Je to daň za nový pomer strán vonkajšieho displeja?

O pripravovanej dvojici skladateľných smartfónov Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6 sa toho popísalo už skutočne veľa. Takmer každý deň sa objavujú nové fámy, ktoré nepribližujú iba dizajn týchto zariadení, ale aj ich funkčnú výbavu. Nie je sa však čomu diviť. Predstavenie tejto dvojice sa očakáva koncom júla v Paríži, a hoci o nových skladateľných telefónoch spoločnosti Samsung vieme takmer všetko, ešte stále sa objavujú informácie, ktoré dokážu prekvapiť. Doteraz nie je dokonca celkom jasné, ako to dopadne s modelom Galaxy Z Fold6 Slim, a už sa stihla objaviť informácia, že kórejský gigant by mal na júlovej udalosti Unpacked skutočne predstaviť iba jednu verziu modelu Galaxy Z Fold6.

K sérii únikov sa najnovšie pridáva spoľahlivý leaker Ice Universe, ktorý na sociálnej sieti X.com zverejnil detailný obrázok vonkajšieho displeja Galaxy Z Fold6 s pomerne výraznými rámikmi. Očakáva, že tento displej bude mať uhlopriečku 6,3 palca, avšak už s novým pomerom strán 22 : 9. To znamená, že displej bude o niečo širší a nižší ako pri modeli Galaxy Z Fold5 s pomerom strán 23,1 : 9, vďaka čomu sa bude ľahšie používať.

Detail rámikov okolo displeja Galaxy Z Fold6Zdroj: IceUniverse
Detail rámikov okolo externého displeja Galaxy Z Fold6

Galaxy Z Fold6 by mal byť vybavený čipsetom Snapdragon 8 Gen 3, ale aj menším záhybom na vnútornom displeji vďaka hrubšiemu ultratenkému sklu (UTG). Hoci v prípade hardvéru fotoaparátov sa medzigeneračne neočakávajú žiadne veľké zmeny, tak ich dizajn by sa mal vraj zmeniť. Doteraz však nie je potvrdené, do akej miery. V každom prípade by sa mali do Galaxy Z Fold6 dostať nasledujúce fotoaparáty –  50 Mpx hlavný so senzorom ISOCELL GN3, 10 Mpx s 3× teleobjektívom a ultraširokouhlý s rozlíšením 12 Mpx.

Samsung Galaxy Z Fold 6 a Z Flip6 na renderoch

Nedávne správy o modeli Galaxy Z Fold6 Slim alebo Ultra (názov bude upresnený) síce naznačili možné uvedenie na trh “koncom” tohto roka, avšak niektoré zdroje spomínajú až začiatok roka 2025. To znamená, že tento telefón by mal byť uvedený až so sériou Galaxy S25, čo naznačuje, že Samsung opäť mení svoju stratégiu uvádzania jednotlivých modelov a robí ju menej prehľadnou.

V súvislosti s modelom Slim sa však objavila informácia, že do svojej výbavy dostane senzor ISOCELL HP2 s rozlíšením 200 Mpx a oproti júlovej várke skladateľných telefónov aj o niečo lepšiu výbavu.

Zdroj: IceUniverse, GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.