Ešte v prvom vydaní magazínu touchIT sme otestovali SUHD televízor. Išlo o SUHD model s označením UE65JS9500, ktorý má obrovskú 65-palcovú uhlopriečku, rozlíšenie UHD (3840 × 2160 bodov) a je vybavený najnovšou zobrazovacou nanokryštalickou technológiou s 10-bitovým spracovaním obrazu, prehrávaním obsahu nakrúteného v HDR a deklarovaným jasom až 1000 nitov (bežne je to 300 až 500 nitov).

Je to televízor so zakriveným displejom, s polomerom zakrivenia 4,2 metra. Na takto veľkej uhlopriečke má zakrivenie reálny význam a ako celok pôsobí úžasne. Máte pocit, ako keby vás obraz obklopoval, nepotrebujete na to 3D okuliare. Jeho plochú alternatívu výrobca ani nevyrába. Na podstavci pôsobí televízor majestátne. Pre tento televízor existuje aj špeciálny držiak na stenu.

UE65JS9500 sa dodáva ako samostatný displej a elektronická časť OneConnect blok. Toto riešenie umožňuje viesť len jeden prepojovací kábel od elektronickej časti k televízoru a jeden napájací kábel. Všetky ostatné prepojenia smerujú do OneConnect bloku, ktorý sa dá ukryť napr. do nábytku. Nebudete tak rušiť dizajn káblami a súčasne máte voľnosť pri pripájaní káblov. Do OneConnect bloku sa potom pripája napr. DVB-T, satelitná anténa + kódovacia karta do CI slotu, 4 × HDMI káble (všetky vo verzii 2.0), 3 × USB (z tohto jeden USB 3.0) a optický výstup zvuku. OneConnect blok sa dá po čase vymeniť za novší typ a aj po troch rokoch budete mať televízor s novými vlastnosťami. UE65JS9500 zatiaľ podporuje Adobe Flash 11, vnútorná pamäť je 4 GB, vonkajšia závisí od pripojeného média, maximum je 750 GB.

Televízor je pomerne hrubý a aj ťažký, čo pri rozmere uhlopriečky nie je žiadne prekvapenie. Výrobca sa sústredil na kvalitu obrazu. Zabudovaný reproduktorový systém poskytuje veľmi dobrú kvalitu zvuku, Wi-Fi pripojenie je súčasťou výbavy.

Charakteristikou UE65JS9500 je vysoká kvalita obrazu i zvuku

Charakteristikou UE65JS9500 je vysoká kvalita obrazu i zvuku

Modelový rad 2015 Samsung televízorov je vybavený OS Tizen, ktorý sa využíva pri Smart TV. Spracovanie obrazu má na starosti osemjadrový procesor a doba odozvy je v tomto prípade len 6 ms. UE65JS950 je vybavený aj kamerou. Tá sa dala uložiť do polohy, ktorá vylučuje, aby sa dal snímať obraz pred televízorom. Kamera sa dá využiť napr. na ovládanie televízora gestami alebo v súčinnosti s aplikáciou Skype na videokonferenciu. Televízor môžete tiež ovládať hlasom.

Prečítajte si tiež:
Čo je to vlastne SUHD televízor?
Štýlové slúchadlá od Samsungu
Priestorový reproduktor Samsung R7

Pri spolupráci s mobilným telefónom je možné využiť zrkadlenie obsahu smartfónu na TV obrazovke. Na obrazovke mobilu sa dá zobraziť práve vysielaný obraz, podobne aj cez WiFi Direct. Pri spojení Samsung Galaxy S6 a tohto televízora sme mohli využiť aj Bluetooth pripojenie. Na zobrazenie fotografií je Bluetooth ideálne, lebo je to rýchle a bez nastavovania. Spojenie sa totiž nadviaže vždy, keď sa dostanú televízor a smartfón bližšie k sebe a nemusíte nič osobitne aktivovať. K televízoru sa dodávajú dve diaľkové ovládania, jedno z nich rešpektuje snímanie pohybu ovládačom v priestore a lepšie sa s ním ovláda napr. internetový prehliadač alebo rôzne aplikácie.

