Technológie a výdrž

4,6-palcový displej má rozlíšenie 1280 × 720 px. Tým sa odlišuje od ostatných modelov a taktiež aj tým, že nepodporuje zobrazenie HDR obsahu. Popravde, nevadilo nám to. Na 4,6-palcovom displeji sme sledovali videá minimálne a HD rozlíšenie je pri tejto uhlopriečke akceptovateľné. Nikdy sme nemali pocit, že by nebol obraz ostrý. Práve naopak, ku kvalite obrazovky a zobrazenia nemáme pripomienky. Výborná je aj čitateľnosť na priamom slnku. A vďaka nižšiemu rozlíšeniu môže telefón ponúknuť dlhšiu výdrž, nakoľko má 2700 mAh batériu. Rovnakú ako model XZ1.

Compact v našom teste výdrže potešil. Pokoril hranicu 11 hodín v teste aplikácie PCMark. XZ1-ka za rovnakých podmienok dosiahla 8,5 hodiny. O cca 30% dlhšiu výdrž menšieho z dvojice Xperii XZ1 sme pocítili počas bežného používania. Telefón bez problémov pokryl 24-hodinové používanie a nikdy sme sa neobávali o jeho výdrž. Aj klasická XZ1-ka nám za normálnych okolností vydržala v práci od rána do večera, avšak pri XZ1 Compact sme vždy vedeli, že máme v rezerve ďalších cca 20% kapacity, ak by bolo treba niečo robiť s telefónom nad rámec dennej rutiny. A keď sme sa s telefónom počas víkendu príliš nehrali, vydržal aj dva dni.

Výdrž, STAMINA režim a podpora slúchadiel s technológiou LDAC a aptX HD

XZ1 Compact ponúka stereo reproduktory a tie potešia kvalitou reprodukcie a vzhľadom k rozmerom aj hlasitosťou. Reprodukcia zvuku je na úrovni XZ1-ky, v prospech verzie Compact hrá najmä to, že v segmente malých telefónov nič lepšie nenájdete. Aj vďaka tomu, že konkurencia je minimálna. To však neznižuje kvalitu reproduktorov. Aj menšia z dvojice Xperii XZ1 má vo výbave procesor Snapdragon 835 a 4 GB RAM. Odlišuje sa však úložiskom o veľkosti 32 GB. Je to škoda, avšak možnosť použiť microSD kartu na ukladanie multimédií samozrejme nechýba. Rovnako nechýba operačný systém Android 8.0 s nadstavbou Xperia. Počas nášho testovania sme dostali jednu opravnú aktualizáciu.

Pre úplnosť dodajme, nakoľko v recenzii na XZ1-ku sme na to zabudli, že XZ1 a ani XZ1 Compact nemajú v sebe zabudovanú funkciu FM rádia. Taktiež nie je možné zobudiť telefón dvojitým poklepaním na displej a chýba aj filter modrého svetla. Ostatné vlastnosti sú totožné s Xperiou XZ1, takže odporúčame si prečítať recenziu na ňu. Pre niekoho lákadlom môže byť funkcia 3D skener, pomocou ktorej si môžete vytvoriť 3D model vašej hlavy alebo nejakého objektu. Model je následne možné zaslať do niektorej zo služieb, kde vám ho na 3D tlačiarni vytlačia a pošlú. Cena za takúto službu sa pohybuje od 13 eur aj s poštovným na Slovensko. Tvoriť 3D modely však odporúčame pri optimálnych svetelných podmienkach.

3D skener a proces objednávky vytlačeného modelu

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Technológie a výdrž
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit