Nová séria iPhone 15 na batérii nezapracovala.

Séria iPhone 15 je na svete a septembrová konferencia spoločnosti Apple priniesla na trh hneď štyri nové modely. Tieto smartfóny so sebou prinášajú viacero vylepšení v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, no najväčšiu pozornosť na seba strhol USB-C konektor vo výbave.

Fanúšikov spoločnosti Apple však okamžite po predstavení začala zaujímať jedna z najväčších slabín iPhonov, ktorou je výdrž batérie. iPhony sú všeobecne známe menšou kapacitou batérie, no všetci akosi dúfali, že sa Apple polepší. Ako ale vyplýva z oficiálnych informácií, vylepšenie výdrže batérie sa tento rok nekoná.

iPhone 15 (Plus) vs iPhone 14 (Plus)

Predtým, než si porovnáme Pro verzie smartfónov, ukážeme si porovnanie základného iPhone 15 a iPhone 14, resp. ich Plus verzií. V oboch prípadoch pritom pôjde o vzájomné porovnanie medzi generáciami, následkom čoho bude zistenie, či Apple vôbec niečo vylepšil.

Základný model iPhone 15 má na oficiálnej stránke Apple uvedené, že vydrží až 20 hodín prehrávania videa, 16 hodín prehrávania streamovaného videa a 80 hodín audio playbacku. V tomto prípade je však nutné poznamenať, že rovnaké údaje Apple uvádza aj v prípade modelu iPhone 14, teda minuloročnej generácie smartfónu.

iPhone 15Zdroj: Apple
iPhone 15

Druhým modelom, ktorý si rozoberieme v porovnaní batérie, je iPhone 15 Plus. Ten má vydržať podľa výrobcu až 26 hodín prehrávania videa, 20 hodín streamovaného videa a 100 hodín audio playbacku. Aj v tomto prípade ale ide o rovnaké hodnoty ako pri iPhone 14 Plus. Fanúšikovia tak môžu byť mierne sklamaní, no Apple svoje tohtoročné modely v oblasti výdrže batérie nevylepšil ani o kúsok.

iPhone 15 Pro (Max) vs. iPhone 14 Pro (Max)

Pro verzie smartfónov zvyčajne prinášajú lepšie špecifikácie ako tie základné. Aj v prípade série iPhone 15 je to rovnako, no o medziročnom vylepšení výdrže batérie rozprávať nemožno. iPhone 15 Pro pritom uváza výdrž 23 hodín pri prehrávaní videa, 20 hodín streamovaného videa a 75 hodín audio playbacku. Aj v tomto prípade ale minuloročný iPhone 14 Pro ponúkal rovnaké hodnoty.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: Apple
iPhone 15 Pro Max

Pri iPhone 15 Pro Max sa taktiež nemožno rozprávať o zlepšení, keďže aj iPhone 14 Pro Max mal k dispozícii rovnakú výdrž batérie. V prípade týchto modelov ide o 29 hodín prehrávania videa, 25 hodín streamovaného videa a 95 hodín audio playbacku.

Nová séria iPhone 15 teda vylepšenie v oblasti výdrže smartfónu na jedno nabitie neprináša. Je to však škoda, keďže práve vylepšenie tejto oblasti bolo medzi používateľmi skutočne žiadané.

Zdroj: apple.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.