Aby ste naplno využili potenciál tohto televízora, mali by ste použiť originálny 4K obsah. Ten síce už nájdete napr. na YouTube, ale nie je toho veľa. Ohlásené sú služby ako Netflix alebo Amazon, s internetovým vysielaním zameraným aj na 4K obsah, ale to zatiaľ na Slovensku nie je k dispozícii. Podobne Netflix oznámil aj vysielanie filmov v HDR formáte.

Ostáva vám teda možnosť online prepočtu živého vysielania na UHD rozlíšenie. Ak si môžete vyberať zdroj živého vysielania, odporúčame vám satelitné vysielanie SkyLink s balíkom HD programov. Z HD programov dokáže systém prepočítavania obrazu vytvoriť naozaj kvalitný „skoro UHD“ obraz. Pri sledovaní týchto programov si potom dobre užijete vašu investíciu do 4K rozlíšenia už teraz.

Zakrivenie displeja je základom panoramatického podania obrazu.

Zakrivenie displeja je základom panoramatického podania obrazu.

Jasný rozdiel sme videli pri sledovaní DVB-T vysielania STV1 v štandardnej a HD kvalite. Tu máte možnosť ľahko porovnávať a hneď si všimnete, že obraz vypočítaný z HD kvality je výrazne ostrejší a  detailnejší. Samsung UE55JS9002 však vždy dopočíta akékoľvek nízke rozlíšenie na vysoké a obraz pritom nebude mať ani šum a nebude ani rozmazaný (ako sa to občas stane pri lacných televízoroch). Nanokryštalická zobrazovacia technológia zabezpečí, že obraz je lepší, sýtejší a živší, ako bol predtým.

Systém Smart TV je teraz výrazne zjednodušený a výhodou v prípade Samsungu je, že sa vám nijako nepletie do živého vysielania. Spustíte ho len vtedy, keď to naozaj chcete a teraz je to pás ikon v spodnej časti obrazovky s veľmi jednoduchým ovládaním. Prekrýva len menšiu časť obrazovky, teda aj počas vyberania položiek zo SmartTV môžete sledovať živé vysielanie. Ešte predtým sa vám spustí sprievodca nastavením SmartTV, naučí vás čo a ako a ponúkne vám vhodné aplikácie. V tejto chvíli musíte mať televízor, samozrejme, pripojený na internet, či už cez Wi-Fi alebo Ethernet. Na inštaláciu aplikácií z obchodu, potrebujete Samsung konto.

V celkovom hodnotení je to najlepší televízor v 65-palcovom vyhotovení, aký sa teraz na našom trhu dá kúpiť. Podpora HDR, UHD, nový typ panelu, viacero ďalších technológií urobia svoje. Výrobca vychádza z toho, že ľudia si kupujú televízor hlavne kvôli sledovaniu obrazu a tu je čierna naozaj čierna, obraz je bohatý na farby a pritom verný. Aj napriek tomu, že ide o zakrivený TV, obsahuje antireflexnú plochu a dopadajúce svetlo sa od obrazovky odráža oveľa menej ako to bolo pri minuloročných modeloch. Najlepšie kvalitu obrazu vidíte na demo záberoch, ktoré prichádzajú s televízorom, ide o zábery v HDR a UHD rozlíšení.

Televízor je rýchly, elegantný a výborne sa ovláda SmartTV. Prináša teda do obývačky zážitok veľmi podobný tomu, čo vidíte v najmodernejších kinách. Samozrejme, je tu jeho cena, ktorá určite nie je pre každého. Preto je vhodný na reprezentačné účely a do veľkých obývačiek. Tento televízor existuje aj v 78 a 88-palcovom vyhotovení, vždy ide o zakrivené modely.

Cena: 6799 Eur
Zapožičal: Samsung Slovensko

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.