Reprodukcia zvuku a ostatná výbava

Nad a pod 5,5-palcovým displejom sa nachádzajú dva reproduktory, ktoré smerujú priamo na používateľa. Stereo reprodukcia zvuku je svojou kvalitou nadštandardná, avšak za najlepšími smartfónmi v tomto smere zaostáva. HTC U11, Huawei P10 Plus a Huawei Mate 9 dokážu reprodukovať bohatší a hlasnejší zvuk. V porovnaní so smartfónmi, ktoré majú jeden reproduktor, však má nová Xperia navrch.

Nad displejom nájdete aj notifikačnú LED diódu a 13 Mpx predný fotoaparát. Na spodnej hrane sa nachádza USB-C konektor, snímač odtlačkov prstov je umiestnený na pravej bočnej hrane, v tlačidle napájania. S rýchlosťou a spoľahlivosťou snímača odtlačkov prstov sme spokojní a v 95% prípadov funguje rýchlo a korektne. Problém je počas horúcich letných dní, kedy sa potia prsty – v takom prípade má snímač niekedy problém s rozpoznaním našich odtlačkov. Toto je problém väčšiny telefónov, avšak Xperia je v tomto smere predsa len o niečo citlivejšia.

Telefón umožňuje nastaviť 5 rôznych odtlačkov prstov, čo sme naplno využili. Nastavili sme si všetky potrebné prsty pre rôzne spôsoby uchopenia, ako aj pre odomykanie telefónu na stole. Niekto tvrdí, že odomknúť Xperiu XZ Premium, keď leží na stole sa nedá, my však tvrdíme opak. Ide to, treba si nastaviť odtlačky ľavého palca a pravého ukazováka.

Snímač odtlačkov prstov je bočnom tlačidle napájania. Vedľa neho je praktické hardvérové tlačidlo pre spúšť fotoaparátu 

Na pravej bočnej hrane sa nachádza tlačidlo na reguláciu hlasitosti ako aj hardvérové tlačidlo spúšte fotoaparátu. To sme pravidelne využívali. Ocenili sme, že je dvojpolohové, takže pomocou neho môžete aj ostriť na stred scény, resp. na označený objekt. Ľavý bok obsahuje samostatný slot pre microSD kartu a samostatný slot pre nano SIM kartu. Na zadnej strane nájdete nový 19 Mpx fotoaparát s funkciou nahrávania super spomalených videí pri 960 fps. O tejto funkcii informuje v sekcii fotoaparátu.

Xperia XZ Premium ponúka 3230 mAh batériu a tá sľubuje dobrú výdrž. V závislosti od vášho používania sa môže pohybovať na úrovni 1 – 2 pracovných dní. Ak budete telefón využívať aj pre účely častého hrania alebo budete sledovať veľa videa v 4K rozlíšení, potom ho v niektorých prípadoch bude potrebné nabiť aj častejšie ako raz za 24 hodín. Nechýba režim STAMINA, ktorý predlžuje výdrž batérie, pričom si môžete vybrať z trochu nastavení a režimu Ultra STAMINA. Ten obmedzí funkcie telefónu iba na potrebný základ. Je taktiež praktické, že telefón vám posiela notifikácie, v ktorých vás upozorňuje na predpokladaný čas vybitia batérie. Do úvahy pritom berie váš typický spôsob používania telefónu. Niekedy sa to môže hodiť a ak vás budú notifikácie otravovať, môžete si ich vypnúť.

Výdrž batérie predĺži režim STAMINA, ktorý upozorní aj na predpokladaný čas jej vybitia. O dlhšiu životnosť batérie sa stará technológia Qnovo

Novinka takisto ponúka technológiu Qnovo, ktorá je súčasťou Xperia telefónov od minulého roka. Táto technológia berie do úvahy vaše zvyky nabíjania telefónu a pokiaľ pravidelne dávate telefón do nabíjačky v noci, prispôsobí jeho nabíjanie tak, aby sa optimalizovala životnosť batérie. Inak povedané, technológia vie, že telefón sa nemusí cez noc nabiť na 100% plnou rýchlosťou a nabíjanie od 90% do 100% preto prebieha spomalene. Sony tvrdí, že táto technológia môže spomaliť degradáciu batérie a predĺžiť jej životnosť až dvojnásobne. Ak sa využíva Qnovo nabíjanie, telefón vás upozorní a informuje aj o približnom čase, kedy sa telefón nabije na 100%. V prípade potreby sa môžete priamo z notifikácie prepnúť na štandardné nabíjanie a Xperia XZ Premium podporuje aj technológiu rýchleho nabíjania Quick Charge 3.0.

Z ďalšej výbavy stojí za zmienku podpora prenosových rýchlostí mobilného internetu až do 1 Gbps, dual-band Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0. Telefón podporuje Hi-Res Audio a technológiu LDAC, vďaka čomu si môžete dopriať vyššiu kvalitu zvuku aj v prípade bezdrôtových slúchadiel. Pri nastavení LDAC si môžete zvoliť, či sa má preferovať stabilita prehrávaného zvuku alebo zvuková kvalita. Pri používaní slúchadiel vonku odporúčame nastavenie stability, pri počúvaní doma využijete nastavenie kvality. Aj v tomto smere novinka ponúka prémiovú výbavu.

Xperia XZ Premium poteší používateľov, ktorí si potrpia na kvalitu zvuku

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: 5,5-palcový 4K HDR displej
3. strana: Reprodukcia zvuku a ostatná výbava
4. strana: Operačný systém a 960 fps spomalené video
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit