Fámy o budúcoročnom najvyššom rade smartfónov Samsungu budú čoraz častejšie.

Aktuálny rad Samsung Galaxy S23 je tu s nami ešte len pár týždňov, ale zvesti o jeho nástupcovi sa už začali objavovať a postupne ich bude stále viac. Tie najnovšie predpovedajú niekoľko technických vylepšení. Informovali o nich portály SamMobile.com a SamLover.com.

Jedným z tých, ktoré znejú uveriteľne a logicky, je procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Tento bod je asi zbytočné príliš rozoberať, je totiž jasné, že Qualcomm predstaví svoj vlajkový čipset pre budúci rok a je prakticky nemysliteľné, aby Samsung vo svojom špičkovom rade použil iný čipset. Doplnený má byť úložiskom typu UFS 4.1.

Otázkou zostáva len to, či sa zopakuje situácia z tohto roku, keď juhokórejský výrobca Snapdragonmi vybavil modely S23 na všetkých trhoch, alebo sa vráti k rozdeleniu v rámci jednotlivých regiónov, pričom niektoré, vrátane Európy, by dostali jeho vlastný procesor Exynos.

Druhou novinkou má byť vraj displej s obnovovacou frekvenciou 144 hertzov (Hz). Súčasné Galaxy S23 a aj S22 majú 120 Hz, takže pre väčšinu používateľov nepôjde o zásadnú zmenu. Uvítať by ju mohli hlavne hráči mobilných hier, keďže tam sa ráta každý hertz.

Veľké percento používateľov zaujíma pri smartfónoch hlavne fotoaparát. Samsung Galaxy S23 priniesol v tejto oblasti novinku, ktorou je 200 Mpx snímač hlavného fotoaparátu. Toto rozlíšenie údajne zostane zachované, ale malo by dôjsť k vylepšeniu celkového spracovania obrazu a detailov, realistickejším farbám či odtieňom pleti.

Samsung Galaxy S23 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra

SamLover tiež uviedol, že Galaxy S24 Ultra bude mať vylepšené možnosti priblíženia. Súčasný duálny teleobjektív Galaxy S23 (aj S22) ponúka 3x a 10x optické priblíženie, takže je možné, že tieto hodnoty sa posunú vyššie a zoom sa zväčší. Navyše, pri iPhone 15 Pro Max sa predpokladá 6x periskopický zoom, takže možno Samsung bude chcieť udržať svoj náskok. Rovnako sa očakáva zlepšenie fotografovania so zoomom pri horších svetelných podmienkach, pretože toto je stále určitá slabina aj S23 Ultra.

No a zatiaľ poslednou spomínanou funkciou, ktorá by mohla pribudnúť, jesatelitné pripojenie. To sa spomínalo už v súvislosti s Galaxy S23, ale napokon sa v ňom táto funkcia neobjavila. Keďže Apple ju má už v aktuálnych telefónoch iPhone 14 (základné modely aj vyššie Pro), je pravdepodobné, že juhokórejská spoločnosť bude chcieť konkurenčnú výhodu svojho súpera dorovnať.

Pripomeňme, že ide o odosielanie núdzových správ cez satelity v oblastiach, kde nie je pokrytie mobilnými sieťami. Hoci určite nejde o každodenne využiteľnú funkciu, v prípade mimoriadnej situácie môže byť neoceniteľnou.

Už predtým sa pritom spomínalo vylepšenie oproti iPhonom 14, ktoré umožňujú cez satelity odosielať len krátke textové správy. Samsung, pre ktorého má túto službu zabezpečovať spoločnosť Iridium, vraj umožní satelitne posielať aj malé obrázky a dokonca telefonovať.

Zdroje: SamMobile.com, SamLover.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.