Vlajková loď Lenovo Moto Z je technologicky najdokonalejším prírastkom do radu Moto.

Z pozície portálu a magazínu, ktorý informuje o najnovších novinkách vo svete technológií, počítačov, smartfónov a ďalších zariadení, musíme sledovať aj dianie mimo nášho kontinentu. Vo svete sa totiž nachádzajú viaceré atraktívne značky, ktoré v minulosti v Európe neboli dostupné, ale dávali o sebe vedieť. Smerom na východ to je a bolo určite Xiaomi, ktoré nedávno získalo oficiálneho distribútora aj pre náš kontinent. Smerom na západ sme si najčastejšie povzdychli nad neprítomnosťou Motoroly a jej telefónov Moto.

Situácia sa však počas posledných mesiacov zmenila. Lenovo dávnejšie kúpilo Motorolu a na jar tohto roka prinieslo značku Moto aj na Slovensko. Niekto by si možno povedal, že ide o ďalšie telefóny do počtu, ale v redakcii sme sa príchodu Moto potešili. Ide totiž o jednu z mála značiek, ktorej filozofia je založená na poskytovaní smartfónov s čistým Androidom. Tou druhou značkou boli až donedávna telefóny Nexus. Google však tento rad zrušil a nahradil ich svojimi Pixelmi, ktoré zlé jazyky označujú pojmom gPhone. Z pohľadu bežného používateľa však vznikol problém práve v tom, že Nexus telefóny zvykli ponúkať výborný pomer cena/výkon, zatiaľ čo Pixel útočí maximálnou možnou kvalitou a maximálnou cenovkou.

Je jasné, že ak hľadáte telefón s maximálnym pomerom cena/výkon, ktorý sa stane nástupcom vášho Nexusu, testovaný model Moto Z to asi nebude. V tomto prípade ide o to najlepšie, čo Moto aktuálne ponúka a prejavuje sa to aj na cene 699 eur. Na trhu je však dostupný cenovo prijateľnejší Moto Z Play (449 eur) alebo Moto G4 Plus za 269 eur. V oboch prípadoch dostanete výborný pomer cena/výkon a čistý Android. V prípade Moto G4 Plus je už vo svete dokonca dostupná aktualizácia na Android 7.0 Nougat, verzia pre slovenský trh sa finalizuje.

Z fotiek to možno nevyplýva, ale vlajková loď Moto Z je extrémne tenká

Prémiový Z radu Moto

Späť k testovanému Moto Z. Ten stavia na rovnakých stavebných základoch ako ostatné smartfóny tohto radu. Odlišuje sa tým, že výrobca v tomto prípade použil tie najlepšie komponenty (resp. jedny z najlepších) a pokúšal sa priniesť aj určité inovácie a pridanú hodnotu. Výsledkom je najtenší telefón na svete. Jeho hrúbka je iba 5,19 mm, hmotnosť dosahuje 136 gramov. Výrobca musel kvôli minimalistickej hrúbke odstrániť 3,5 mm jack, ktorý vo výbave nenájdete. V balení sa však nachádza redukcia.

Telefón sa drží v ruke pomerne dobre, je ľahký a keď máte v oboch rukách Moto Z a aj Moto Z Play, rozdiel pocítite. Z praktického hľadiska však nie sme fanúšikmi neustáleho stenčovania telefónov a v prípade Moto Z si výsledok možno ani nevšimnete. Pokiaľ používate telefón bez zadného krytu, objektív fotoaparátu vyčnieva pomerne výrazne a držanie telefónu v ruke je menej pohodlné, najmä kvôli ostrejším hranám. So zadným krytom je Moto Z o poznanie ergonomickejší, ale jeho extrémna tenkosť sa trochu stráca.

Počas testovania sme mali na telefóne neustále niektorý z krytov, holý smartfón nám v tomto prípade nevyhovoval. Na druhej strane, vďaka minimalistickej hrúbke sa dodatočná hrúbka zadného krytu stratí. O krytoch informujeme v časti recenzie, ktorá je venovaná modulom. Aj oni sú totiž moduly, takzvané Moto Mods.

Moto Z a Moto Mods. Všimnite si rôzne zadné kryty

Moto Z a Moto Mods. Všimnite si rôzne zadné kryty (3 moduly vpravo)

Na snímač odtlačkov prstov si budete zvykať

Telefón Moto Z má konštrukciu z kovu, na chrbte si všimnete najmä výrazne vyčnievajúci objektív fotoaparátu. Pozornosť pútajú zlaté piny v spodnej časti zadnej strany. Tie slúžia na pripojenie modulov. Prednej strane dominuje 5,5-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2560 × 1440, ktorého kvalita je výborná a ťažko mu niečo vytknúť. Milovníkom menších telefónov môžu vadiť rozmery zariadenia, ale ostatní používatelia budú spokojní. Potešila nás funkcia, ktorá zobrazuje čas a notifikácie na vypnutom displeji. Túto funkciu ponúkajú aj niektoré ďalšie zariadenia s procesorom Snapdragon.

Na prednej strane si takisto všimnete snímač odtlačkov prstov. Ten je podľa nás trochu nešťastne umiestnený tam, kde má konkurencia hardvérové tlačidlo Domov a ak ste v minulosti používali iPhone alebo Samsung Galaxy telefóny, pravdepodobne si budete niekoľko dní zvykať na to, že snímač odtlačkov prstov nefunguje v Moto Z ako tlačidlo Domov. Má síce extra funkciu a dokáže uzamknúť displej, ale to situáciu počas prvých dní iba zhoršuje.

Príklad – máte spustenú aplikáciu, ideálne na celej obrazovke, kedy sú schované dotykové systémové tlačidlá. Chcete sa vrátiť domov a namiesto toho si obrazovku úplne vypnete, pretože si pomýlite snímač odtlačkov prstov s tlačidlom Domov, ktoré majú konkurenčné zariadenia. S týmto problémom sme 2-3 dni bojovali aj my v redakcii, ale eventuálne sme si časom zvykli na to, že treba používať dotykové tlačidlá a že snímač odtlačkov prstov naozaj nie je tlačidlo Domov. Ak by však malo Lenovo niečo zlepšiť v ďalej generácii, tak je to práve umiestnenie / využiteľnosť snímaču odtlačkov prstov. Vedľa neho je takisto dostatok priestoru, aby výrobca pod displej umiestnil aj ostatné systémové tlačidlá.

Objektív fotoaparátu bez zadného krytu výrazne vystupuje. Subjektívne nám vadilo umiestnenie snímača odtlačkov prstov bez funkcie tlačidla Domov

Výbava kráľov

Telefón sa z hľadiska výbavy radí medzi aktuálnu špičku. Moto Z poháňa procesor Qualcomm Snapdragon 820 a 4 GB operačná pamäť. Úložisko má 32 GB, vo výbave nájdete aj micro SD kartu, ktorá je umiestnená na spoločnej lište so slotom pre nano SIM kartu. Vďaka čistému Androidu funguje telefón doslova ako blesk, takto rýchle reakcie nie sú vždy medzi Android telefónmi samozrejmosťou.

Moto Z má USB-C konektor a jeden reproduktor, ktorý postačuje, ale neohúri. Zadný fotoaparát ponúka rozlíšenie 13 MPx a clonu f/1,8. Nechýba optická stabilizácia ani automatické zaostrovanie laserom a duálny blesk. V tomto smere ťažko niečo vytknúť, fotografie sú výborné najmä v dobrých svetelných podmienkach. Moto Z veľmi dobre využíva HDR a vie verne podať farby. Nadštandardne si poradí aj so slabšie osvetlenými scénami. Nemáme síce pocit, že robí najlepšie fotky na trhu, ale do zoznamu TOP5 foto-telefónov by sa pravdepodobne ešte zmestil. Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 MPx a zaujme najmä predným bleskom, ktorý nie je bežnou súčasťou telefónov.

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Moto Z

Fotoaparát samozrejme ponúka aj manuálny režim. Systémová aplikácia na fotenie sa nám vo všeobecnosti páčila a aj v automatickom režime umožňuje rýchle a jednoduché zaostrenie s následnou úpravou expozície. Príjemným bonusom je možnosť využívať bezplatné úložisko v službe Fotky Google pre zálohovanie fotiek v originálnej kvalite po dobu 2 rokov. Týka sa to však iba fotiek, ktoré sú odfotené pomocou Moto Z.

5,19 mm hrúbka sa bohužiaľ podpisuje na veľkosti batérie. Tá má kapacitu 2600 mAh a v niektorých situáciach to môže byť poznať. Počas testovania sme síce bežne nabíjali Moto Z raz za deň, ale je zrejmé, že toto nie je ideálny telefón na chytanie Pokémonov. Výborná optimalizácia systému Android je výhodou, ale v prípade náročnej záťaže na batériu situáciu nezachráni. Týka sa to najmä hier a čohokoľvek, čo neustále a aktívne používa GPS. V takomto prípade využijete priloženú nabíjačku s podporou rýchleho nabíjania, ktorá v priebehu pár minút dodá telefónu dostatok šťavy na ďalšie (ideálne menej náročné z hľadiska záťaže batérie) fungovanie. Zaujímavosťou je, že USB kábel je k adaptéru pevne pripojený.

Ak sa však na telefóne často nehráte, Moto Z ponúka zrovnateľnú výdrž s telefónmi, ktoré majú o niečo väčšiu kapacitu batérie – napr. Huawei P9 s 3000 mAh batériou. Kvôli tenkosti telefónu takisto pocítite teplo procesora v záťaži. Nestane sa to vždy a teplo nie je nepríjemne horúce, ale Moto Z sa sem-tam mierne zahreje a je to cítiť na dotyk.

Rozhranie čistého Androidu v prípade Moto Z. Všimnite si pár extra funkcií, ako sú gestá alebo možnosť zmenšiť veľkosť obrazovky

Čistý Android

Ignorujúc hrúbku telefónu a moduly, o ktorých podrobnejšie píšeme nižšie, hlavným dôvodom, prečo zvažovať Moto Z, je čistý Android. Na prvý pohľad sa to zdá ako banalita, ale množstvo používateľov preferuje čistý Android. Kolega Mišo Reiter to síce okomentoval slovami, že v telefóne naozaj nič nie je a musí si potrebné aplikácie doinštalovať. Z môjho pohľadu je to však výhoda – radšej si doinštalujem aplikácie, ktoré chcem, ako by mi mali v telefóne napevno zavadzať aplikácie, ktoré nechcem.

Avšak, nejde iba o počet predinštalovaných aplikácií. Čistý Android sa prejavuje minimálnymi zásahmi do systému, takže ho nezaťažujú žiadne nadstavby ani doplnky. Výsledkom je skutočne bezproblémová prevádzka systému a výborná optimalizácia. Je to cítiť na reakciách systému aj na výdrži batérie. V tomto smere patria Moto a Xperia telefóny k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. Nielen z hľadiska plynulosti systému, ale aj jeho spoľahlivosti. Moto prináša Android v čistej podobe a používateľský zážitok je výborný.

Lenovo v prípade radu Moto obohatilo systém iba o výborný widget s hodinami, ktorý obsahuje rýchly prístup do kalendára a k predpovedi počasia. Súčasťou je takisto aplikácia Moto, ktorá umožňuje nastaviť a používať rôzne skratky a gestá. Vo väčšine prípadov ide o užitočné doplnky.

Informácie k jednotlivým modulom. Všimnite si pokročilé nastavenia pri fotení v prípade Hasselblad modulu

Výborné moduly, škoda vysokých cien

Moto Z a Moto Z Play sú modulárne telefóny a objektívne treba povedať, že sú to najlepšie modulárne telefóny na trhu. Hlavnou výhodou konceptu je jednoduché pripojenie a odpojenie modulu priamo počas prevádzky telefónu. Netreba nič vypínať alebo prerušiť, modul pripojíte jednoduchým priložením na zadnú stranu a rovnako jednoducho ho odstránite. Telefón môžete neustále používať a z hľadiska prevádzky systému pripojenie alebo odobratie telefónu nepostrehnete. Samozrejme s výnimkou toho, že sa vám pri prvom pripojení modulu zobrazí informačná obrazovka.

