Operačný systém

Moto G5 má v čase uvedenia operačný systém Android 7. Teda s výnimkou čiastkových aktualizácií hovoríme o najnovšej verzii Androidu. Lenovo do telefónu príliš nezasahovalo a jediným rozšírením je aplikácia Moto. Ink je tu čistý Android. Mnohých to poteší a majú možnosť si všetko prispôsobiť podľa seba prípadne nechať telefón v základom režime bez ďalších nadstavbových zmien.

Znamená to ale, že musíte používať aplikáciu Správy na SMS, čo nie je najlepšia voľba rovnako tak napríklad aplikáciu Fotky, pretože aplikácia Galéria tu nie je atď. Všetko sa dá doinštalovať, no nie vždy je zadarmo. Toto nám na čistých Androidoch mierne prekáža.

Takisto sme si museli nainštalovať nejakú aplikáciu na tapety. Výrobca tu žiadne nedal okrem základne. A tá na nás pôsobila veľmi rušivo, najmä svojim kontrastom a pruhovaním.

Moto Akcie

Toto je hodnotný súbor funkcií, ktoré nájdete v tomto telefóne. Ide o rozšírenie spolupráce softvérových a hardvérových častí telefónu. Napríklad otočením displeja nadol zapnete režim Nerušiť alebo zatrasením telefónu zapnete LED diódu vo forme príručnej baterky. Netvrdíme, že niektoré veci inde nenájdete. Tu ich však nájdete na jednom mieste a môžete si jednotlivé vlastnosti zapínať a vypínať podľa potreby a samostatne.

Súbor Moto Akcií:

  • Ovládanie jedným dotykom – snímač odtlačkov podporuje gestá a zapnutím tejto funkcie vypnete dotykové tlačidlá operačného systému. Získate celý displej tak, ako by mal telefón iba hardvérové tlačidlá. Nastavenie umožňuje prehodiť orientáciu gest tak, aby ich mali prirodzenejšie aj ľaváci.
  • Zapnúť batériu po potrasení dvakrát – Stačí telefónom dvakrát švihnúť a zapnete LED svetlo, opätovným švihnutím ho zase vypnete. Vhodné, keď si potrebujete pri večernej prechádza rýchlo rozsvietiť pred seba alebo posvietiť na zámku od dverí.
  • Rýchle snímanie otočením zápästia – Kto sa rád fotí a chce mať fotoaparát doslova po ruke, môže aktivovať túto funkciu na okamžité zapnutie fotoaparátu. Opätovným pokrútením zápästia sa aktivuje predná kamera na selfie režim.
  • Zmenšiť obrazovku potiahnutím – Sú situácie, kedy aj 5“ displej bude veľký a chceli by ste si opticky zmenšiť obrazovku. Potiahnutím prsta zo spodného roku diagonálne nahor sa zmenší obrazovka systému.
  • Ukončiť vyzváňanie po zdvihnutí – Veľmi dobrá vec, kedy nebudete rušiť okolie zvonením, kým sa rozhodnete hovor prijať. Akonáhle zoberiete zvoniaci telefón zo stola do ruky, prepne sa na vibračné zvonenie.
  • Otočiť pre režim nerušiť – Na porade alebo hocikedy nechcete byť rušený telefónom ho stačí položiť displejom nadol. Podľa nastavení bude úplne ticho, nebude upozorňovať na notifikácie alebo hovory. Vhodné napríklad aj v noci. Budíky však zvoniť budú.

Mnohé z týchto funkcií nájdete na jednom mieste, čo je hlavný rozdiel oproti iným telefónom. Prakticky všetkým ostatným, dalo by sa povedať. Na Google Play nájdete aj aplikáciu, ktorá podporuje rôzne gestá napojené na hardvérový prvok akcelerometra a gyroskopu.

Takže áno, aj keď nemáte telefón s Moto funkciou, iste prvky si vete pridať. Zámerne neuvádzame názov aplikácie, nefungovala spoľahlivo. To je zároveň jedna z najvyšších pridaných hodnôt. Ak sa naučíte gestá používať, budú fungovať na 100%.

Chcete vedieť ako to funguje v praxi? Sledujte naše video, kde sme jednotlivé funkcie detailne predstavili:

VIDEO TOUCHIT: Ako fungujú Lenovo Moto akcie a Moto obrazovka?

Moto Obrazovka

Ambientný displej, ktorý poznáme napríklad z telefónov Samsung je v istej forme aj tu. Keďže tu nie je AMOLED displej alebo LCD IPS, výrobca použil iný systém. Tiež dobrý a praktický. Opäť naviazaný na hardvérové snímače.

Telefón má štandardne vypnutý displej. Keď príde nejaká notifikácia, na chvíľu sa rozsvieti a zobrazí sa nová ikona na displeji. Potom zhasne. Ak si chcete overiť, či je na telefóne niečo nové, stačí do neho len prstom ťuknúť zboku. Výhodou je, že rýchlo zistíte napríklad aktuálny čas, stav nabitia telefónu alebo spomínané udalosti.

Podržaním prsta na ikone udalosti sa zobrazí jej náhľad, napríklad správa na Messengeri, SMS správa alebo napríklad prehrávaná skladba na Spotify. Moto Obrazovka je súbor rozšírení, ktoré sú previazané celým systémom. Nie je tu vymedzená špeciálna podpora len pre vybrané aplikácie. Je však na vás, ktoré aplikácie budú na Moto displeji svoje notifikácie zobrazovať. Môžete ich pridať do výnimiek.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.