Pixel Fold by mal skladací telefón od Samsungu prekonať v jednej kľúčovej oblasti.

Zariadenia s ohybnými displejmi zaznamenali za ostatné dva roky veľký úspech, čomu prispeli viacerí výrobcovia smartfónov a notebookov. Spoločnosť Google sa už pomerne dlho snaží nabehnúť na túto vlnu, ibaže Pixel Fold nie a nie prísť. Nedávno sa dokonca objavili správy, ktoré dávajú aspoň malú nádej, že by Google mohol svoj skladací telefón predstaviť už tento rok. 

Pixel Fold je klasická skladačka s minimalistickým dizajnom, ktorý naznačovali staršie rendery. Teraz sa k nim pridávajú informácie o najdôležitejšom prvku skladacích telefónov, ktorým je mechanizmus pántu. Ten zároveň má aj vplyv na jeden nedostatok, ktorý je skôr estetický ako funkčný. Tým je záhyb v mieste, kde sa displej prekladá. Viac o tejto problematike nám prezrádza aj video, v ktorom sa objavila maketa telefónu Pixel Fold.

Makety smartfónov sú v odvetví celkom bežné. Sú poskytované predovšetkým výrobcom ochranných puzdier, aby mali prehľad o presných rozmeroch zariadení, ako aj rozložení ovládacích prvkov a portov ešte pred spustením ich predaja. 

Google Pixel FoldZdroj: GSMArena
Google Pixel Fold

Už pri prvom pozretí si môžete všimnúť, že maketa Pixel Fold má po dizajnovej stránke veľmi blízko k skladačke Oppo Find N, ktorú sme si aj my v redakcii veľmi obľúbili. Tento formát ponúka širší vonkajší displej, ktorý prispieva ku kompaktnejším rozmerom zariadenia. Zároveň ponúka používateľský zážitok, ktorý sa viac približuje k telefónom so štandardným displejom. Maketa Pixel Fold naznačuje, že toto zariadenie by mohlo byť aj veľmi tenké. Po otvorení by malo mať len 5,7 mm a v mieste fotoaparátu 8,7 mm. 

Pri skladacích telefónoch je veľmi dôležitým prvkom výbavy spomínaný skladací mechanizmus. Optimálnym riešením je, aby jeho konštrukcia minimalizovala viditeľný záhyb displeja. Ten by mal byť v prípade Pixel Fold skutočne na veľmi vysokej úrovni, čo prispeje k zníženiu záhybu.

Riešenie prvého skladacieho telefónu spoločnosti Google by malo prispieť aj k odstráneniu medzery medzi polovicami displeja v mieste ich preloženia. S týmto nedostatkom stále zápasí aj najnovší skladací smartfón spoločnosti Samsung – Galaxy Z Fold4. Nedávne správa však naznačili, že aj Samsung sa v tejto oblasti pripravuje na zmeny, ktoré sa dostanú už do modelu Galaxy Z Fold5.

Google Pixel FoldZdroj: GSMArena
Google Pixel Fold

Hoci ďalšie technické parametre Pixel Fold zostávajú stále neznáme, už teraz sa hovorí o cene. Tá by sa mala údajne pohybovať na úrovni 1700 – 1800 dolárov. To zároveň znamená, že na našom trhu môže byť táto cena ešte vyššia, čo z tohto telefónu pravdepodobne nespraví bestseller. Nechajme sa ale prekvapiť, čo o tomto telefóne prinesú najbližšie týždne. 

Uvedenie na trh síce očakávame až v druhej polovici roka 2023, avšak prvé oficiálne predstavenie by malo prebehnúť už počas Google I/O, ktoré sa tradične koná v máji.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.