V redakcii sme testovali celkovo 3 hlavné moduly – reproduktor JBL, vreckový projektor a foto-modul Hasselblad. Takisto sme mali k dispozícii štýlové moduly vo forme rôznych zadných krytov. Pozor, nejde o ochranné obaly, ale o kryty, ktoré defacto tvoria chrbát telefónu. Materiálov a štýlov je viac, pozrite si priloženú fotogalériu. Najviac sme si obľúbili drevené kryty.

Vďaka zadným krytom si upravíte štýl telefónu podľa seba. Extrémna tenkosť Moto Z sa však trochu stratí

Čo sa ostatných modulov týka, JBL reproduktor rozdávajú operátori ako darček zadarmo pri kúpe telefónu. Tento koncept sa nám páči, pretože JBL SoundBoost je v praxi výborne využiteľný. Rozdiel pri prehrávaní zvuku z reproduktora telefónu a zo stereo reproduktorov v prípade tohto modulu budete počuť hneď. Rozdiel si všimnete nielen v hlasitosti, ale aj v kvalite zvuku a najmä v basoch.

Modul obsahuje batériu s kapacitou 1000 mAh, na jedno nabitie vydrží fungovať 10 hodín. Cena modulu je bežne 99 eur a vieme si reálne predstaviť, že by sme ho so sebou nosili na dovolenky namiesto externého reproduktora.

JBL modul bude pre masy používateľov najatraktívnejší. Aj kvôli tomu, že ho operátori dávajú ako darček

Modul Moto Insta-Share Projector umožňuje premietať obraz z telefónu pomocou vreckového projektora. Ten dokáže vytvoriť obraz s uhlopriečkou až 70 palcov a má svetelnosť 50 lm. Nie je veľa, ale vzhľadom k rozmerom projektoru nemožno nič lepšie čakať. V praxi je však projektor veľmi dobre využiteľný, ak sa nachádzate v absolútne tmavej miestnosti. V takýchto prípadoch dokáže vytvoriť dostatočne kvalitný obraz.

Škoda, že projektor neobsahuje zabudovaný reproduktor – pre optimálny zážitok budete potrebovať Bluetooth reproduktor, pretože reproduktov v telefóne má svoje limity a dva moduly nie je možné súbežne používať. Cena tohto modulu je 349 eur.

Projektor ponúka jednoduché nastavenia a funguje, aj keď vypnete displej telefónu

Špecialitou je modul Hasselblad True Zoom. Ten rozširuje fotoaparát v telefóne o xenónový blesk a 10-násobný optický zoom. Z pohľadu smartfónu získate bezkonkurenčnú výbavu, ale zrkadlovku vám Moto Z s Hasselblad modulom nenahradí. Optický zoom je výborná funkcia, treba si však uvedomovať jej limity.

Pri fotení statických objektov využijete priblíženie naplno, v prípade pohyblivých objektov je problém fotiť fotografie tak, aby neboli rozmazané – s tým však má pri priblížení problém väčšina klasických fotoaparátov, treba použiť zrkadlovku. V praxi sme si to vyskúšali na módnej prehliadke. Modul stojí 299 eur.

Hasselblad modul sme si v redakcii obľúbili. Škoda vysokej ceny

Objektívne treba zhodnotiť, že koncept modulov funguje Lenovu výborne. Projektor, reproduktor aj foto-modul obohacujú telefóny o nové funkcie alebo výrazne vylepšujú tie existujúce a pohodlne sa používajú. Pridaná hodnota je viditeľná, problémom však ostáva cena. Pravdepodobne málokto si kúpi za 350 eur vreckový projektor a za ďalších 300 eur foto-modul. Nejde o to, že by boli moduly zlé (nie sú), ale ceny sú vysoké. A pre porovnanie, za 359 eur si môžete kúpiť už základnú zrkadlovku.

Uvidíme, aká bude situácia o rok – o dva. Lenovo totiž sľubuje, že dnešné moduly budú kompatibilné aj s vlajkovou loďou, ktorú predstaví o dva roky. Z pohľadu používateľa však ide o príjemnú pridanú hodnotu a keď sa nájde niekto, kto potrebuje používať vreckový projektor naozaj často, ten si tento modul kúpi a bude preňho prínosom.

Takto fotí Moto Z s Hasselblad modulom. Nápis Miklosko a fotka vlaku sú robené s 10-násobným optickým zoomom. V prípade módnej prehliadky je zoom na úrovni 5 až 6×

Verdikt

Moto Z je plnohodnotná vlajková loď, ktorá konkuruje najlepším na trhu. Má prémiové spracovanie a chce zaujať hrúbkou 5,19 mm. Tento parameter síce so sebou prináša aj nevýhodu v podobe chýbajúceho 3,5 mm jacku a nižšej kapacity batérie – hoci, v praxi to možno nepocítite, ale záleží od vášho používania. Objektívne nedostatky sa hľadajú ťažko, avšak telefónu by sme subjektívne vytkli umiestnenie, resp. funkciu snímača odtlačkov prstov. Dá sa naň zvyknúť, ale v tomto smere je čo vylepšovať.

Telefón láka hlavne čistým Androidom a výborným výkonom. Moduly sú príjemným bonusom a fungujú skvelo. Popravde sme nemali pocit, že používame prvú generáciu technológie Moto Mods. Škoda len vyšších cien, ktoré limitujú dostupnosť týchto doplnkov pre určitú skupinu používateľov. Pre masy tak budú najatraktívnejšie štýlové moduly – zadné kryty.

Ako je spomenuté v nadpise recenzie, Nexus je mŕtvy, nech žije Moto. Pri pohľade na aktuálne portfólio zariadení – Moto G4 Plus za 269 eur, Moto Z Play za 449 eur a Moto Z za 699 eur si trúfame tvrdiť, že značka Moto predstavuje ideálnu voľbu pre každého, kto obľuboval Nexusy a teraz za nimi smúti. Všetky telefóny Moto majú totiž čistý Android a veľmi dobrú podporu zo strany výrobcu. Aktualizácia na Android 7.0 síce nie je dostupná okamžite, ale napr. Moto G4 Plus je prvým zariadením po Nexusoch, ktorý ju vo svete dostal. A podobne ako Nexusy, Moto G4 Plus a Moto Z Play sa chvália výborným pomerom cena/výkon.

Páčilo sa nám

  • Čistý a výborne optimalizovaný Android
  • Kvalita vyhotovenia a prémiové spracovanie
  • Zadné kryty a ich variabilita
  • Fungujúci koncept modulov Moto Mods
  • Moto gestá s extra funkciami
  • Zobrazovanie času a notifikácií aj v šetriacom režime bez nutnosti zapnutia displeja

Nepáčilo sa nám

  • Umiestnenie snímača odtlačkov prstov bez funkcie tlačidla Domov
  • Zahrievanie pri záťaži
  • Menšia kapacita batérie
  • Ceny modulov

Cena: 699 eur 

Zapožičal: Lenovo

Tabuľka parametrov:

Model telefónuMoto Z
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartynano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 32
ProcesorQualcomm Snapdragon 820, osem jadier
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 2560 × 1440
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartuáno
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, áno, áno, áno, áno
Podpora sietíGSM / CDMA / HSPA / LTE
Fotoaparát / video13 MPx, f/1,8, OIS, 4K (30 fps)
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2600 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]výrobca neudáva
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 75 × 5,2 / 136
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]699 eur

Kompletné špecifikácie na webe výrobcu

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Revolúcia v používaní smartfónov s Moto Mods (doplnené o video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit