Otestovali sme menšiu z dvojice vlajkových lodí od Sony.

Sony Xperia XZ1 nás potešila. Nie tým, ako vyzerá alebo tým, čo prináša. Ale najmä tým, že ide o praktický telefón, ktorý má skvelú ergonómiu, výborne sa drží a spoľahlivo funguje. Hoci ide o zmenšenú verziu smartfónu Xperia XZ Premium, 5,2-palcová uhlopriečka bude pre mnohých ideálna na držanie a používanie v jednej ruke. Ak však hľadáte ešte niečo menšie, do ringu vstupuje jeho menší brat, ktorý prakticky nemá súpera.

Sony Xperia XZ1 Compact ponúka 4,6-palcovú uhlopriečku. iPhone má o 0,1 palca väčší displej, avšak Xperia XZ1 Compact svojim spracovaním evokuje skôr najmenší iPhone s prívlastkom SE. Rozmermi sa radí niekde medzi klasický iPhone a jeho 4-palcovú verziu.

Sony si zaslúži pochvalu za to, že do 4,6-palcového telefónu dokázalo zakomponovať prakticky plnohodnotnú výbavu modelov XZ1 a XZ Premium. Faktom však je, že objem telefónu je iba o 4,7% menší v porovnaní s XZ1 a o 5,7% menší v porovnaní s 5,8-palcovým Samsungom Galaxy S8.

Galéria: Porovnanie Sony Xperia XZ1 Compact s modelmi XZ1 a XZ Premium

Dôvodom je hrúbka telefónu. Xperia XZ1 Compact má hrúbku 9,3 mm a je to cítiť. Pri držaní telefónu máte niekedy pocit, že máte v ruke malú tehličku. Pod tento pocit sa podpisujú bočné steny, ktoré sú rovné, takže telefón môžete postaviť na výšku a dokonca aj na šírku. Na bočných hranách možno badať mierne zaoblenie, ale pocit z držania telefónu je iný ako v prípade Xperie XZ1.

Subjektívne nám do ruky lepšie padla 5,2-palcová Xperia, ale aj XZ1 Compact má vďaka malej výške a relatívne úzkej šírke svoje čaro. Najväčšou výhodou je, že sa používa pohodlne v jednej ruke a palcom pokryjete naozaj celý displej. A to aj keď ste žena s malou rukou. Mimochodom, Xperia XZ1 Compact má o niečo menšie rámiky nad a pod displejom. Viditeľné je to najmä v prípade čela nad obrazovkou, o nejaký milimeter je však menšia aj brada. Škoda, že sa to nepodarilo dosiahnuť aj pri rozmerovo väčších súrodencoch.

Čo sa konštrukcie týka, XZ1 Compact má takisto jednoliatu konštrukciu zadnej strany a bokov. Xperia XZ1 mala túto časť konštrukcie z kovu, XZ1 Compact má plastové šasi. Kvôli tomu nepotrebuje pásiky antén po bokoch a subjektívne sa aj ťažšie zapacká, čo je výborné. Odtlačky prstov nie sú v našom prípadne viditeľné ani po niekoľkotýždňovom používaní. Vďaka hrúbke telefónu nevytŕča ani 19 Mpx Motion Eye fotoaparát s funkciou natáčania superspomalených záberov. Áno, Xperia XZ1 Compact má totožný fotoaparát ako XZ1 a XZ Premium.

Galéria: Sony Xperia XZ1 Compact z každého uhla 

NFC čip je umiestnený na štandardnom mieste v strede zadnej strany. Na ľavom boku nájdete tlačidlá nastavenia hlasitosti, napájacie tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov a hardvérovú spúšť. K nej malá pripomienka – subjektívne sa nám používala najmenej pohodlne spomedzi XZ1 a XZ Premium.

Dôvod je ten, že tlačidlo menej vystupuje a pri jeho stláčaní máte teda pocit, že ho musíte stlačiť výraznejšie, až mierne pod úroveň bočnej steny. Pre porovnanie, stlačená spúšť v prípade XZ1 a XZ Premium „trčí“ z tela rovnako ako nestlačená spúšť XZ1 Compactu. Je však možné, že keď nebudete prechádzať z modelu XZ1 (ako my), tak toto vôbec nebudete riešiť. Môže ísť o vec zvyku.

XZ1 Compact ponúka aj 3,5 mm jack na hornej strane, USB-C port na spodnej strane a šachtu pre nano SIM kartu a microSD kartu na ľavej strane. Dual SIM verzia telefónu nie je k dispozícii. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Technológie a výdrž
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit