Galaxy Z Fold5 odstráni jeden z najväčších nedostatkov skladacích telefónov.

Prvou veľkou udalosťou spoločnosti Samsung v roku 2023 bolo uvedenie vlajkovej série Galaxy S23. To sa konalo 1. februára, čiže je to už veľmi dlhá doba, čo nás núti pozerať sa dopredu. Ďalšou z významných udalostí kórejského výrobcu je uvedenie skladacích telefónov série Galaxy Z Fold a Z Flip. Tieto telefóny sú z pohľadu spoločnosť veľmi dôležité, keďže skladací dizajn sa teší čoraz väčšej popularite.

O väčšom vonkajšom displeji Galaxy Z Flip5 sme síce písali v staršom článku, ale nová správa od leakera IceUniverse poskytuje ešte lepší pohľad na zmeny, ktoré spoločnosť Samsung plánuje nielen pri tomto telefóne. Zdroj okrem všeobecných informácií zverejnil aj niekoľko technických parametrov “véčka” Galaxy Z Flip5, ale aj väčšieho Galaxy Z Fold5.

Pokým už vo februári bolo známe, že vonkajší displej Galaxy Z Flip5 bude o niečo väčší, tak teraz je táto informácia doplnená aj o jeho údajný rozmer 3,4-palca. Pokiaľ teda zoberieme v úvahu fakt, že displej Galaxy Z Flip4 má uhlopriečku iba 1,9-palca, tak nárast rozmerov vonkajšieho displeja Galaxy Z Flip5 je skutočne výrazný. Zdroj dodáva, že pomer strán je 1:1,038, čiže ide o takmer dokonalý štvorec

Samsung Galaxy Z Flip4Zdroj: Samuel Hindy
Samsung Galaxy Z Flip4

Zmeny sa dostanú aj na vnútornú stranu zariadenia. Okolo vnútorného displeja by mali byť tenšie rámčeky, čiže aj vnútorná strana prejde výraznými zmenami a bude oveľa modernejšia. Novým bude aj pánt, ktorý umožní ešte viac skryť zahnutie displeja.

IceUniverse informuje, že aj pri dizajne Galaxy Z Fold5 sa očakávajú viaceré významné zmeny, hoci predný displej si zachová 6,2-palca, čo je hodnota známa z modelu Galaxy Z Fold4. Samotné zariadenie bude o 0,2 mm užšie ako jeho predchodca, ale tiež dostane nový pánt, ktorý umožní skryť záhyb a eliminovať medzeru, keď je zariadenie v zatvorenom stave. Aj hrúbka v zloženom stave by mala dostať významný “upgrade”. Predpokladá sa, že bude približne o 2 mm menšia, ako pri modeli Galaxy Z Fold4. Tieto zmeny sa samozrejme prejavia aj na nižšej hmotnosti. Tá bude údajne 254 gramov.

Ani v oblasti výkonu nepríde k žiadnym experimentom. Samsung aj pri skladacom duu vsadí na Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, pričom Galaxy Z Flip5 a Z Fold5 budú vodoodolné na úrovni IPX8.

Pripomeňme si, že ani konkurencia nespí, čo dokazuje pripravovaná Motorola Razr 2023, ktorá taktiež dostane oveľa väčší vonkajší displej, čo naznačujú viaceré správy z prostredia spoločnosti.

Zdroj: IceUniverse 1, IceUniverse2

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.