Druhá generácia TV Sticku od Xiaomi prináša vítané zlepšenia a odstraňuje viacero nedostatkov svojho predchodcu.

Doplnené 22. decembra 2022: Recenzia bola aktualizovaná, aby odzrkadľovala aktuálny stav k 22. decembru 2022

TV Stick je zariadenie v tvare veľkého USB kľúča, ktoré obsahuje HDMI koncovku namiesto USB konektora. Je to kvôli tomu, aby ste mohli TV Stick priamo pripojiť do televízora, monitora či projektora s HDMI portom – dané zariadenie takýmto spôsobom premeníte na inteligentný televízor.

Na trhu je viacero TV Stickov. Niektoré sa predávajú iba vo vybraných regiónoch, niektoré si môžete objednať z AliExpressu a niektoré sa oficiálne predávajú aj na Slovensku. Do poslednej kategórie patrí aj Xiaomi TV Stick, ktorého druhá generácia sa nazýva Xiaomi TV Stick 4K a kúpite ju oficiálne už aj na našom trhu.

Dizajnom neprekvapí

Xiaomi TV Stick 4K dizajnom neprekvapí. Vyzerá takmer identicky ako prvá generácia a to platí aj pre jeho balenie. Pokiaľ si budete chcieť toto zariadenie kúpiť, dajte pozor na to, aby ste si kúpili jeho 4K verziu. Prvú a druhú generáciu totiž odlišuje iba prívlastok 4K v názve.

TV Stick 4K má rozmery 106,8 × 29,4 × 15,4 mm a hmotnosť 42,8 gramu. Ako už bolo spomenuté, vyzerá ako prerastený USB kľúč. Na konci má HDMI 2.1 konektor a na jeho tele sa nachádza aj micro USB port. Ten zabezpečuje napájanie a podporuje aj OTG prenos, takže môžete pomocou OTG kábla pripojiť k TV Sticku aj USB kľúč alebo ethernet. Do recenzie som pridal odkazy na OTG káble, ktoré som si kúpil a fungujú mi, viď. nižšie.

Súčasťou dodávky je diaľkový ovládač, 5 W adaptér s micro USB káblom a takisto aj krátky kábel s HDMI samcom na jednom konci a HDMI samicou na druhom konci. Tento kábel môžete použiť v prípade, že neviete Xiaomi TV Stick 4K pripojiť priamo do televízora či iného zariadenia.

Na tele, ktoré je čierne, si všimnete aj LED diódu. Pomocou nej môžete identifikovať, či je zariadenie aktívne a funguje.

Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi TV Stick 4K

Ako si TV Stick 4K poradil s nedostatkami prvej generácie?

Prvej generácii Xiaomi TV Sticku bolo z hľadiska dlhodobejších skúseností vytýkaných niekoľko nedostatkov. TV Stick 4K niektoré z týchto nedostatkov odstránil. Najčastejšie pripomienky sa týkali obmedzeného výkonu zariadenia, čo sa prejavovalo pomalšími reakciami rozhrania systému Android TV a neideálnym používateľským zážitkom.

Za seba môžem povedať, že Xiaomi TV Stick 4K funguje citeľne svižnejšie. Vo výbave má výkonnejší procesor Amlogic S905Y4 v kombinácii s grafickým čipom Mali-G31 MP2 a väčšou operačnou pamäťou na úrovni 2 GB (pôvodný TV Stick mal 1 GB RAM). A hoci zariadenie neponúka výkon ako NVIDIA SHIELD TV, používateľský zážitok je na veľmi dobrej úrovni. TV Stick 4K používam dennodenne a jeho reakcie ma neiritujú – občasne sa po jeho prebudení síce stane, že chvíľu reaguje o trochu pomalšie, ale nejde o nič kritické.

Pôvodnému TV Sticku bol vytýkaný aj micro USB port, resp. absencia OTG funkcionality. Znamená to, že k prvej generácii Xiaomi TV Sticku nemôžete pripojiť externé úložisko či ethernet. TV Stick 4K takisto využíva micro USB port, čo je za mňa škoda a preferoval by som USB-C port. Potešilo ma však a potvrdzuje, že port podporuje OTG funkcionalitu.

Doplnené: Z AliExpressu som si objednal dva OTG káble na otestovanie a síce:

  • ethernet kábel – v jeho prípade je obmedzenie na rýchlosť 100/100 Mbps, avšak pripojenie do internetu cez ethernet funguje bez problémov
  • OTG kábel – cez tento kábel som pripojil k TV Sticku 4K externé úložisko. 64 GB USB kľúč fungoval bez problémov a mohol som pristupovať k dátam na ňom. Skúšal som pripojiť aj 2 TB externý disk, avšak ten sa mi cez tento OTG kábel nepodarilo spojazdniť. Predpokladám, že kombinácia OTG kábel + USB kľúč bude väčšine používateľov bohato postačovať
Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi TV Stick 4K využíva micro USB port

4K s Dolby Atmos a Dolby Vision

Hlavným zlepšením druhej generácie je lepšia vizuálna kvalita, ktorú nový TV Stick prináša. Ako už názov napovedá, pomocou Xiaomi TV Stick 4K môžete streamovať obsah v rozlíšení až 4K pri 60 fps a to s podporou Dolby Atmos a Dolby Vision. Aby ste tieto technológie využili, musíte mať k dispozícii obrazovku, resp. reproduktory s ich podporou. K dispozícii je tiež podpora pre HDR10, HDR10+ a HLG z hľadiska obrazu, resp. DTS HD z hľadiska zvuku.

Výsledkom je, že Xiaomi TV Stick 4K sa možnože stane vašim primárnym zariadením, ktoré budete využívať na streamovanie obsahu nielen na cestách, ale aj doma. A to považujem za hlavné medzigeneračné zlepšenie, nakoľko prvý Xiaomi TV Stick bol vhodný akurát tak na cesty, resp. ako doplnok k Full HD monitoru v pracovni či v detskej izbe.

Osobne používam Xiaomi TV Stick 4K v kombinácii s televízorom Samsung Q6 z roku 2018 a soundbarom Sony s podporou Dolby Atmos. Toto riešenie mi prináša pridanú hodnotu z toho hľadiska, že môžem sledovať Netflix, HBO Max a Apple TV aj s Dolby Atmos zvukom, čo v prípade streamovania priamo zo Samsung televízora nebolo možné.

Pridanou hodnotou je tiež lepší používateľský zážitok v prípade aplikácie Magio GO, ktorá funguje cez Xiaomi TV Stick 4K o poznanie rýchlejšie ako cez operačný systém Tizen na mojom televízore. Upozorňujem však na to, že funkcionalita Magio GO je ovplyvnená tým, či máte túto službu samostatne alebo ako doplnok k Magio TV. Viac informácií nájdete v samostatnom článku TU.

Výhodu vidím aj v tom, že som do svojich služieb prihlásený v jednom zariadení (Xiaomi TV Stick 4K), ktoré si viem v prípade potreby so sebou zobrať na dovolenku alebo chatu.

Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi TV Stick 4K umožňuje streamovať aj Apple TV+ v 4K s Dolby Vision a Dolby Atmos zvukom

Úložisko môže niekoho obmedzovať

Xiaomi TV Stick 4K obsahuje 8 GB eMMC úložisko. Z tohto objemu je reálne použiteľných 5,2 GB, avšak jeho časť zaberajú predinštalované aplikácie. Reálne teda budete mať k dispozícii 2,5 GB až 3 GB dát. Je zrejmé, že takáto kapacita nie je vhodná na to, aby ste si na kľúč uložili filmy či videá, resp. iba vo veľmi malom množstve. Riešením môže byť streamovanie z vášho cloudového úložiska, NAS-ka alebo z USB kľúča, ak máte k dispozícii OTG kábel.

Xiaomi TV Stick 4K využíva operačný systém Android TV 11 v 32-bitovej verzii. Nezľaknite sa faktu, že ide o 32-bitovú verziu – tá je v segmente TV Stickov, resp. televízorov so systémom Android TV, značne rozšírená. Je to dané tým, že Android TV vyžaduje, aby vývojári odovzdali svoje aplikácie aj v 32-bitovej verzii a aj tým, že tento operačný systém vyžaduje minimálne 3 GB RAM ako základ pre jeho 64-bitovú verziu, ak berieme do úvahy svižnosť systému. V segmente lacnejších TV Stickov a TV Boxov sa preto budeme ešte nejaký čas stretávať s 32-bitovým Androidom TV.

Bohužiaľ, dĺžku plánovanej softvérovej podpory sa mi neporadilo zistiť a to ani priamo v Xiaomi. Je to škoda – lepšie by sa tak dalo kalkulovať z hľadiska výberu a porovnávania s konkurenciou. Faktom je, že Xiaomi TV Stick 4K neponúka funkciu automatickej zmeny snímkovej frekvencie (auto frame rate), čo je vec, ktorá môže niektorým používateľom prekážať.

Táto funkcia je systémovou súčasťou Androidu TV 12 a pokiaľ by TV Stick dostal v budúcnosti aktualizáciu na novšiu verziu operačného systému, pravdepodobne by priniesol zlepšenie aj v tomto smere. Počas polročného používania som dostal dve bezpečnostné aktualizácie, operačný systém je stále Android TV 11.

Xiaomi TV Stick 4K a cloudové hranie

TV Stick 4K ponúka Wi-Fi 5 konektivitu s podporou 2,4 GHz a 5 GHz pásma. Zariadenie mám pripojené k 1 Gbitovému Wi-Fi 6 routeru a v rámci testu prenosových rýchlostí som nameral upload aj download na úrovni 300 Mbps. Z hľadiska streamovania videa je teda bezdrôtová konektivita viac ako postačujúca.

Počas testovania TV Sticku som používal služby Google Stadia a NVIDIA GeForce NOW na cloudové hranie. Zážitok z používania Stadie bol bezproblémový – hral som v 4K HDR bez citeľných lagov alebo výpadkov konektivity. Služba GeForce NOW na TV Sticku 4K nefungovala tak dobre, ako by som očakával. Zaznamenal som mrznutie obrazu už funguje dobre, NVIDIA odstránila problém so zamŕzaním obrazu. Pre najlepší zážitok však stále odporúčam SHIELD TV.

Xiaomi TV Stick 4K ponúka Bluetooth 5.0 konektivitu. Z tohto hľadiska ide o zlepšenie v porovnaní s prvou generáciou. A súčasťou TV Sticku je aj zabudovaný Chromecast. Táto funkcia je však aktívna iba vtedy, keď je TV Stick zapnutý. V režime standby ju nie je možné aktivovať, čo je nevýhoda napríklad s konkurenčným SHIELD TV – môže to súvisieť s tým, že TV Stick v režime spánku po čase preruší Wi-Fi konektivitu.

Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi TV Stick 4K ponúka operačný systém Android TV 11

Podpora kodekov, formátov a čo by ste ešte mali vedieť

TV Stick 4K podporuje nasledujúce kodeky a formáty:

  • video kodeky: AV1, VP9, H.265, H.264, MPEG-2, MPEG-1 – do pozornosti dávam najmä podporu kodeku AV1
  • video formáty: MKV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM
  • audio – priestorový zvuk: DTS HD, Dolby Atmos
  • audio formáty: MP3, AAC, RM, FLAC
  • obrázkové formáty: JPG, BMP, GIF, PNG

Z praktických skúseností dávam do pozornosti ešte niekoľko poznatkov. TV Stick 4K ponúka funkciu automatického výberu rozlíšenia na základe toho, k akej obrazovke je TV Stick pripojený. Tiež je k dispozícii niekoľko nastavení spracovania zvuku vrátane passthrough. Automatické nastavenie snímkovej frekvencie na základe prehrávaného obsahu nie je k dispozícii, avšak pri používaní služieb Netflix, HBO Max a Magio GO som si nevšimol trhanie obrazu či iné vizuálne nedostatky.

Xiaomi TV Stick 4K podporuje HDMI CEC. Praktické je, že priložený diaľkový ovládač je možné prepojiť s vašim televízorom priamo cez infraport, takže môžete pomocou neho televízor zapínať/vypínať a regulovať hlasitosť (toto prepojenie je nezávislé od nastavenia HDMI CEC v TV Sticku). V praxi to znamená, že na ovládanie televízora a TV Sticku si vystačíte s jedným diaľkovým ovládačom. Bohužiaľ, súčasťou balenia nie sú dve AAA batérie, ktoré sú potrebné na napájanie ovládača.

