5,5-palcový 4K HDR displej

Jedným z hlavných marketingových lákadiel novej Xperie je 5,5-palcový 4K HDR displej. S týmto rozlíšením sme sa stretli už v prípade modelu Z5 Premium, novinka prináša aj podporu technológie HDR. Sony tvrdí, že do smartfónu zakomponovalo technológie z jeho televízorov Bravia a treba uznať, že vizuálna kvalita displeja je výborná. Pri prehrávaní HDR videa sa kvalite zobrazenia nevyrovná žiaden iný smartfón s LCD IPS panelom na trhu. Spokojní sme boli aj s jeho čitateľnosťou na dennom svetle a priamom slnku.

Displej v prípade Xperie XZ Premium funguje podobne ako pri Z5 Premium v tom zmysle, že väčšinu času beží v režime Full HD a do rozlíšenia 4K sa prepne iba počas používania kompatibilných aplikácií, ako je Album, Video, YouTube alebo Amazon Prime Video a aj pri prehrávaní videa v režime celej obrazovky v prípade viacerých prehrávačov tretích strán. Faktom je, že Netflix rozlíšenie 4K zatiaľ nepodporuje v mobilných zariadeniach. V prípade ostatných aplikácií beží v režime Full HD, aj keď všetky screenshoty sú v 4K rozlíšení. Internetom však koluje návod, pomocou ktorého si môžete vynútiť 4K rozlíšenie vo všetkých aplikáciách. Ťažko povedať, či to má v rámci štandardného používania zmysel, rozdiel medzi Full HD rozlíšením a 4K rozlíšením je na obrazovke 5,5-palcového smartfónu prehliadnuteľný.

V prostredí rozhrania systému Android a vo väčšine aplikácií funguje displej v režime Full HD

Podpora technológie HDR je praktickejšia funkcia, avšak je škoda, že ju aktuálne využijete iba pri sledovaní služby Amazon Video Prime. Netflix prehrávanie HDR obsahu na Xperii aktuálne nepodporuje a to isté platí aj pre YouTube. HDR obsah si teda pozriete iba cez video službu od Amazonu, ponuka HDR obsahu tejto služby je pre náš región obmedzená. Doplnené 9. 9.: Sony Xperia XZ Premium podporuje prehrávanie 4K HDR videa v službách Amazon Prime Video a YouTube a prehrávanie HDR obsahu v službe Netflix. Z hľadiska podpory HDR obsahu ide teda o aktuálne najlepšie vybavený telefón na trhu.

HDR podporuje aj systémový prehrávač, prínos technológie sme videli pri prehrávaní testovacích ukážok z filmov Life of Pi a Exodus. Pokiaľ teda máte záložnú kópiu HDR filmu, môžete si ju nahrať do telefónu a vychutnať si podporu HDR. Môžeme však polemizovať o tom, ako často budete sledovať film na displeji smartfónu – niektorí používatelia radi sledujú video na telefóne počas jazdy autobusom či električkou, ale väčšinou ide o iný typ obsahu, ako sú celovečerné AAA filmy.

V súvislosti so 4K obsahom (či už je s podporou HDR alebo nie) treba dodať, že takýto obsah je náročný na veľkosť úložiska telefónu. Pravdepodobne využijete microSD kartu, nakoľko hodina 4K obsahu v službe Amazon Prime Video zaberá takmer 7 GB. Pre porovnanie, hodina Full HD obsahu v tejto službe vyžaduje 1,8 GB. Je zrejmé, že 4K obsah nebudete streamovať cez dátovo obmedzené mobilné pripojenie.

Je škoda, že Sony nevyužilo potenciál 4K displeja pre virtuálnu realitu. V tomto smere je zo strany výrobcu nulová podpora a nakoľko Xperia XZ Premium využíva LCD panel, telefón nie je kompatibilný s virtuálnou realitou Daydream. Pokiaľ však budete sledovať 4K video cez YouTube alebo v inom prehrávači v režime celej obrazovky a zároveň v režime pre virtuálnu realitu, prínos tohto displeja aspoň čiastočne využijete.

Streamovanie 4K obsahu zo služby Amazon Prime Video spotrebuje takmer 7 GB za hodinu

Aby sme to zhrnuli. Prínos 4K rozlíšenia je v smartfóne stále diskutabilný a najlepšie je využiteľný vo virtuálnej realite, ktorú však Xperia XZ Premium výraznejšie nepodporuje. Môžete však sledovať videá v 4K rozlíšení vo VR režime a vtedy ho využijete naplno. Škoda však, že Sony tento potenciál lepšie nevyužilo. Rozdiel v prípade aktívneho a neaktívneho HDR je veľmi dobre vidieť a v tomto smere si môžeme len povzdychnúť, že aktuálne nie je viac dostupného obsahu. Spočiatku by úplne stačilo, keby HDR v Xperii podporovali aj služby Netflix a YouTube. Nie je tomu tak. YouTube nepodporuje zatiaľ žiadne mobilné zariadenie v HDR a Netflix podporuje iba LG G6. Sony Xperia XZ Premium ponúka podporu služby Amazon Prime Video. Na Slovensku by bola praktickejšia podpora Netflixu.

Nič to však nemení na tom, že celková kvalita displeja je výborná a na sledovanie The Grand Tour nie je aktuálne lepšie mobilné zariadenie (s výnimkou Samsung Galaxy S8), ako je Sony Xperia XZ Premium. Ocenili by sme však, ak by nám Sony dalo nastavenie, pomocou ktorého by sme si mohli pre každú aplikáciu zvoliť, v akom rozlíšení má fungovať. Tiež by sme ocenili možnosť zapnúť displej dvojitým poklepaním displeja, nakoľko to hardvér umožňuje (a softvér zatiaľ nie) a praktická by bola aj systémová funkcia pre filter modrého svetla. Tzv. nočný režim dnes ponúkajú už prakticky všetci výrobcovia, Sony je v menšine.

Možnosti nastavenia displeja. Nočný režim s tlmením modrého svetla však chýba

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: 5,5-palcový 4K HDR displej
3. strana: Reprodukcia zvuku a ostatná výbava
4. strana: Operačný systém a 960 fps spomalené video
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit