Od 15. 6. 2017 platí nová regulácia cien v EÚ roamingu.

Roaming v Európskej únii od dnes doslova nekončí a nekončia ani príplatky za využívanie mobilných služieb v krajinách EÚ. Európska únia však tieto poplatky opäť znížila a prikázala operátorom, aby ich platili oni. To je hlavná zmena, pretože v minulosti vám operátor vyúčtoval všetku vašu aktivitu v zahraničí a dnes musí zaplatiť tieto poplatky za vás. V praxi to znamená, že budete využívať mobilné služby v EÚ za rovnakých podmienok ako doma. Nájdu sa však aj výnimky.

O nových pravidlách využívania EÚ roamingu, ktoré určili slovenskí operátori, sme postupne informovali počas posledných dní. Pre lepší prehľad prinášame podstatné informácie na jednom mieste.

Telekom

Pri mesačných paušáloch Happy môžu používatelia od 15. júna 2017 využívať voľné minúty, SMS a dátové balíčky naplno vo všetkých krajinách EÚ, v Nórsku, Lichtenštajnsku a Islande. Voľné minúty do všetkých sietí sú k dispozícii na volania v 30 štátoch. Prijímanie hovorov je bezplatné a bez príplatkov je možné využívať aj predplatené dáta.

Pri Easy kartách sa uplatňujú v krajinách EÚ rovnaké ceny ako doma. Easy Pecka ponúka odchádzajúce volania za 9 centov, SMS za 6 centov a 1 MB dát za 10 centov. V prípade karty Juro platí doma aj v zahraničí cena 5 centov za minútu/SMS/MMS/1 MB dát, resp. výhodnejšia cena 2 centy na 30 dní po aktivácii karty alebo dobití kreditu v hodnote 5 eur a viac.

Výnimky: Pri denných dátových balíčkoch pre paušály Happy, dennom internete pre Easy a dátových službách Mobilný internet S, M a L sa aplikuje tzv. roamingový FUP. To znamená, že časť dát je zadarmo aj v EÚ, avšak po prekročení daného objemu sa začne účtovať roamingový príplatok vo výške 0,009 € za MB. Detaily nájdete v samostatnom článku.

Prečítajte si: EÚ roaming v Telekome od 15. 6. 2017

Orange

Zákazníci Orangeu môžu od 15.6. v celej EÚ, ale aj v Nórsku, Lichtenštajnsku a na Islande komunikovať za ceny ako doma. Na komunikáciu v týchto krajinách môžu čerpať obsah svojho paušálu alebo kreditu. Po prečerpaní svojich predplatených minút alebo správ zaplatia za ďalšiu komunikáciu rovnako, ako by platili za komunikáciu do inej domácej siete, ako je sieť Orangeu. To predstavuje 10 centov za minútu alebo 6 centov za SMS. Ak má zákazník neobmedzený balík volaní a SMS, využiť ho môže v spomenutých krajinách. Rovnako môžu zákazníci využívať svoje predplatené dáta.

Toto platí pre staré paušály Flex, Max, Sova, Delfín, Kengura, Panter a aj pre nové paušály Go Europe. Ak máte paušál Go, ktorý bol predstavený nedávno, Orange vám ho automaticky zmení na Go Europe.

Orange predstavil aj nové roamingové balíčky pre výhodnejšie využívanie mobilných služieb v zahraničí. Detaily nájdete v našom článku alebo priamo na webe operátora.

Výnimky: Ak máte paušály Data Max, odporúčame, aby ste sa informovali u operátora na objem predplatených dát, ktoré je možné využiť v EÚ bez príplatku.

Prečítajte si: EÚ roaming v Orangei od 15. 6. 2017

O2

V O2 môžu zákazníci už od 13. júna 2017 volať, SMS-kovať a využívať svoj dátový balík v celej EÚ ako doma. To sa týka O2 Paušálov a aj cien/balíčkov v prípade predplatených kariet O2 Fér a O2 Voľnosť.

Výnimky: V prípade dátovo orientovaného paušálu O2 Dáta je časť dát zadarmo aj v EÚ, nad rámec určitého objemu bude účtovaný roamingový príplatok vo výške 0,00924 € za MB. Roamingový príplatok sa účtuje aj pri Denných dátach (250 MB za 50 centov) pri predplatených kartách O2 Fér a O2 Voľnosť, avšak od 3. júla až po prečerpaní viac ako 125 MB dát za deň. Výnimkou je ČR, tam môžete využívať všetky dáta bez príplatkov. Ďalšie detaily nájdete v našom článku.

Prečítajte si: EÚ roaming v O2 od 13. 6. 2017

4ka

V 4ke platí aj naďalej cena 4 centy za minútu volania, SMS a 1 MB dát doma a v celej EÚ. Novinkou je, že používatelia 4ky už nebudú v krajinách EÚ platiť za prichádzajúce hovory. 4ka taktiež predstavila nový dátový balíček EÚ DÁTA, ktorý obsahuje 500 MB dát s platnosťou 15 dní a je možné ich využívať v krajinách EÚ.

Výnimky: 4 centy za minútu volania, SMS a 1 MB dát platia v EÚ všetci používatelia 4ky. V EÚ nie je možné čerpať predplatené jednotky paušálov/balíkov TO., nakoľko tie platia iba na území SR. Takisto nie je možné čerpať predplatené dátové balíky GIGA. Dátovať bez ďalších extra poplatkov v EÚ je možné len v prípade, ak si predplatíte balíček EÚ DÁTA a to iba počas jeho platnosti. Detaily nájdete v našom článku.

Prečítajte si: EÚ roaming vo 4ke od 15. 6. 2017

Ochrana pred zneužívaním novej regulácie EÚ roamingu

Operátori budú monitorovať prevádzku a správanie používateľov. Je potrebné, aby ste za obdobie 4 mesiacov využili minimálne 51% jednotiek (dáta, SMS, volania) na území SR. V opačnom prípade vás operátor upozorní a ak budete aj naďalej pokračovať v prevažnom využívaní služieb v zahraničí, môže vám aplikovať roamingové príplatky vo výške 3,84 centov za minútu hovoru, 1,2 centa za SMS a 9,24 eur za 1 GB dát.

Výnimkou sú samozrejme cestovateľské balíčky, ktoré nájdete v ponuke niektorých operátorov a ktoré obsahujú jednotky na využitie iba v krajinách EÚ.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit