Lenovo vylepšilo svoj skladateľný notebook ThinkPad X1 Fold. Novinka je navrhnutá tak, aby ponúkala plný výkon PC s väčšou plochou obrazovky a zároveň sa zachovala prenosnosť, ktorú ponúkalo pôvodné zariadenie.

Ľahší, skladnejší a výkonnejší

Ako najľahšie 16-palcové prenosné zariadenie na svete prináša táto generácia ThinkPad X1 Fold elegantnejší a tenší dizajn. Cieľom je, aby sa dalo používať ako primárny počítač. Hmotnosť notebooku je 1,28 kg, s externou klávesnicou je to 1,9 kg. Batéria má kapacitu 48 Wh, súčasťou dodávky je 65 W napájací zdroj.

Lenovo ThinkPad X1 Fold
Ohybný OLED displej so špeciálnym pántom

OLED skladací displej

Nový dizajn sa vyznačuje o 22 % väčším 16-palcovým skladacím OLED displejom, o 25 % tenším šasi a tenšími rámčekmi po celom obvode. Takto vznikol prémiový, uhladený vzhľad. Zariadenie má hliníkový rám a zadný kryt vyrobený zo 100 % recyklovanej tkanej látky.

Lenovo ThinkPad X1 FoldZdroj: TOUCHIT.sk
Lenovo ThinkPad X1 Fold

Pre Lenovo bolo dôležité posilniť štyri základné oblasti: výkon, klávesnica, displej a dizajn. ThinkPad X1 Fold novej generácie je poháňaný technológiou Intel vPro, procesormi Intel Core i7 12. generácie a grafikou Intel Iris Xe. K tomu pridajte úložisko SSD s kapacitou až do 1 TB a možnosti pamäte LPDDR5 s kapacitou až 32 GB, systém Windows 11 Home alebo Pro a máte skvelé zariadenia na každodennú prácu.

Lenovo ThinkPad X1 Fold
Lenovo ThinkPad X1 Fold so 16-palcovým displejom

ThinkPad X1 Fold novej generácie poháňaný technológiou Intel vPro®, dizajnom Intel® Evo™ s procesormi Intel Core™ i7 až 12. generácie a grafikou Intel Iris Xe prináša vynikajúci výkon v skladacom vyhotovení. Ak k tomu pridáte úložisko SSD s kapacitou až 1 TB2 a možnosti pamäte LPDDR5 s kapacitou až 32 GB, systém Windows 11 Home alebo Pro bude fungovať skvele bez ohľadu na preferovaný spôsob používania.

Aj s mechanickou klávesnicou

ThinkPad X1 Fold teraz ponúka voliteľnú podsvietenú klávesnicu ThinkPad plnej veľkosti s TrackPointom a veľkým haptickým touchpadom, ktorý funguje pripojený alebo odpojený od počítača v závislosti od režimu. Klávesnica sa môže magneticky pripevniť k spodnej polovici displeja a vytvoriť tak režim klasického notebooku. V podstate takto máte zážitok z 12-palcového notebooku.

Lenovo ThinkPad X1 Fold
Lenovo ThinkPad X1 Fold

Skladací panel OLED má uhlopriečku 16,3 palca s pomerom strán 4:3 a možno ho všestranne orientovať na výšku alebo na šírku alebo zložiť. Dá sa nakonfigurovať s voliteľným magneticky pripojiteľným perom využívajúcim technológiu Wacom. Nový ThinkPad X1 Fold dokáže streamovať seriály, filmy a športové prenosy s jasom až 600 nitov HDR a v režime Dolby Vision.

Overená spoľahlivosť

Nový ThinkPad X1 Fold má úzke rámčeky nepresahujúce 10 mm a v rozloženom stave má hrúbku len 8,6 mm, pričom v zloženom stave je to len len 17,4 mm. Rovnako ako ostatné notebooky ThinkPad, aj ThinkPad X1 Fold prešiel okrem vojenských štandardov MIL-STD-810H aj prísnymi testovacími metódami spoločnosti Lenovo s cieľom maximalizovať odolnosť. Aj spomenutý poťah zo 100 % recyklovanej tkaniny prešiel množstvom testov odolnosti a spoľahlivosti.

Lenovo ThinkPad X1 FoldZdroj: TOUCHIT.sk
Lenovo ThinkPad X1 Fold

Režimy spravované intuitívnym rozhraním prepínača režimov sú:

  • Klasická škrupina alebo režim notebooku. Vtedy poskytuje 12-palcový hlavný displej s klávesnicou na obrazovke v dolnej polovici alebo voliteľnú klávesnicu ThinkPad Bluetooth TrackPoint plnej veľkosti. Tento režim je vhodný na produktivitu v obmedzených priestoroch, ako sú lietadlá, vlaky a autá.
  • Režim na šírku alebo režim všetko v jednom. Po príchode na miesto určenia môžete rozložiť zariadenie do formátu na šírku pomocou stojana a pripojiť klávesnicu – buď pripojenú, alebo odpojenú od stojana – a vytvoriť tak až 16-palcový notebook.
  • Režim na výšku je nová funkcia. Otočením do režimu na výšku pomocou stojana získate obrovskú 16-palcovú obrazovku. Je to režim vhodný na čítanie a úpravu dlhých dokumentov, súčasné sledovanie sociálnych sietí, webových stránok a podobne.
  • Režim knihy je veľmi produktívny pri korektúre článkov alebo prezeraní digitálnych publikácií.
  • Režim tabletu možno používať v režime na výšku alebo na šírku, ktorý umožňuje jednoduchú tvorbu, interakciu s kolegami alebo rodinou pomocou magnetického pera.
Lenovo Thinkpad X1 Fold
Lenovo Thinkpad X1 Fold v režime displeja na výšku

Pri skladaní displeja sa viac ako dvesto častí v rámci konštrukcie pántu pohybuje synchrónne. Inžinieri spoločnosti Lenovo tiež vyvinuli sadu patentovaných skladacích grafitových plátov na rozptýlenie tepla v celom systéme, aby sa dosiahlo chladenie bez ventilátorov.

Lenovo ThinkPad X1 Fold s mechanickou klávesnicou

Klávesnica obsahuje aplikáciu TrackPoint Communications Quick Menu, ktorá ponúka rýchly prístup k funkciám fotoaparátu a mikrofónu. K dispozícii sú tri porty USB-C vrátane dvoch portov Intel Thunderbolt 4. Tiež je tu čítačka microSD kariet a voliteľne sa dá kúpiť aj s modemom pre 5G. Reproduktory sú tri, vždy dva sú aktívne na zachovanie stereo zvuku. K dispozícii sú dve duálne mikrofónové polia, z ktorých jedno je aktívne v závislosti od používaného režimu. Technológia Dolby Voice optimalizuje výkon mikrofónov a reproduktorov pre video konferencie.

Lenovo ThinkPad X1 Fold
Lenovo ThinkPad X1 Fold

Cena

Nový ThinkPad X1 Fold s operačným systémom Windows 11 štartuje od novembra 2022 a cena na americkom trhu je 2499 USD (bez dane).

Lenovo ThinkPad X1 FoldZdroj: TOUCHIT.sk
Lenovo ThinkPad X1 Fold

Zdroje: vlastné, Lenovo

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.