Modelový rad Pixel 9 ešte nie je predstavený, no úniky už sa sústreďujú na sériu Pixel 10.

Prvé procesory s názvom Tensor prišli do smartfónov od spoločnosti Google už v sérii Pixel 6. Tento rok tak môžeme očakávať už štvrtú generáciu smartfónov s vlastným čipsetom od Googlu, na ktorom spolupracuje aj Samsung. Pôjde o procesor Tensor G4, ktorý bude poháňať modelový rad Pixel 9. Podľa aktuálnych únikov však pôjde o poslednú generáciu smartfónov, ktorá bude využívať čiastočne vyrobený čipset od Googlu a Samsungu, pričom Tensor G5 prinesie výraznú zmenu.

Tensor G5 bude základom modelového radu Google Pixel 10 a Google sa má pri ňom spoľahnúť na 3 nm proces od TSMC. Google však má tento čipset vyrábať plne vlastným spôsobom, teda všetky komponenty by mali byť od Googlu. Hlavným rozdielom medzi Tensorom G4 a G5 bude teda to, že už nepôjde o čiastočný Exynos od Samsungu.

Séria Pixel 10 bude prelomovou generáciou

Prvé informácie o čipsete, ktorý má Google vytvoriť celkovo z vlastných komponentov, prišli už v júni minulého roku. Už vtedy sa rátalo s tým, že Google využije technológiu od TSMC a nie od Samsungu, čo môže samo o sebe znamenať výrazný pokrok. TSMC má totiž efektívnejšiu technológiu v porovnaní so Samsungom a čipsety vyrobené v ich dielňach sú výkonnejšie, efektívnejšie na batériu a zároveň nemajú problém s prehrievaním.

Google Pixel 8 Pro oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 Pro oficiálne

V januári tohto roku sa téma čipsetov Tensor vyrábaných TSMC opäť otvorila a zdá sa, že už konečne vieme, kedy táto zmena nastane. Americký gigant má efektívnejší čipset ponúknuť v sérii Pixel 10, ktorá využije Tensor G5. Tieto telefóny prídu na trh v roku 2025, tohtoročná séria teda bude mať stále čipsety postavené na procese Samsungu.

Samsung má však taktiež na najbližšie mesiace veľké plány, keďže pracuje na novom čipsete Exynos 2500. Ten by mal byť postavený na 3 nm procese a objaviť by sa mohol už v sérii smartfónov Galaxy S25. Budúci rok bude teda na nové smartfóny zaujímavý či už v podobe radu Pixel 10 od Googlu, no aj v prípade iných smartfónov.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.