Xiaomi TV Stick 4K obsahuje funkciu PatchWall, ktorá mi nefungovala – zobrazovala sa iba modrá obrazovka. Aplikáciu som v nastaveniach systému Android TV deaktivoval a pomocou aplikácie tvQuickActions som zmenil funkcionalitu jej tlačidla na diaľkovom ovládači. To isté som vykonal so službou, resp. tlačidlom pre Amazon Prime Video. Aby bolo možné týmto tlačidlám cez aplikáciu tvQuickActions priradiť iné funkcie, je potrebné aktivovať vývojárske nastavenia, povoliť ladenie cez USB a následne aktivovať toto nastavenie aj v tvQuickActions.

Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi TV Stick 4K

Verdikt

Xiaomi TV Stick 4K je výborné zariadenie a jeden z najlepších TV Stickov, ktoré sú aktuálne dostupné na trhu. Druhá generácia prináša viacero zlepšení v porovnaní s predchodcom a takisto odstraňuje jeho najzávažnejšie nedostatky.

TV Stick 4K ma počas recenzovania presvedčil a stal sa mojim primárnym zariadením, ktoré aj po skončení testovania používam na streamovanie video služieb. Zariadenie ponúka dobrý používateľský zážitok a svižné reakcie (až na zriedkavé a krátkodobé výnimky). Neprehrieva sa a funguje stabilne a spoľahlivo.

To, či bude Xiaomi TV Stick 4K zaujímavý aj pre vás, si musíte zvážiť na základe vašich potrieb. U mňa našiel všestranné využitie – používam ho doma v kombinácii s mojim primárnym televízorom a beriem si ho so sebou na cesty a dovolenky, pokiaľ viem, že budem mať čas a chuť sledovať TV vysielanie či Netflix a budem mať k dispozícii pripojenie do internetu.

Cena: 72,90 eur

Zapožičal: Xiaomi

  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi TV Stick 4KZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • dobrý používateľský zážitok
  • streamovanie v 4K HDR
  • podpora pre Dolby Atmos aj Dolby Vision
  • podporuje AV1 kodek
  • certifikovaný Android TV 11 s plnou podporou Googlu
  • zabudovaný Chromecast
  • môžete ho jednoducho a pohodlne nosiť so sebou, kam potrebujete
  • kompaktné telo a nízka hmotnosť
  • podpora OTG rozhrania, takže pomocou dodatočných káblov (viď. odporúčania v texte) získate ethernet či možnosť pripojiť USB kľúč

Nepáči sa nám

  • 2× AAA batérie pre diaľkový ovládač nie sú súčasťou balenia
  • ocenil by som USB-C port namiesto použitého micro USB portu
  • zriedkavé a krátkodobo spomalené reakcie
  • veľkosť interného úložiska bude pre niekoho obmedzujúca
  • chýba auto frame rate funkcia
  • Chromecast je aktívny iba vtedy, keď je TV Stick zapnutý (v standby režime ho nie je možné používať)

Technické špecifikácie:

 Xiaomi TV Stick 4K
Procesor a grafický čipAmlogic S905Y4 + Mali-G31 MP2
RAM a úložisko2 GB RAM LPDDR4 / 8 GB eMMC (5,2 GB použiteľné na aplikácie a dáta)
Bezdrôtová konektivitaWi-Fi 5 (2,4 GHz/5 GHz) + Bluetooth 5.2
PortyHDMI 2.1 + micro USB 2.0
Operačný systémAndroid TV 11 (32-bit)
Maximálne rozlíšenie4K pri 60 fps
HDRDolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
Priestorový zvukDolby Atmos, DTS HD
Podporované video kodekyAV1, VP9, H.265, H.264, MPEG-2, MPEG-1
Podporované video formátyMKV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM
Podporované audio formátyMP3, AAC, RM, FLAC
Podporované obrázkové formátyJPG, BMP, GIF, PNG
Napájanie5 W
Rozmery a hmotnosť106,8 × 29,4 × 15,4 mm / 42,8 gramu

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit