Galaxy Note 20 Ultra: Posledný oficiálny z radu (2022)

Aj Note 20 prišiel v dvoch verziách. Menšia, klasický Galaxy Note 20, mala až 6,7-palcový displej a uhlopriečka jeho veľkého brata Galaxy Note 20 Ultra sa vyšplhala až na 6,9-palca. Na tú druhú som mal v čase predstavenia zálusk, avšak šialená cena a použitie horšieho procesora Exynos 990 ma jednoznačne odradili od kúpy za plnú cenu.

Posledný Note som si tak zaobstaral až vo februári 2022. Podobne ako Note 10 Plus som ho kúpil cez inzerát a šlo, samozrejme, o používaný kus. Na prvý pohľad je hlavný medzigeneračný rozdiel v tom, že telefón je opäť viac pretiahutý, keďže displej je zhruba rovnako široký, ale dlhší. Ako prvý Note má dvadsiatka zobrazovaciu frekvenciu 120 hertzov, avšak len pri Full HD rozlíšení. Pri ňom som napokon aj zostal, pretože voľným okom nevidím žiadny rozdiel oproti natívnemu 3088 x 1440 bodov. Naopak, rozdiel 60 versus 120 Hz je pre mňa zreteľný.

Najväčšie zmeny nastali pri fotoaparáte, ktorý má až 108 Mpix hlavný snímač a päťnásobný optický zoom. Je to citeľná „papierová“ zmena, ktorá sa prejavuje aj v praxi a dáva mi pri novinárskom fotení v teréne širšie možnosti. Slabinou je však podľa mňa nočné fotenie s týmto zoomom, keď má telefón často problém zaostriť.

Za nevýhodu považujem aj samotný masívny fotomodul, ktorý výrazne vyčnieva z tela a tento hrboľ nedokáže vyrovnať ani jedno z troch puzdier, ktoré na telefón mám. Vždy sa trochu kyvoce, čo je nepríjemné hlavne pri písaní, keď je telefón položený na stole.

BONUS: Tablet Galaxy Tab S6

Okrem spomínaných Notov vlastním aj jeden z tabletov s S Penom, takže v krátkosti spomeniem aj ten. Na rozdiel od telefónov mi je celkom ľúto, že som zaň dal takmer 700 eur, pretože ho nevyužívam ani zďaleka tak intenzívne, ako by sa na tú cenu patrilo. Posledných zhruba 12 rokov som síce vždy mal nejaký tablet, ale v budúcnosti musím naozaj zvážiť, či ešte takéto zariadenie potrebujem.

Mojimi hlavnými pracovnými nástrojmi sú totiž notebook a telefón. Tablet, ako určitý medzistupeň, si pri nich len ťažko hľadá svoje miesto pod slnkom. Vždy skôr siahnem po jednom z dvoch prvých menovaných zariadení a tablet využívam hlavne na čítanie elektronických kníh a príležitostne ako druhú obrazovku k notebooku, keď nemôže byť zacvaknutý na dokovacej stanici s druhým veľkým monitorom.

U Galaxy Tab S6 mi prekáža aj pero S Pen pripevnené na chrbte tabletu, čo nepovažujem za šťastné riešenie. Keď som však doma a potrebujem si niečo napísať na telefóne, často po pere z tabletu siahnem, pretože do ruky pasuje oveľa lepšie ako malé stylusy na Note 10 a 20.

A čo bude ďalej?

Note 20 je oficiálne posledným z radu týchto zariadení, ktoré chcel Samsung nahradiť skladacími telefónmi. Ja osobne však mám z nich rozporuplné pocity. Na jednej strane vyzerá veľký roztvorený displej naozaj impozantne, ale jeho (takmer) štvorcový tvar považujem za ťažšie využiteľný.

Zásadne ma však odrádzajú kompromisy, aké u zariadenia za 2000 eur nie som ochotný akceptovať. Ide napríklad o nepríjemný záhyb v strede obrazovky, slabší fotoaparát či chýbajúcu odolnosť voči prachu. Rozumiem, že ide o triedu telefónov, ktorá je ešte len na začiatku svojho vývoja, ale nie som si istý, či napokon nepôjde o slepú vetvu, resp. možno len o okrajový segment trhu s mobilnými telefónmi. Osobne ma skladačky od Samsungu príliš nezaujali, keď už, tak skôr by som si rád vyskúšal Huawei Mate Xs 2.

V každom prípade, niečo si museli uvedomiť aj v Samsungu, pretože rad Note dostal po ročnej prestávke nasledovníka v podobe modelu Galaxy S 22 Ultra. Výrobca má u mňa malé mínus za to, že ho nenazval Note, ale v skutočnosti ide prakticky o priameho pokračovateľa. Tento telefón som však zatiaľ nemal možnosť vyskúšať, takže sa k nemu neviem vyjadriť.

Na záver si dovolím malé zamyslenie, či nové topmodely smartfónov vôbec stoja za tie peniaze. Pochopiteľne, na túto otázku si musí v prvom rade odpovedať každý sám, ale v prípade mňa, hoci technologického nadšenca, ktorý neraz neváhal vysoliť stovky eur za zariadenia, ktoré vôbec nutne nepotreboval, sa už objavujú nemalé pochybnosti.

Zvažoval som napríklad kúpu spomínaného Galaxy S22 Ultra, ale pri cene okolo 1400 až 1500 eur som si musel neustále klásť otázku, či sa mi oplatí vysoliť takúto čiastku za telefón. Hlavne, ak mi model za tretinu tejto sumy poskytne na 80 či 90 percent rovnaké využitie ako ultradrahá Ultra. Keď sa nad tým zamýšľam, bez zásadných obmedzení by som stále vedel fungovať s Note 8 či 9 a okrem trochu väčšieho displeja a fotoaparátu s väčším zoomom a širokouhlým objektívom by mi nič nechýbalo.

Čo teda bude ďalej? V mojom prípade plánujem najbližšie roky využívať dvojicu Note 20 Ultra a Note 10 Plus, pretože nevidím dôvod na upgrade. Verím však, že Samsung rad Note v nejakej podobe v budúcnosti zachová, pretože za poslednú dekádu patril podľa mňa k tomu najlepšiemu, čo nám mobilný trh priniesol.

Článok je rozdelený do štyroch častí:

  1. Galaxy Note, Note II, Note III
  2. Galaxy Note 4, Note 5, Note 7
  3. Galaxy Note 8, Note 9, Note 10
  4. Galaxy Note 20 a čo bude ďalej

Prečítajte si aj:

1 2 3 4

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.