Výborný fotoaparát s lepším post-processingom

Nielen dizajn Xperia smartfónov, ale aj ich fotoaparát delí používateľov do dvoch skupín. Jedna skupina chváli výsledné fotky, druhá skupina v minulosti poukazovala na silnejší post-processing, ktorý sa prejavoval takým spôsobom, že detaily po priblížení fotky splývali. V prípade Xperie XZ Premium je tento (pre niekoho) nedostatok zväčša odstránený a fotoaparát produkuje v dobrých svetelných podmienkach krásne fotky s množstvom detailov aj po priblížení. V slabom svetle sa môže opäť prejavovať o niečo silnejší post-processing, ale to platí prakticky pre všetky smartfóny na trhu. Najlepší výsledok pri fotení v tme tak dosiahnete za použitia statívu a manuálneho režimu. Niektoré fotky počas testovania nás však príjemne potešili aj pri fotení z ruky s automatickým režimom.

Ako už bolo spomenuté, Xperia XZ Premium využíva DRAM pamäť nielen pri natáčaní spomaleného videa pri 960 fps, ale aj pri fotení. Telefón v prípade dynamických scén môže automaticky aktivovať tzv. prediktívne fotenie, v rámci ktorého uloží až 4 snímky – tie zachytávajú až 1 sekundu pred stlačením spúšte. A podobne ako Xperia XZ, aj novinka dokáže prediktívne zaostrovať na pohybujúci sa objekt, takže napr. fotka človeka, ktorý práve skáče, je obvykle pekne ostrá.

Všimnite si základné nastavenia v manuálnom režime

So schopnosťami nového 19 Mpx fotoaparátu v Xperii XZ Premium sme spokojní. Robí krásne a detailné fotky, verne zachytáva farby. Automatické zaostrovanie funguje naozaj rýchlo a máme pocit, že aj automatický režim Superior Auto funguje o niečo spoľahlivejšie ako v minulosti. Do pozornosti dávame náš redakčný fototest a porovnanie s telefónmi Samsung Galaxy S8 a HTC U11. Aktuálne pripravujeme druhú časť fototestu, ktorá obsahuje aj fotky v šere a tme. Prípadne si pozrite priloženú galériu, ktorá obsahuje aj ďalšie fotky. Fotoaparát novej Xperie patrí k najlepším na trhu, aj keď priama konkurencia niekedy zachytí viac detailov na fotke. Platí to aj obrátene.

Ani novinka od Sony neobsahuje optickú stabilizáciu obrazu, ale iba elektronickú. To vás môže trochu obmedzovať pri fotení v tme z ruky, avšak pre účely natáčania videa funguje EIS veľmi dobre. Z hľadiska stabilizácie videa a aj jeho celkovej kvality si zaslúži Sony pochvalu. Je škoda, že 4K režim je opäť dostupný iba vo forme rozšírenia pre fotoaparát a nenájdete ho teda v klasických nastaveniach videa. So zahrievaním telefónu počas natáčania videa alebo pri fotení sme problém nemali.

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: 5,5-palcový 4K HDR displej
3. strana: Reprodukcia zvuku a ostatná výbava
4. strana: Operačný systém a 960 fps spomalené video
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit