kapacita postačujúca aj pre tých, čo chcú robiť viac videí strihať ich v telefóne, alebo len na kartu „našúpať“ off-line skladby zo Spotify, či zásobu filmov a seriálov. Preto 128 GB verziu nevnímame ako limit. Zároveň si myslíme, že používatelia, ktorým by toto nestačilo, napríklad z dôvodu vážnejšie nakrúcania videí, sa poobzerajú primárne po lepšom telefóne.

Batéria s kapacitou 2800 mAh je plne postačujúca, s rýchlou nabíjačkou ju nabijete do hodiny a pol a vydrží celý deň náročného použitia. Na plné dva dni sa však nedostanete, iba ak by ste aktivovali šetriace režimy a vypli napríklad automatickú synchronizáciu. To však nie je tak potrebné, majte pri sebe nabíjačku k telefónu a ste bez starostí. V opačnom prípade si na plné nabite telefónu počkáte cez vyše dve hodiny.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.