Vynovená O2 TV prináša zlepšenia na správnych miestach.

Televízne služby patria medzi nutné položky v portfóliu telekomunikačných operátorov. V ponuke ich majú všetci hráči na slovenskom trhu a niet sa čomu čudovať – aj pre používateľa je pohodlnejšie, pokiaľ si všetky služby zoberie od jedného operátora. V takom prípade môže získať extra zľavu alebo iné benefity.

O2 ponúka svoju televíznu službu O2 TV už niekoľko rokov. Jej pôvodnú verziu som testoval pred vyše troma rokmi, aktuálne som mal možnosť vyskúšať vynovenú O2 TV. Používal som ju na smart televízore Samsung, na počítači a na iPhone. V tejto recenzii zosumarizujem moje poznatky.

O2 TVZdroj: TOUCHIT
O2 TV: Spodná polovica úvodnej obrazovky po spustení služby

Zlepšenia na správnych miestach

Používateľský zážitok z novej O2 TV je výrazne lepší v porovnaní s pôvodnou verziou. Operátor zapracoval na dizajne služby, ktorý je citeľne modernejší a estetickejší. Zároveň je jednotný – či už službu sledujete na televíznej obrazovke, počítači alebo smartfóne, prvky používateľského rozhrania pôsobia jednotne, čo sa v prípade predchádzajúcej verzie nedalo povedať.

Výrazného zlepšenia sa dočkala rýchlosť a optimalizácia služby – minimálne v prípade platforiem, na ktorých som službu používal. Na televízore značky Samsung a vo webovej verzii na počítači je vynovená O2 TV o niečo rýchlejšia aj v porovnaní s TV službami konkurenčných operátorov, ktoré som mal dostupné počas testovania na priame porovnanie.

O2 TVZdroj: TOUCHIT
O2 TV pre iOS

V znamení jednoduchosti a prehľadnosti

Na O2 TV som počas jej používania ocenil jednoduchosť a prehľadnosť. Po spustení služby vidíte náhľad prvých kanálov v rastri, resp. zoznam vašich obľúbených alebo posledných sledovaných TV kanálov. K dispozícii je rýchly prístup k reláciám a nahrávkam, ktoré máte rozpozerané. Nasledujú odporúčania na slovenské seriály a najlepší obsah v TV archíve.

TV archív umožňuje pristupovať k obsahu TV kanálov za posledných 7 dní a je rozdelený do jednotlivých kategórií, ako sú filmy, seriály a detský obsah. Tieto kategórie sú delené do podkategórií a výsledkom je podobný zážitok ako pri sledovaní svetových streamovacích služieb – je to praktické riešenie, ktoré umožňuje začať rýchlo sledovať typ obsahu, na ktorý máte práve chuť.

K dispozícii je tiež TV program, takže si môžete skontrolovať aktuálnu ponuku TV kanálov za obdobie dvoch týždňov – okrem živého vysielania aj na týždeň dozadu (TV archív) a na týždeň dopredu, čo sa dá využiť na plánovanie nahrávok. Škoda, že služba neumožňuje zmeniť poradie TV kanálov. Čiastočným riešením je možnosť voľby obľúbených TV kanálov, ktoré sa budú zobrazovať ako prvé v poradí.

Potešila ma samostatná obrazovka so športovým obsahom (živé prenosy a obsah v archíve), vďaka ktorej som rýchlo kontroloval, či sa hrá futbalový alebo hokejový zápas. Športové prenosy som si následne rýchlo spustil bez toho, aby som sa musel prepínať medzi TV kanálmi alebo hľadať daný zápas v TV programe. V tomto O2 TV chválim. Platí to pre všetky platformy, kde som službu používal.

O2 TVZdroj: TOUCHIT
O2 TV ponúka archív, ktorý je spracovaný v štýle streamovacích služieb

Skúsenosti z používania

Hlavné prednosti vynovenej O2 TV služby som už spomenul – rýchlosť, moderný dizajn, intuitívne rozhranie. Z ďalších drobností, ktoré som si všimol počas jej používania, oceňujem možnosť prepínať sa medzi pôvodnou zvukovou stopou a dabingom. Táto funkcia nie je dostupná pre úplne všetok obsah, avšak viackrát som ju využil.

Môžete tak sledovať TV obsah v pôvodnom znení, či už ide o film v angličtine (titulky však dostupné nie sú) alebo o športový prenos s pôvodným komentárom. Ocenil som to pri sledovaní zápasov NHL – v prípade českého a slovenského komentára sú stlmené zvuky z klziska, ktoré sú súčasťou originálnej zvukovej stopy a dodávajú zápasom lepšiu atmosféru.

O2 TV ponúka všetky potrebné funkcie, ako je možnosť sledovať aktuálne TV relácie naživo alebo od začiatku. Nahrať si môžete relácie, ktoré sú práve vysielané, sú dostupné v TV archíve, alebo budú vysielané v budúcnosti. K dispozícii je neobmedzené nahrávanie obsahu, ktorý sa uloží na 30 dní od jeho odvysielania.

Vyššie spomenutá výborná rýchlosť služby sa týka prepínania TV kanálov, spúšťania TV obsahu naživo alebo z archívu a tiež jeho pretáčania počas sledovania. Ovládanie služby na televízore zabezpečuje diaľkový ovládač, v prípade webovej verzie sa môžete rýchlo pretáčať pomocou smerových šípok. Na počítači by som ocenil aj rýchle prepínanie sa medzi TV kanálmi, avšak nepodarilo sa mi nájsť klávesové skratky, ktoré by to robili.

O2 TVZdroj: TOUCHIT
O2 TV umožňuje výber originálnej zvukovej stopy

Nepotrebujete set-top box

O2 TV patrí medzi moderné TV služby, ktoré môžete využívať aj bez set-top boxu. K dispozícii sú aplikácie O2 TV pre smart televízory so systémom Android TV a tiež aj pre televízory značiek Samsung a LG. Mobilné aplikácie sú dostupné pre Android a iOS.

Pokiaľ nemáte smart televízor s podporou aplikácie O2 TV, môžete si kúpiť TV stick (napríklad Xiaomi TV Stick 4K) alebo Media TV box priamo od O2.

Z praktického hľadiska je potrebné spomenúť aj to, že O2 TV funguje s ktorýmkoľvek poskytovateľom internetu. O2 však aktuálne ponúka službu O2 TV so zľavou 50 % na dva roky, pokiaľ si ju zoberiete k vynovenému pevnému internetu O2 Internet optikou alebo O2 Internet vzduchom.

Služba nastavuje kvalitu vysielania automaticky na základe dostupného internetového pripojenia. O2 odporúča rýchlosť aspoň 10 Mbps pre televízor alebo Media TV box či TV stick. V prípade mobilného zariadenia a počítača sa odporúča rýchlosť aspoň 1 Mbps pre dané zariadenie. Mobilné aplikácie tiež obsahujú režim úspory dát, ktorý si môžete aktivovať, ak je to potrebné.

O2 TVZdroj: TOUCHIT
O2 TV pre iOS

Viac ako 75 kanálov

Služba O2 TV je dostupná v dvoch verziách. Lacnejšia verzia O2 TV Mini ponúka 18 TV kanálov, ktoré môžete súčasne sledovať na 2 zariadeniach. Cena služby je 6 eur mesačne. Štandardná verzia O2 TV obsahuje viac ako 75 TV kanálov, ktoré môžete sledovať na 4 zariadeniach súčasne. Cena služby je 12 eur mesačne. Zoznam TV kanálov si môžete pozrieť priamo na webe O2.

V oboch prípadoch je k dispozícii 7-dňový TV archív a neobmedzené nahrávanie obsahu, ktorý sa uloží na 30 dní od jeho odvysielania. Služba je bez viazanosti a kedykoľvek sa môžete prepínať medzi jej verziami. Zmena na O2 TV je možná kedykoľvek, zmena na O2 TV Mini je možná po uplynutí 30-dňového obdobia.

O2 TV si môžete aktivovať k O2 Paušálu, O2 Fér na faktúru alebo k domácemu O2 Internetu, pričom službu O2 TV Mini si môžete zvoliť ako predplatné zadarmo k Pohodovému a Bezstarostnému O2 Paušálu.

O2 TVZdroj: TOUCHIT
O2 TV: Obrazovka TV Program

Verdikt

Vynovená O2 TV sa dočkala zlepšenia na tých správnych miestach. Výsledkom je moderná a rýchla televízna služba, ktorá patrí k tomu najlepšiemu v ponuke slovenských operátorov. Službu som používal na Samsung televízore, iPhone a počítači a nezaznamenal som žiadne kritické nedostatky či problémy s funkcionalitou.

O2 TV fungovala rýchlo a spoľahlivo. Z praktického hľadiska som ocenil prehľadný a kategorizovaný TV archív, ktorý umožňuje rýchlo nájsť film či seriál na večerné sledovanie. Športových fanúšikov určite poteší rýchly prístup k športovému obsahu či možnosť sledovať zápasy s pôvodným komentárom.

Zapožičal: O2

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit